BORBA SE ISPLATI

Ganuti William i Kate! Oproštajna poruka nakon iscrpljujuće bolesti dirnula je naciju i kraljevski par

Engleska ekonomistica, učiteljica, novinarka i aktivistica Deborah James objavila je da nakon šest godina definitivno gubi borbu sa zloćudnom bolesti, a njezina posljednja želja da prikupi novac za liječenje maligno oboljelih ujedinio je naciju na čelu s princom Williamom i vojvotkinjom od Cambridgea.

Svoju borbu sa zloćudnom bolesti raka crijeva koja joj je dijagnosticirana u poodmakloj, neizlječivoj fazi u proteklih je šest godina opisala u brojnim kolumnama, radijskim emisijama i knjigama. Lanjskog ljeta je objavila da su stvari definitivno krenule u krivom pravcu, te da terapija i lijekovi koje uzima više ne djeluju. Prije dva dana objavila je da se iz bolničkog hospicija povlači u kuću svojih roditelja, gdje će u krugu najmilijih i najbližih proživjeti svoje posljednje dane i sate, te zahvalila svima koji su na bilo koji način podržavali njezinu borbu. I zamolila sve da nastave podržavati druge maligno oboljele u njihovoj borbi.

Te riječi 40-godišnje Deborah James, novinarke i aktivistice, bile su okidač za naciju, pa je u svega 48 sati njezina zaklada Bowelbabe prikupila više od tri milijuna funti donacija koje će se upotrijebiti za pomoć drugima.

Uz mnoge druge njezinu su priču podržali vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea koji su u svojoj poruci napisali da će Deborah James ostati trajno nadahnuće i primjer ljubavi, neuništive strasti za životom i želje da se pomogne drugima i cijelom društvu.

image

Deborah James je odlučila javno progovoriti o svim aspektima svoje borbe sa zloćudnom bolesti crijeva koja joj je dijagnosticirana 2016.

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

"Deborah James je jedna od tih ljudi. Njezina neumorna kampanja u sklopu Zaklade Bowelbabe da osvijesti težinu borbe s rakom crijeva i skine stigmu s s oboljelih ostaje nam vječito nadahnuće. S neizmjernom tugom smo pročitali njezinu oproštajnu poruku i uključili se donacijom u akciju prikupljanja pomoći za daljnji rad zaklade. Deborah, naše misli su s vama, vašom obitelji i prijateljima. Hvala vam što ste dajete nadu oboljelima od najtežih oblika zloćudnih bolesti, W & C", napisali su u svojoj poruci princ William i njegova supruga vojvotkinja od Cambridgea.

"Zaklada Bowelbabe ostaje trajna ostavština Deborah James i sigurno će u godinama koje dolaze omogućiti veliku razliku, više mogućnosti i bolje rezultate u terapiji potrebitih", izjavila je Antonia Dalmahoy, direktorica kliničkog centra The Royal Marsden. Za to vrijeme Deborah James proživljava svoje posljednje sate uz supruga, djecu i roditelje u kući u Wokingu.

'Željela sam poštedjeti supruga, sina i kćer umiranja u našem londonskom domu, jer bi ta uspomena zauvijek obilježila prostor u kojem oni moraju nastaviti živjeti i kad mene više ne bude. Zato posljednje dane živim s njima u kući svojih roditelja', objasnila je svoju odluku Deborah James.

Čitajte i: Ona je živi dokaz da je sve moguće! Valerie Perrin otkriva kako je postala zvijezda u 53. godini

Engleska kolumnistica, novinarka i spisateljica rođena je 1. listopada 1981. Nakon studija ekonomije na Sveučilištu u Exteru specijalizirala je računarstvo i posvetila se razvoju metoda online učenja (e-learning), a tim se poslom bavila sve do dijagnoze zloćudnog raka crijeva u poodmakloj fazi 2016.

Majka dvoje djece, sina Huga (14) i kćer Eloise (12), koje je dobila je u braku s londonskim bankarom Sebastienom Bowenom, nakon početnog šoka i prvih terapija odlučila je o svojoj borbi, mukama i dvojbama javno progovoriti, te se angažirala kao voditeljica privatne zaklade i kolumnistica dnevnika The Sun te radijskog podcasta You, Me and the Big C na postaji BBC 5.

Kako je otkrila svoju je stravičnu dijagnozu dobila u jeku brakorazvodne parnice, od čega su Sebastien i Deborah u novim okolnostima odustali kako bi se zajednički posvetili njezinoj borbi za život.

image

Voditeljica Heather James lani joj je u studiju čestitala četerdeseti rođendan

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

"Moj surpug je nevjerojatan tip koji je u ključnim trenucima sve stavio sa strane da bude sa mnom od jutra do mraka. Na samom kraju mu poručujem da mora nastaviti živjeti, po mogućnosti uz nekoga s kime će se moći smijati, kao što smo se i nas dvoje zajedno smijali", rekla je Deborah James u svom posljednjem razgovoru za The Times.

Objasnila je da je pripremila i oproštajne poruke za sina i kćer, a nakon otpuštanja iz hospicija na kućnu njegu posljednje sate planira provesti s najbližima s kojima posljednji put želi nazdraviti čašom šampanjca.

'Hvala svima koji su me pratili na mom putu, a ja ću svoje posljednje sate provesti sa svojim najbližima. Ne žalim ni za čim, uživajte u životu, Deborah', tako glase završne riječi oproštajne poruke Deborah James.

Linker
18. travanj 2024 10:16