James Cameron

 MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
NE POSUSTAJE

Genij nesnosnog karaktera! Tko je autor najuspješnijeg fima u povijesti?

Redatelj James Cameron na snimanjima je diktator i autokrat, a privatno ekološki aktivist koji se s petom suprugom bavi organskim uzgojem voća i povrća

Redatelj James Cameron na snimanjima je diktator i autokrat, a privatno ekološki aktivist koji se s petom suprugom bavi organskim uzgojem voća i povrća

Odgovor na pitanje zašto smo čak 13 godina morali čekati drugi nastavak Avatara, SF utopije redatelja Jamesa Camerona (68) i najuspješnijeg filma u povijesti, zapravo je vrlo jednostavan. Kanadski filmaš veliki je perfekcionist, koji u poslu ne pristaje na kompromise, pa je odlučio pričekati da se tehnologija za podvodno snimanje dovoljno razvije da drugi nastavak Avatar: Put vode može biti snimljen u 3D formatu - pod vodom. Njegov budžet bez promocije iznosi 400 milijuna dolara, a očekivanja su golema - vjerojatno će se i ostvariti, jer su prve ocjene sretnika koji su ga imali prilike vidjeti na zatvorenim projekcijama hvalospjevi redateljskom umijeću Jamesa Camerona.

image

Prizor iz ‘Avatara: Put vode‘

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

Avatar: Put vode u svjetska kina dođao je 15. prosinca, a prije toga se, kao svojevrsno zagrijavanje za filmski događaj godine, u ograničenu kinodistribuciju vratio njegov prethodnik i original - koji je zbog toga bio privremeno skinut iz ponude streaming platformi. Originalni Avatar je samo u kinima uprihodio gotovo tri milijarde dolara, a da će postati najuspješniji film u kinima ikad postalo je jasno u sedmom tjednu njegovog prikazivanja, kad je po zaradi pretekao Cameronov Titanic iz 1997. Tako sada James Cameron ima dva svoja naslova među top tri najuspješnija filma po zaradi u globalnoj kinodistribuciji, a između njih se na drugo mjesto u međuvremenu ugurao akcijski spektakl o superherojima Osvetnici: Završnica iz 2019.

image

Na londonskoj premijeri filma ‘Avatar: Put vode‘ sa Sigourney Weaver i Kate Winslet

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDIT

Fenomenalan je to uspjeh za čovjeka iz kanadske provincije, nesvršenog studenta fizike i engleskog jezika, koji je počeo raditi kao vozač kamiona, a danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 700 milijuna dolara. Mnogo svog novca je uložio u kupnju 5000 hektara zemlje u novozelandskoj pokrajini South Wairarapa, gdje je s petom suprugom Suzy Amis pokrenuo organski uzgoj voća i povrća te žitarica i orašastih plodova. Američka im je baza pak Hollister Ranch, zatvorena stambena zajednica koja se nalazi na imanju veličine 14.400 hektara u okrugu Santa Barbara u Kaliforniji. Smješten je na posljednjem nerazvijenom dijelu obale južne Kalifornije, a krase ga dramatične strmine, izolirane plaže i terasasti travnjaci. Ondje žive s kćerima Claire i Elizabeth, sinom Jamesom Quinnom te prijateljicom svoje kćeri čiji su skrbnici James Cameron i Suzy Amis postali preklani.

image

Sigourney Weaver, Joel Moore, James Cameron i Sam Worthington na snimanju ‘Avatara‘ 2009.

MARK FELLMAN/TWENTIETH CENTURY-F

Osim toga, Cameronovi posjeduju i goleme vinograde u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji. Gomilanje posjeda u njihovom slučaju nema veze s eskapizmom bogataša koji si u iščekivanju apokalipse zbog posljedica klimatskih promjena žele osigurati preživljavanje na komadu vlastite zemlje s vlastitim izvorom pitke vode, nego sa željom da drugima pokažu kako se čovječanstvo može živjeti na ekološki održiv način - ako dovoljan broj ljudi promijeni svoje navike.

image

Budžet za film ‘Avatar: Put vode‘, koji je sniman u 3D formatu, i to pod vodom, iznosio je 400 milijuna dolara

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

U tom smislu su James Cameron i Suzy Amis radikalni aktivisti: oboje su vegani iz uvjerenja, zagovornici zelene energetske tranzicije, ekološki održive odjeće od biorazgradivih materijala te pobornici životnog stila bez proizvodnje otpada. Pritom je James Cameron i jedan od najvećih zagovornika tehnološkog napretka i razvoja umjetne inteligencije, član je NASA-inog savjetničkog tima za razvoj kamera kakve je, primjerice, rover Curiosity koristio za snimanje na Marsu, član je Mars Societyja, neprofitne lobističke organizacije čiji je cilj kolonizacija Crvenog planeta, a prvi je čovjek u povijesti koji se 26. ožujka 2012. u podmornici Deepsea Challenger sam samcat spustio na dubinu od 11 tisuća metara, na samo dno Marijanske brazde u Tihom oceanu, i tako dosegnuo najdublju podmorsku točku na Zemlji.

image

Prizor iz ‘Avatara: Put vode‘

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

James Francis Cameron rođen je 16. kolovoza 1954. u kanadskom gradu Kapuskasingu kao najstarije od petero djece u obitelji Philipa i Shirley Cameron, inženjera elektrotehnike i medicinske sestre. Cameronovi preci u Kanadu su emigrirali u prvoj polovici 19. stoljeća iz Škotske, a klan Cameronovih ubraja se u škotske gorštake, takozvane highlandere.

Zbog očeva posla obitelj se početkom sedamdesetih preselila u Sjedinjene Države, u Breu, jugoistočno predgrađe Los Angelesa, gdje se James Cameron nakon prekida studija fizike i engleskog na koledžu Fullerton zaposlio kao pomoćni radnik i vozač kamiona. U slobodno vrijeme je pisao priče i pod utjecajem Kubrickove Odiseje u svemiru zanimao se za specijalne efekte u filmskoj industriji proučavajući stručne članke na temu.

image

Prvi film snimio je u dnevnoj sobi s mnogo specijalnih efekata, a novac je posudio od zubara

RICHARD ECCLESTONE REDFERNS

U Brei je upoznao i svoju prvu suprugu Sharon Williams, konobaricu u fast food restoranu, koja mu je, kako se nagađa, poslužila kao nadahnuće za lik Sarah Connor u Terminatoru. No, nije tajna da je James Cameron definitivno odlučio čime će se u životu baviti nakon što su skupa u kinu pogledali Ratove zvijezda, znanstvenofantastičnu epopeju redatelja George Lucasa iz 1977.

Već iduće godine Cameron je snimio svoj prvi kratki igrani film Ksenogeneza u trajanju od 12 minuta, i to s budžetom od 20 tisuća dolara; taj novac je posudio od svog poznanika, lokalnog zubara i također velikog zaljubljenika u film i znanstvenu fantastiku. Ksenogeneza je snimljena u dnevnoj sobi, ali s mnogo specijalnih efekata, što je fasciniralo producenta Rogera Cormana, vlasnika kompanije New World, koja se tada smatrala poligonom za talentirane mlade filmaše.

image

‘Terminator 2‘: Linda Hamilton, James Cameron, Joe Morton i Arnold Schwarzenegger

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Corman je u Cameronu vidio momka zaluđenog filmom, koji je sam režirao, pisao scenarije, poznavao osnove montaže, razumio se u izradu maketa i scenografije te se posebno zanimao za specijalne efekte. Stoga ga je angažirao na nekoliko projekata - uz ostalo i za specijalne efekte u filmu Bijeg iz New Yorka redatelja Johna Carpentera, a zahvaljujući tim poslovima Cameron je 1982. došao i do svog redateljskog prvijenca.

Bio je to niskobudžetni horor Pirana 2: leteće ubojice koji je snimljen u Italiji i na Kajmanskim otocima, a Cameron je redateljski stolac dobio nakon što se režiser prvog dijela posvađao s producentom. Kako Cameron u Rimu nije imao plaćenu hotelsku prehranu, nego samo smještaj, prehranjivao se, kaže legenda, ostacima s pladnjeva koje su drugi gosti ostavljali ispred vrata svojih soba. No, za filmsku umjetnost je mnogo važnije što je u vječnom gradu doživio noćnu moru koja mu je poslužila za priču o Terminatoru.

image

Na snimanju ‘Titanica‘ s Leonardom DiCaprijem i Kate Winslet

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Naime, razbolio se te je pod visokom temperaturom i groznicom sanjao kako je iz budućnosti poslan nepobjedivi kiborg ubojica s nalogom da ga smakne. Ta priča ga je toliko zaokupila da je usporedno s radom na scenariju za drugi nastavak Ramba, što ga je pisao sa Sylvesterom Stalloneom, napisao i svoj originalni scenarij za Terminatora.

U to vrijeme više nije živio sa suprugom Sharon Williams, koja je željela obitelj i djecu te nije podnosila njegovo stalno izbivanje iz kuće, pa je još formalno oženjen započeo novu vezu s Gale Anne Hurd, producenticom i Cormanovom pomoćnicom u kompaniji New World, koju je nagovorio da mu pomogne realizirati Terminatora.

image

S četvrtom suprugom Lindom Hamilton na dodjeli Oscara

HAL GARB/AFP/PROFIMEDIA

Dogovor je bio da će se Gale prihvatiti posla ako joj Cameron prepusti filmska prava na priču za jedan dolar, zbog čega je osnovala i vlastitu kompaniju Pacific Western Productions, a ona zauzvrat nikoga drugog neće angažirati kao redatelja. Premda su se namučili oko realizacije Terminatora jer veliki holivudski studiji nisu imali povjerenja u anonimnog redatelja, pa je na kraju jedan od najvažnijih filmova u povijesti Hollywooda realiziran u američko-britanskoj produkciji, to je na kraju bila njihova karta u svijet filmske slave i budućih holivudskih megaprojekata.

Kompanija Gale Anne Hurd, jedne od najmoćnijih žena Hollywooda, uz ostalo je producirala desetke filmskih blockbustera te megauspješan TV serijal Živi mrtvaci. Terminator je proslavio i austrijskog snagatora Arnolda Schwarzeneggera, čija je replika "I‘ll be back" postala jedna od najslavnijih i najcitiranijih u povijesti filma. Iako je sve na kraju ispalo super, Cameron je naknadno svojoj drugoj supruzi zamjerio dvije "sitnice": što se zajedno s njim potpisala na scenarij iako nije bila više od savjetnice na tekstu te što mu nije osigurala prava na cjelokupnu franšizu.

image

Peta supruga Suzy Amis fascinirala ga je jer je znala rukovati oružjem i upravljati zrakoplovom

JAMES GILLHAM/SHUTTERSTOCK EDI

Kako god, zajedno su izgurali i nevjerojatno teško snimanje Aliensa u Engleskoj, gdje je tamošnja ekipa zamrzila redatelja perfekcionista, koji nije poštovao njihove stanke za čaj i tjerao ih da rade prekovremeno, a među njima je privatno definitivno puklo kad je Gale počela razvijati svoje druge projekte poput Nacije izvanzemaljaca.

Tijekom snimanja Bezdana 1989., koji je u anale Hollywooda ušao po incidentu na dnu ekstremno dubokog bazena, kad je redatelj ostao bez kisika u boci jer nije želio prekinuti snimanje, pa je zbog toga umalo smrtno stradao, Cameron je već bio u vezi s talentiranom redateljicom Kathryn Bigelow, koja mu je postala treća supruga. Njezin horor Uoči mraka uživa kultni status, u Paklenom valu glavnog glumca Keanua Reevesa promovirala je u akcijsku zvijezdu, a u povijest sedme umjetnosti upisala se 2008. kao prva žena dobitnica Oscara za najbolju režiju filma Narednik James.

Cameron i Bigelow upoznali su se 1988. na snimanju videospota za američki novovalni bend Martini Ranch, koji je Cameron režirao, a Bigelow u njemu glumila vođu ženske kaubojske bande. Bez obzira na slične interese, brak im je na kraju potrajao samo dvije godine, a razveli su se zbog Cameronove romanse s glumicom Lindom Hamilton, njegovom četvrtom suprugom.

image

Na dno Tihog oceana spustio se u amfibiji Deepsea Challenger

SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PR

Upoznali su se još 1983. na audiciji za Terminator. Linda Hamilton je bila 27-godišnjakinja s televizijskom karijerom, a jedini film koji je dotad snimila, horor Djeca kukuruza, još nije bio prikazan u kinima - no odlično mu je odgovarala za ulogu Sare Connor, konobarice o kojoj ovisi spas čovječanstva. Ipak, među njima se ljubav rodila tek sedam godina kasnije na snimanju drugog nastavka Terminator 2: Sudnji dan. Linda se za snimanje pripremala četiri mjeseca trenirajući pod nadzorom bivšeg izraelskog komandosa, s kojim je šest dana u tjednu provodila u teretani, učila borilačke vještine i rukovanje oružjem, jer je u nastavku filma prema redateljevoj zamisli trebala sudjelovati i u akcijskim scenama. Zbog nevjerojatne fizičke i psihičke transformacije Cameron je svoju glumicu počeo gledati drugim očima, a nakon završetka snimanja je njihova veza postala javna.

image

Cameron se 2012. sam samcat spustoi na dno Marijanske brazde na dubinu od 11 kilometara ispod površine mora

MARK THIESSEN/ZUMA PRESS/PRO

Kćer Josephine Archer Cameron dobili su 1993., a Linda je nakon njezina rođenja oboljela od postporođajne depresije. Uz pomoć terapije i lijekova bolest je uspijevala držati pod kontrolom, no brak se počeo klimati. Da među njima nešto gadno ne štima vidjelo se 23. ožujka 1998., kad je Cameronov Titanic osvojio 11 Oscara. Trijumfalnu večer pokvarila je svađa sa suprugom na crvenom tepihu ispred Shrine Auditoriuma u Los Angelesu, ali i njegov govor povodom Oscara za najbolju režiju. Rečenicu Ja sam kralj svijeta! većina nazočnih je shvatila kao razmetanje i samohvalu, a tek rijetki kao citat iz Titanica - koji izgovara Jack Dawson (Leonardo Di Caprio) nakon što je zaveo prekrasnu bogatašicu Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet).

Već iduće godine Cameron je započeo vezu sa svojom petom suprugom, glumicom Suzy Amis, a Lindu Hamilton isplatio s 50 milijuna dolara kako je dogovoreno izvansudskom nagodbom. Suzy Amis je u Titanicu igrala sporednu ulogu, no redatelja je impresionirala time što je znala pilotirati, služiti se oružjem te na snimanje vodila sina iz propalog braka s glumcem Samom Robardsom. Vjenčali su se u lipnju 2000., a Suzy Amis otad drži sva četiri zida njihove kuće dok James Cameron nastavlja razvijati svoje megalomanske projekte.

image

S imetkom od 700 milijuna dolara, James Cameron i Suzy Amis druže se s najbogatijima - s Elonom Muskom i njegovom majkom Maye

MARC PATRICK/BFA/SHUTTERSTOCK

Egomanijak s karakterom

Suradnici ga opisuju kao čovjeka spremnog žrtvovati sve da bi u filmu postigao ono što je zamislio.

"Na snimanju se ponašao autokratski, poput diktatora, zbog čega su se mnogi članovi filmske ekipe osjećali jadno i povrijeđeno", izjavio je glumac Ed Harris koji je imao glavnu ulogu u Bezdanu 1989.

"Divim mu se, ali ga se plašim. Ponovno bih s njim radila samo kad bi mi ponudio ogroman honorar", izjavila je Kate Winslet, zvijezda Titanica, koja je prihvatila ulogu u Avataru: Put vode.

"Ako je nekom zazvonio telefon tijekom priprema za snimanje ili, ne daj Bože, na samom setu, to mu je bio posljednji poziv, jer ga je Cameron pneumatskim čekićem prikovao za zid", svjedočio je Sam Worthington, zvijezda Avatara.

"Više se ne moram ni na koga derati, jer se pronio glas o mojem nesnosnom karakteru, a usmena predaja je najbolja reklama", izjavio je Cameron u razgovoru za Daily Telegraph 2012., a lani je na online MasterClass radionici izjavio da bi se na setu sigurno drukčije ponašao da se može vratiti u prošlost. Tu osobnu promjenu doživio je gledajući američkog redatelja Rona Howarda koji je na setu stalno hvalio glumce i ostale članove ekipe i tako postigao odličnu atmosferu.

Linker
26. travanj 2024 09:35