Sjetni dani Ive Perkušića

Godina velikog uspjeha, ali i najvećeg gubitka glumca, voditelja i glazbenika: ‘Nismo se ni oprostili‘

Iako ga mnogi poznaju kao glumca i bivšeg televizijskog voditelja, iza Ive Perkušića gotovo je petnaestak godina bavljenja glazbom. Ova godina na tom mu je polju jedna od najplodnijih i to ne samo zbog osvojene nagrade na Prokurativama. Nažalost, 2022. pamtit će i po smrti oca, o čemu prvi put priča za Gloria.hr.

Tko god je odrastao u Splitu i bavi se pjevanjem, slaže se da je velika čast nastupiti na Splitskom festivalu, a kamoli na toj fešti lakih nota i osvojiti priznanje. Glumac, pjevač i voditelj Ivo Perkušić može se pohvaliti da je na slavnim Prokurativama slavio čak dvaput. No, za ovu zadnju nagradu, koju je dobio početkom srpnja za pjesmu "Sa mnom", kaže da mu je osobito važna.

"Nisam se ničemu nadao, tako da mi je trebalo malo vremena da shvatim da se to zaista dogodilo. Odmah su mi počele stizati poruke prijatelja i kolega, a s dosta njih sam tu istu večer nazdravio na Prokurativama. Prije tri godine moja je pjesma ‘Sad je dosta‘ na Splitskom festivalu dobila nagradu za najbolji aranžman. Međutim, nagrada za najcjelovitije djelo je ipak posebna: dodjeljuje je struka, a i sam naziv govori o njezinoj važnosti i težini tako da sam uistinu sretan zbog svega", ponosan je Ivo Perkušić, kojemu je ovo priznanje došlo i kao kruna njegove dosadašnje glazbene karijere.

image

Poznati glumac glazbom se bavi već gotovo petnaest godina

DUJE KLARIć/CROPIX

Premda ga mnogi i danas prvenstveno percipiraju kao glumca i nekadašnjeg voditelja na Novoj TV koji je televizijske kamere prije nekoliko godina zamijenio radijskim mikrofonom, Perkušić kaže da je glumi i glazbi jednako posvećen.

"Još u srednjoj školi sam pjevao u nekim malim tinejdžerskim bendovima, a tijekom studija sam s kolegama organizirao večeri glazbe na kojoj su sudjelovali studenti raznih nacionalnosti. Naime, prije glumačke Akademije završio sam fakultet talijanskog jezika i književnosti u Zadru. Istodobno sa studijem glume počeo sam se profesionalno baviti i glazbom. Nisam polazio formalnu glazbenu školu, ali sam odlazio i još uvijek povremeno odlazim na satove pjevanja. Uživam se opustiti i razgibati glasnice s opernom pjevačicom Brankom Pleština Stanić koja zna što je potrebno pjevačima svih stilova", otkriva Perkušić, koji je prvo nastupao u mjuziklima, potom je nekoliko godina izvodio fado, a danas pjeva autorske skladbe.

"Iza mene je sedam pjesama čije su autorice Ines Prajo, Arijana Kunštek te aranžer Ivan Popeskić. Svoj glazbeni izričaj bih definirao kao pravi mediteranski pop s prizvukom rocka i talijanske kancone modernog tipa", kaže poznati Splićanin, koji se nada da bi do kraja godine trebao kompletirati pjesme za njegov prvi album.

Otkako mu je u veljači preminuo otac Pero, Ivo je još ustrajniji u svojoj glazbenoj karijeri. Kako nam je otkrio, glazba je bila i velika ljubav njegovog oca kojemu je i posvetio nagradu na Splitskom festivalu.

image

Nagradu i pjesmu ‘Sa mnom‘ sa Splitskog festivala, Perkušić je posvetio nedavno preminulom ocu Peri

TOM DUBRAVEC/CROPIX

"Tata je bio pomorac, no volio je sve vezano uz muziku. On i mama su oduvijek slušali lijepu glazbu kojom su zarazili i sestru i mene. Splitski festivali i talijanski Sanremo nešto je što se kod nas u kući uvijek pratilo. Sjećam se da bismo tata i ja do dugo u noć ostajali budni dok ne bismo vidjeli tko će pobijediti na Sanremu. Bio je strastveni kolekcionar ploča, posebno rock i country pjevača i bendova. U našem domu glazba se uvijek slušala glasno. Kao mali, sestra i ja bismo skakali, pjevali, plesali s njim, a mama bi nas s vremena na vrijeme upozorila da se stišamo zbog susjeda", prisjeća se Ivo, koji nam govori i da je očeva smrt za cijelu njegovu obitelj bila veliki šok.

"I sada mi je teško pojmiti kako ga je rak uništio. Tata je bio visok dva metra, a na koncu je postao svoja sjena. Mučno je gledati kako tako velik čovjek kopni pred vašim očima i to nevjerojatnom brzinom", tužno ističe Ivo, čiji se otac Pero borio s karcinomom pluća, a bolest je tako brzo napredovala da je prošlo svega nekoliko mjeseci od dijagnoze do njegovog odlaska.

"U klasičnom smislu se nismo uspjeli oprostiti. Bez obzira na crne činjenice, stremite nekom čudu i mislite da može biti bolje. Razgovarali smo koliko se moglo, no barem je znao da je okružen njegovim najmilijima, mojom mamom, sestrom, zetom, nećakom i sa mnom”, iskren je Ivo, koji se od očeve smrti još više posvetio poslu.

Usporedo s glazbenom i glumačkom karijerom, radi kao voditelj na Radio Dalmaciji, a puno obaveza ima i oko Gradskog kazališta mladih na čijem je čelu zadnjih godina.

image

Perkušiću je ova godina donijela profesionalno zadovoljstvo, ali i najveći osobni gubitak

SAŠA BURIĆ/CROPIX

"Ovog tjedna mi izlazi spot za pjesmu ‘Sa mnom‘ kojeg su radili Andrija Jurčević i Hrvoje Radeljić, potom me čeka nekoliko koncerata, a onda i snimanje novih pjesmama. Ravnateljska funkcija je iznimno ozbiljan i složen posao, ali kada vidite rezultate i zadovoljstvo je veće i daje vam poticaj da idete naprijed. Tijekom sezone iznimno puno radimo i izvodimo nekada i po tri predstave dnevno, tako da kolegice i kolege zaslužuju godišnji odmor, tim više što naše pripreme za novu sezonu kreću već od kraja kolovoza. Osobno ću imati manje vremena za opuštanje nego inače. Posjetit ću nekoliko festivala od Dubrovačkih ljetnih igara preko Splitskog ljeta. A nadam se i odmoru na nekoj osami, uz zvuk valova i mora", najavljuje Perkušić.

Čitajte i: Josipa Lisac prisjetila se skromnog djetinjstva: ‘Meso sam jela samo jednom tjedno‘

Linker
25. travanj 2024 13:28