ROĐENA POBJEDNICA

Glavna favoritkinja Eurosonga u Liverpoolu pokrenula trend koji je mnoge zgrozio

Švedska predstavnica Loreen smatra se glavnom favoritkinjom ovogodišnjeg Eurosonga, a svojoj zemlji je pobjedu osigurala 2012. s pjesmom "Euphoria".

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Tattoo" nadmoćno je pobijedila na nacionalnom izboru i ponovno će predstavljati svoju zemlju na Eurosongu 2023. u Liverpoolu. Njezina pobjeda je izazvala opće oduševljenje ne samo u Švedskoj, nego i među fanovima Eurosonga diljem svijeta, jer je Loreen bila jedna od najupečatljivijih pobjednica tog popularnog glazbenog natjecanja.

S pjesmom "Euphoria" trijumfirala je na Eurosongu 2012. u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana i s njom se plasirala među najuvjerljivije i najbolje eurovizijske pobjednice. Sad se ima priliku upisati u anale tog natjecanja kao prva dvostruka pobjednica Eurosonga, a dvije pobjede dosad je odnio jedino irski kantautor Johnny Logan, i to 1980. i 1987.

image

Loreen je bila švedska predstavnica na Eurosongu 2012.

IBL/SHUTTERSTOCK

Loreen je umjetničko ime Lorine Zineb Nore Talhaoui, rođene 16. listopada 1983. u Stockholmu. Odrasla je u liberalnoj muslimanskoj obitelji berberskih imigranata iz Maroka, a iza nje su već dva desetljeća na sceni. U televizijskom natjecanju Švedska traži idola 2004., ušla je u samu završnicu i zauzela četvrto mjesto, a prvi singl "The Snake" objavila je iduće godine.

Uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova, a pobjedom na Eurosongu u svojoj je zemlji pokrenula po mnogima kontroverzan trend nebrijanja i pokazivanja dlakavih pazuha. Televizijske kamere na Melodifestivalenu, švedskom izboru predstavnika za Eurosong snimile su knjižničarku Linu Ehrin kako diže ruke slaveći pobjedu Loreen.

Dlakavi pazusi knjižničarke iz središnje Švedske na nacionalnoj su se televiziji vidjeli tek nekoliko sekundi, ali je snimka ubrzo postala viralna, a švedske aktivistice su pokrenule akciju "Povratak dlakama!" tvrdeći da nametnute norme ljepote zapravo služe za podjarmljivanje i kontrolu žena.

image

Ovako su njezine obožavateljice proslavile pobjedu

IBL/SHUTTERSTOCK

A podržala ih je i Loreen, koja je i sama politička aktivistica. Što se ljubavnog života tiče za sebe tvrdi da je biseksualka, bez stalnog partnera ili partnerice, jer za vezu nema vremena. Tvrdi da je udana za svoju karijeru i posao.

image

Švedska glazbenica Loreen

VYACHESLAV OSELEDKO AFP
Linker
18. travanj 2024 11:06