Profimedia, Sputnik
U DEVETOM DESETLJEĆU

Godine su za Jane Fondu samo broj: Žena koja sa 80 izgleda fantastično

Iako je nedavno ušla u deveto desetljeće života, slavna glumica i oskarovka izgleda fantastično. Nije ni čudo, pošto je upravo ona 70-ih godina popularizirala aerobik kao sustav vježbanja koji je osvojio žene diljem svijeta.

Glumica, aktivistica, fitnes guru, filantrop i autorica, Jane Fonda, rođena je kao kćer hollywoodske legende Henryja Fonde, ali njezin život nije bio nimalo lagan.

Fonda se izgladnjivala kako bi ostala vitka i borila se s ljubavnim vezama, no niti jedan od njenih brakova nije potrajao. Udavala i razvodila tri puta: za francuskog redatelja Rogera Vadima, bivšeg senatora Toma Hadena, a posljednji brak s medijskim mogulom Teda Turnerom je također okončan razvodom.

Prvi put je nominirana za Oscara 1968. godine za ulogu u filmu "I konje ubijaju, zar ne", a prvog Oscara dobila je tri godine kasnije za film "Klute" u kojem je igrala prostitutku. Svoj drugi zlatni kipić osvojila je 1978. godine za film "Coming home".

Gledali smo je 2005. godine u romantičnoj komediji "Za sve je kriva svekrva" u kojem je glumila zahtjevnu i neprijateljsku svekrvu svojoj snahi Jennifer Lopez, a sada se vratila u kina s filmom "Klub zadovoljnih žena".

Priča je to o četiri dugogodišnje prijateljice kojima se život okreće naopačke nakon što u njihovom književnom klubu, koji im je samo izgovor za ispijanje vina, razgovore o muškarcima i životu, a na red dođe i čitanje zloglasnog romana 50 nijansi sive. Jane Fonda isprva nije prihvatila ulogu jer joj se nije činila dovoljno sofisticirana, ali nakon što su scenaristi malo modificirali lik te uvažili njezine primjedbe, Fonda je nakon ponovnog čitanja napokon pristala.

"Ovaj film govori o prijateljstvu, seksu, starenju i važnosti da žena sama odluči kada je spremna odustati od veza, senzualnosti, romansi" - kazala je Fonda. "Nije cilj učiniti da se stariji ljudi koji nisu seksualno aktivni osjećaju loše. Mi trebamo donijeti odluku, a prečesto naše društvo pretpostavlja da u određenom trenutku trebamo prestati biti seksualno aktivni. Zato su djeca u šoku kada otkriju da njihovi roditelji još uvijek prakticiraju seks. Djeca lika Diane Keaton ponašaju se kao da je ona starica koju treba smjestiti u dom dok je ona u stvari ludo zaljubljena u pilota. To je taj raskol između onoga što se stvarno događa i onoga što društvo i djeca misle da se vjerojatno događa jer vam više nije 40 godina."

"Moj lik je u filmu zabrinut jer se bojim da su moje prijateljice odustale prije nego su stvarno spremne odustati", objašnjava ona. "Pa je moja uloga natjerati ih da misle na stvari na koje ne misle već dugo vremena. Ironija je u tome što je moj lik "oštećena roba" iz razloga koji nisu dio filma. Ono što proživimo na početku života utječe na nas i tjera nas na neke stvari kad smo stariji. Ona i dalje prakticira seks, ali samo u popodnevnim satima i nikada s nekim do koga joj je stalo. Ako je netko zainteresira na emocionalnoj razini, ona se prepadne i pobjegne. Moje prijateljice čine ono što bi prijateljice trebale – ukazuju mi na moje slabosti."

"Klub zadovoljnih žena", u distribuciji Blitza, u kojem glumi i Diane Keaton pogledajte s prijateljicama u CineStaru i ostalim kinima od 24. svibnja.

Linker
18. travanj 2024 14:30