UBOJSTVO IZ NEHAJA

Glumačka legenda morat će uvjeriti porotnike u nevinost, inače mu prijeti pet godina zatvora

Holivudskom glumcu Alecu Baldwinu i oružarki Hannah Gutierrez-Reed započinje suđenje u Novom Meksiku zbog ubojstva iz nehata snimateljice Halyne Hutchins.

Fanovi su uvjereni u njegovu nevinost, ali sada će u nju morati uvjeriti i porotu na suđenju u okrugu Santa Fe u Novom Meksiku, gdje holivudskom glumcu Alecu Baldwinu započinje suđenje zbog ubojstva iz nehaja snimateljice Halyne Hutchins, prema optužnici uzrokovanog bezobzirnim ponašanjem i nepažnjom tijekom vježbe scene pucanja na snimanju vesterna "Rust".

Optužbe protiv holivudskog glumca i rekviziterke Hannah Gutierrez-Reed koja je bila zadužena za oružje i pištolj koje je usmrtio snimateljicu i ranio redatelja uključuju dvije točke za ubojstvo iz nehaja, priopćio je ured tužitelja, dok odvjetnički timovi optuženih inzistiraju na nevinosti svojih klijenata.

Ako ih porota proglasi krivima Alec Baldwin i Hannah Gutierrez-Reed mogu dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

image

Halyna Hutchins

FRED HAYES/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Što se kronologije događaja tiče sve je jasno: Alec Baldwin je na probi snimanja u listopadu 2021. iz pištolja ispucao pravi metak u snimateljicu, a kolateralna žrtva smrtonosnog incidenta bio je i redatelj filma Joel Suoza koji je zadobio lakše ozljede. A sada će se utvrditi sve okolnosti koje su dovele do tragedije na filmskom setu.

Odvjetnik Brian Panish koji je zastupao snimateljičinog supruga Matthewa i sina Androsa davno je ustvrdio da je "rezanje troškova i nemarno ponašanje" glavnog glumca i ostalih članova ekipe, uključujući i produkciju, uzrokovalo tragediju. Sudu je dostavio popis s "najmanje petnaest točaka kršenja protokola postupanja" koji nisu ispoštovani toga dana. Među njima su, kako je naveo, prisutnost bojeve municije na setu, manjak kvalificiranih oružara na setu i manjak zaštitne opreme za filmsku ekipu.

image

Hannah Gutierrez-Reed

SANTA FE COUNTY SHERIFF/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

U listopadu 2022. godine, Baldwin i produkcijska kuća postigli su izvansudsku nagodbu s obitelji snimateljice, ali nikakvi podaci o svoti kojom su obeštećeni dosad nisu izašli u javnost.

Sudska tužba je formalno podnesena dva tjedna nakon što je ured državnog odvjetnika najavio da bi Alec Baldwin mogao odgovarati po dvije točke za ubojstvo iz nehaja.

"Danas smo napravili veliki i važan korak za pravdu u slučaju tragično stradale Halyne Hutchins. U Novom Meksiku nitko nije i ne može biti iznad zakona, a pravda će ovime biti zadovoljena", izjavila je Mary Carmack-Altwies u službenoj izjavi Državnog odvjetništva Novog Meksika, savezne države u kojoj se tragedija dogodila.

image

Alec Baldwin sa suprugom Hilariom

ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK

Alec Baldwin je u istrazi davao proturječne izjave, a na kraju se držao priče da je pištolj slučajno opalio, te da on nije povukao okidač, što balističari smatraju nemogućim. Protiv njegove tvrdnje svjedoče i snimke događaja, a glumac će morati objasniti i zašto nije odradio kompletan trening o sigurnom rukovanju oružjem, nego je polovicu tog vremena proveo na telefonu razgovarajući s članovima svoje obitelji. Neobično je i zašto na probi nije korištena replika oružja u koju se uopće ne mogu staviti meci, te zašto je glumac pravi revolver uperio u osobu ispred sebe, što se kosi sa svim sigurnosnim protokolima postupanja.

image

Alec Baldwin s kćeri Ireland Baldwin

FRANK MICELOTTA/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOCK

Alec Baldwin u međuvremenu je dobio sedmo dijete, kćerkicu Ilariju sa suprugom Hilariom u rujnu lanjske godine, a njegova najstarija kći Ireland Baldwin objavila je da će uskoro postati majka i svome ocu podariti unuka.

Linker
17. travanj 2024 13:14