Zaokret u poslu

Glumica Lana Gojak Bajt iskreno o novom podcastu, majčinstvu i suprugu: ‘On je čovjek iz sjene‘

Poznata glumica pokrenula je podcast "Mame kod Lane" i u razgovoru nam otkrila mnoge zanimljive detalje iz privatnog i poslovnog života.

Nikada nije kasno okrenuti novu stranicu i započeti novu priču. Takvim razmišljanjem vodi se i naša sugovornica, kazališna i televizijska glumica Lana Gojak Bajt koja je pokrenula podcast "Mame kod Lane". Njezin život u potpunosti se promijenio kada se ostvarila u najdivnijoj ulozi – majčinskoj! Spoznala je novu sebe, a upravo je njezina uskoro dvogodišnja kćerkica Pina zaslužna što se mama bacila u novi poslovni pravac. Uz majčinstvo vežemo čistu i bezuvjetnu ljubav, ali i puno nedaća i briga prožetih strahom. O izazovima i radostima majčinstva te roditeljstva, suprugovoj podršci, poslovnom partnerstvu i glumačkoj karijeri - iskreno govori samo za čitatelje Glorije.

Okrenuli ste novu stranicu u životu i pokrenuli podcast - "Mame kod Lane". Kako ste došli na tu ideju?

- Prije nešto manje od dvije godine postala sam mama prekrasne curice. Majčinstvo me kao takvo potpuno zaokupilo, usrećilo i ispunilo na jedan poseban način. Osim toga, u meni je već nekoliko godina kuhala ideja da se počnem baviti još nečim, da izađem iz komfor zone, da se okušam u nečem novom i tu se polako i spontano, trčeći Maksimirom, rodila ideja od koje mi je zatitralo u trbuhu. Odlučila sam poslušati taj instinkt.

Koliko je trajao proces od ideje pa sve do realizacije podcasta?

- Ideja je neko vrijeme sazrijevala u meni, ali od donošenja čvrste odluke rekla bih, otprilike šest mjeseci intenzivnog rada. Kako sam i sama slušala podcaste o majčinstvu, otprilike sam znala u kojem smjeru želim ići, malo sam istraživala što se nudi u regiji što vani, pripremala sam popis gostiju, pisala scenarije za epizode, proučavala sam kako uopće pokrenuti video i audio podcast. Ubrzo sam pronašla odlične suradnike i studio koji sam uredila da atmosfera bude slatka i ugodna, napravila kompletnu organizaciju i pretprodukciju te snimila prvu epizodu "Mame kod Lane".

Što je bio okidač za pokretanje podcasta? Manjak kazališnih angažmana?

- Najveći životni okidač i apsolutni pokretač je moja curica. Nikad me ništa ni približno nije guralo naprijed kao ona. Danas zaista mogu razumjeti onu rečenicu: "S djetetom sam se rodila i neka nova ja!" Prije no što sam postala mama osjećala sam snažnu potrebu za osobnim i profesionalnim rastom i promjenom, ali i povremeno nezadovoljstvo poslom koje je posebno isplivalo na površinu s iskustvom pandemije. Zahvaljujući Pininom dolasku u moj život postala sam hrabrija, snažnija, nesputana i odlučnija, a sve to vjerojatno zato što mogu brže, bolje i jasnije odrediti prioritete.

image

Frizura; Marcella studio, Šminka; Dijana Sajko, Syling: Larie by Marina Matić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

S obzirom na to da ste majka, supruga i glumica, kako uspijevate balansirati privatan i poslovan život?

- Privatan i poslovan život su mi trenutno jako isprepleteni jer i suprug i ja ravnopravno radimo na podcastu. Znamo provesti gotovo cijeli dan zajedno, a da ne stignemo izmijeniti riječi koje nisu vezane uz naše dijete ili posao. S obzirom na to da nemamo pomoć u smislu "baka servisa", ponekad zna biti zahtjevno, napeto i iscrpljujuće. Nije uvijek lako uskladiti brigu za dijete, posao, kućanstvo te odvojiti vrijeme za nas kao par, ali stvaramo zajedno i to nas trenutno jako motivira i ispunjava. Veselimo se ljetu i odlasku na more roditeljima pa da malo dignemo noge u zrak i posvetimo se nama, odemo zajedno u kino ili izlazak, što nismo napravili otkako se Pina rodila.

Pronalazite li uopće vremena za sebe?

- Jako teško, ali trudim se pronaći barem sat vremena u danu za sebe. Oduvijek mi je vrijeme za mene važno pa tako godinama dan započinjem trčanjem po Maksimiru ili pilatesom u dnevnom boravku. Netko dan mora započeti kavom, ja moram tjelovježbom jer mi je izuzetno važna za um i tijelo, nakon jutarnjeg treninga mogu izgurati apsolutno sve što treba. Otkako sam mama, tu obično ode tih mojih sat vremena. Volim se vidjeti s prijateljicama pa povremeno navečer uguram neki izlazak ili druženje u raspored, ali otkako mnoge među nama imamo djecu, nije to više lako za organizirati. Radim ono što volim pa me to ispunjava, znam se zezati da mi je odlazak na gostovanje wellness jer mi nitko ne skače po glavi i u miru mogu razgovarati s odraslim osobama. Ne pamtim kad sam pogledala neki film, pročitala knjigu ili samo odmarala sat vremena, ali ne mogu se i ne želim se žaliti. Volim svoj život takav kakav je. Trenutno je možda malo kaotičan, ali mi nije dosadno ni sekunde u danu.

Zvijezda vodilja vašeg podcasta su mame i problemi s kojima se žene nose u trudnoći i poslije nje. Koji su to točno problemi kojima se bavite?

- Zvijezda vodilja je prvenstveno iskreno i otvoreno progovoriti o iskustvima koja su, više manje, zajednička svim roditeljima. Majčinstvo počinje u trudnoći, prvi dani su svakako izazovni, ali luda vožnja tu tek kreće. Majčinstvo je predivno iskustvo, ispunjujuće, inspirativno, smisleno iskustvo, a istovremeno je i zahtjevno, iscrpljujuće, ponekad opterećujuće. Vjerujem da se povremeno svaki roditelj osjeća usamljeno ili pak svladano od vlastitog djeteta i ima poriv da se sakrije. Želim da podcast „MKL” bude jedno od mjesta gdje će roditelj moći pronaći zabavu, ali i informacije, odgovore, utjehu, nadu, osjećaj pripadnosti.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Je li vaš podcast namijenjen samo ženama?

- U podcastu će uz majke i stručnjake iz raznih područja roditeljstva koji su i sami roditelji, gostovati i očevi tako da je podcast apsolutno namijenjen i muškarcima. U podcastu će svaki muškarac moći čuti na koje načine može biti podrška svojoj partnerici bilo u trudnoći, na porodu, u dojenju ili prvim danima majčinstva ili pak kako razumjeti promjene koje se ženama događaju na putu majčinstva. Treba istaknuti i činjenicu da jako često od muškaraca očekujemo punu podršku no ni same im ne znamo reći što trebamo ili želimo. Također, često ih zaboravimo pitati kako su oni, kako se osjećaju i nose sa svim tim silnim promjenama kojima svjedoče. Muškarci možda kroz promjene ne prolaze toliko intenzivno kao žene, ali i oni upoznaju neke nove sebe kroz novu ulogu koja im je dana. Baš se jako veselim razgovorima s očevima, vjerujem da će biti duhovitih, predivnih i jako zanimljivih razgovora.

Kako je suprug Siniša reagirao kada ste mu rekli da pokrećete podcast? Je li bio skeptičan?

- Možda malo na početku dok nije uvidio koliko sam ozbiljna, posvećena i koliko vremena pridajem samoj pripremi. Zahvalna sam mu jer je vrlo brzo pristao neke svoje projekte privremeno staviti na čekanje kako bi meni pomogao da što prije i što kvalitetnije izađem s prvim epizodama i uhodam projekt. On je čovjek iz sjene, uvijek je na snimanju samo ga ne vidite jer je iza kamere. Za svaku epizodu obavlja velik dio posla, od snimanja, miksanja, režije, montaže, ali radi i kao scenski radnik, vozač... Uz njega osjećam sigurnost i baš sam sretna i ponosna što radimo zajedno, iako sam i ja sama u početku bila pomalo skeptična kako ćemo zajedno surađivati. Zasad ide super, tako da se nadam da će tako i ostati.

U meni je već nekoliko godina kuhala ideja da se počnem baviti još nečim, da izađem iz komfor zone, da se okušam u nečem novom i tu se polako i spontano, trčeći Maksimirom, rodila ideja od koje mi je zatitralo u trbuhu.

Hoće li gluma sada pasti u drugi plan zbog novog posla?

- Uopće se time ne opterećujem zato što me podcast jako veseli i ispunjava, reakcije su odlične, maksimalno guštam u svakom danu jer radim nešto svoje. Imam nekoliko predstava koje igram već godinama, a u planu je i jedna nova predstava sljedeće godine - kako god bilo guram svoj film.

image

Frizura; Marcella studio, Šminka; Dijana Sajko, Syling: Larie by Marina Matić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Jeste upoznali neku novu sebe kroz ovaj angažman?

- Prvenstveno se upoznajem kao mama, nisam nikada mislila da će me majčinstvo promijeniti tako. Nisam od onih koji pričaju samo o djeci, ali volim slušati tuđa iskustva, izazove, probleme jer tako bolje upoznajem i sebe i svoje dijete. Od žena se očekuje da uz sve prijašnje uloge budu i majke, majčinstvo se predstavlja kao srž, suština, najprirodnija stvar na svijetu, ali to je, usudila bih se reći, i najkompleksnije iskustvo i kao takvo svakako zaslužuje da se majke ne uzima zdravo za gotovo te da se o majčinstvu priča. Svaka majka zaslužuje hvalu i spomenik! Što se tiče mog angažmana kao ‘hosta‘, odnosno domaćice podcasta, naravno da je postojala trema ili trenuci nesigurnosti, ali nisam se puno preispitivala niti vagala što ću i kako ću. Bacila sam se u vodu, pa plivam. Svaki posao nosi svoje izazove, pa tako i ovaj.

Što mislite koje teme najviše intrigiraju vašu publiku? Potpomognuta oplodnja, rađanje na carski rez, djeca s posebnim potrebama? Možemo li od vas očekivati obradu takvih ozbiljnijih tema?

- Naravno. Tematika svake epizode ovisi o gostu, ali i same goste biram po temama koje bih voljela obraditi. Svaki gost nosi neku svoju priču, intimne izazove s kojima se susretao, bitke koje vodi. Fenomenalno je da na deset istih pitanja nećete nikada dobiti isti odgovor, jer su svako dijete i roditelj drugačiji. Veselim se razgovorima sa stručnjacima od kojih ćemo moći čuti odgovore na pitanja koje nas je strah ili sram pitati. U trećoj epizodi gošća je doula Una Bridged s kojom sam razgovarala o stanju u hrvatskim rodilištima, porodu kod kuće koji u Hrvatskoj još nije reguliran, tabuima pri porodu, epiziotomiji, opstetricijskom nasilju... Planiram teme kao što su spontani pobačaji, potpomognuta oplodnja, posvojenje, abortusi, odgoj, dohrana, spavanje... Ne želim puno otkrivati, ali na tapeti će biti i ozbiljne i manje ozbiljne teme jer je takvo i roditeljstvo kao uostalom i sam život. Plan mi je ovo raditi dugoročno, imam viziju kako želim da se podcast razvija, ali krenula sam skromno i polako. Najvažniji cilj ovog podcasta je opuštenim i otvorenim prenošenjem znanja, doživljaja, emocija stvoriti jednu zajednicu podrške i razumijevanja.

Javnost vas je prvotno upoznala u seriji „Ne daj se, Nina”, gdje ste igrali glavnu ulogu. Pretpostavljam da vas i danas ljudi prepoznaju upravo po ulozi koja je definitivno obilježila vašu karijeru. Je li vam to ikada smetalo?

- Ninu sam snimala prije više od petnaest godina. Ajme meni, sad kad sam to rekla oblio me hladan znoj. Bila je to lijepa uloga i dobila sam veliko iskustvo. Kad gledam unatrag, čini mi se da u poslovnom smislu, nisam situaciju iskoristila na najbolji mogući način, ali bila sam mlada i neiskusna. Danas bih sigurno neke stvari odigrala drugačije i pametnije. Slatko mi je kad mi ljudi i toliko godina poslije pišu da im je to bila omiljena serija ili pak pitaju hoće li se ikada nastaviti snimati. Smeta me to što se filmovi i serije često repriziraju, ali u Hrvatskoj, za razliku od glazbenika koji često žive na tantijemama od svoga rada, glumci i glumice nemaju pravo na iste. Tako da kad čujem da se serija opet reprizira, meni lagano padne mrak na oči.

image

Frizura; Marcella studio, Šminka; Dijana Sajko, Syling: Larie by Marina Matić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Zašto vas poslije toga nismo češće viđali na televiziji?

- Serija je bila prekinuta naglo, prije isteka ugovora, cijela je ekipa ostala bez angažmana preko noći i trebalo je na brzinu smisliti što i kako dalje. Ubrzo sam dobila poziv da dođem raditi kao glumica u rodnu Pulu, u Istarsko narodno kazalište, što sam i učinila. Deset godina zaposlenja je prošlo dok sam rekla ‘keks‘. Zagreb je za našu branšu neophodan, snimanja, audicije, eventi, sve se događa u Zagrebu. Tako da sam jednostavno bila ispod radara, vjerujem da je to glavni razlog.

U jednoj epizodi podcasta rekli ste kako ste imali težak porod i da vas je stvarno iscrpio. Imaju li trudnoća i porođaj zbilja lažni sjaj ili je sve to individualno?

- Mislim da je sve to vrlo individualno i da ovisi o raznim faktorima. Nisam stručnjak, ali čini mi se da stvarno nema pravila. I trudnoća i porod su predivni i božanstveni jer žena donosi na svijet novo biće, ali su i teški, izazovni, bolni, krvavi pa često i traumatični. Rijetko kojoj ženi i jedno i drugo prođe bez ikakvih tegoba, ali sve te tegobe žene ili zaborave ili potisnu s dolaskom djeteta. Srećom da je tako, da nije, pretpostavljam da nas ne bi bilo nekoliko milijardi na svijetu.

Mislite li da bi svaka žena koja rodi trebala imati neku vrstu ispomoći?

- U prvim danima majčinstva sam se često znala šaliti kako su za brigu jedne bebe od tri kilograma potrebne tri odrasle žene. U tom smislu apsolutno ne bi bilo loše da svaka majka može imati pomoć i podršku i to ne samo u prvim danima majčinstva. Nekada su djecu odgajale bake, tetke pa i selo, danas u većini slučajeva sve pada isključivo na majku i oca.

image

Frizura; Marcella studio, Šminka; Dijana Sajko, Syling: Larie by Marina Matić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Javljaju li vam se žene koje prate vaš podcast? Što vas najčešće pitaju i kako ih savjetujete?

- I prije pokretanja podcasta sam na svojim društvenim mrežama dosta komunicirala s majkama tako da sam i tu dobila potvrdu da je ideja o pokretanju podcasta o majčinstvu dobra. Komuniciramo ponajviše o dječjim virozama, nespavanju, prehrani, problemima i rješenjima problema, dosta su me znale pitati odakle mi snaga za trčanje uz sve silno nespavanje, što sam se doduše i sama nekad pitala, koja kolica ili gadgete koristim. Nisam stručnjak tako da savjetovati mogu samo iz osobnog iskustva, uostalom često i ja sama tražim pomoć i savjete oko nečeg što me muči.

Je li Pina krenula u vrtić/jaslice? Kakva je ona djevojčica?

- Krenula je u jaslice s godinu dana, od prvog dana je jako društvena tako da je prilagodba prošla bez ikakvog stresa. Jako je živa, temperamentna, brza, bistra, poletna, glasna, pravi je veseljak. Iako ima tek godinu i 10 mjeseci priča sto na sat i slaže rečenice kao velika, jako je zabavna, obožavamo je, i vrti nas sve oko malog prsta.

Planirate li imati još djece ili ste neopterećeni s tim?

- Pitajte me jednog dana kad se naspavam.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Kako ste volite opuštati?

- Volim se opustiti uz finu masažu, šetnje po prirodi, obožavam kupanje i sunčanje na plaži. Gušt mi je popiti čašu dobrog vina, podružiti se s prijateljima, isplesati se, otputovati... Sve ono što nisam dugo.

Što za vas znači sreća?

- Kad nas Pina ujutro probudi, zagrli i da nam puse. Kad je Pina zdrava, kad sam i privatno i poslovno u ravnoteži.

Linker
17. travanj 2024 21:24