ČEKAMO SUBOTU

Finale Eurosonga nakon 6 godina: ‘Mamu ŠČ znaju svi‘

Riječki rokeri Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ" osigurali su nastup Hrvatskoj u velikom finalu Eurosonga 2023. koje je na rasporedu ove subote.

Toliko šljokica i pozitivne energije na jednom mjestu teško je bilo i zamisliti, a riječki rokeri iz benda Let 3 i njihova pjesma "Mama ŠČ" oduševili su liverpulsku Arenu, te glasače diljem svijeta i Hrvatskoj nakon dugih šest sušnih godina donijeli prvo finale Eurosonga. "Mamu ŠČ znaju svi a mi smo uzbuđeni jer nije mala stvar da te cijela zemaljska kugla vidi!", izjavila je Ivanka Mazurkijević uoči nastupa, a letovce je sa svojim prijateljima bodrila iz publike.

Osim Hrvatske, u finale Eurosonga plasirale su se Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška. Riječki rokeri su na pozornicu Liverpool Arene u izašli sedmi, a da su prošli u finale doznali su prvi nakon završetka glasanja. Veliko finale Eurosonga na rasporedu je u subotu 13. svibnja, a prije toga održat će se i druga polufinalna večer u četvrtak 11. svibnja. "Kakve legende!", "Jeeej", "Napokon Hrvatska u finalu", "Bravo", neke su od brojnih reakcija.

image

Pozitivne reakcije stižu sa svih strana

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

Prvi polufinalnu večer Eurosonga vodile su glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julija Sanjina. Njih će tri voditi i drugu polufinalnu večer, a u finalu će im se pridružiti slavni televizijski voditelj Graham Norton.

image

Voditeljice Eurosonga Alesha Dixon, Julija Sanjina i Hannah Waddingham

S pozornice su tijekom večeri više puta poslane poruke solidarnosti s Ukrajinom. Voditeljica Julija Sanjina odjenula crnu kožnu haljinu s motivom plamena, što je bila jasna aluzija na to da njezina domovina trenutno gori. Liverpulska pjevačica Rebecca Ferguson i ukrajinska joj kolegica Aljoša izvedbu Duran Duranova hita "Ordinary World" posvetile su ukrajinskim izbjeglicama, među kojima se nalaze i Aljošino troje djece i svekrva. Njezin suprug, Taras Topolj, frontmen ukrajinskog benda Antitila morao je ostati u Ukrajini.

image

Poljubac za sreću: Zoran Prodanovic Prlja i supruga Marija.

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

U revijalnom dijelu prvog polufinala nastupila je britanska pjevačica Rita Ora koja je izvela nekoliko svojih najvećih hitova. Tijekom prvog - "Anywhere" - nježno je komunicirala s izbjeglicom iz Ukrajine. Reakcije na nastup Leta 3 pljušte iz cijelog svijeta, a na Twitteru je reagirala i kompanija Ryanair. U šaljivoj objavi objavili su i fotografiju naših predstavnika u kostimima i ispod napisali: Ovako će to izgledati kad će naši piloti ići na momačku večer u listopadu.

image

Eurosong 2023. održava se u liverpulskoj Areni

LIVIO ANDRIJIC CROPIX

"Mama ŠČ! naglašava snagu ljubavi i jedinstva, s ciljem da svijet postane bolje mjesto za sve, bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost ili politička uvjerenja. Mi prenosimo poruku ljubavi i zajedništva, a što se tiče kontroverzi i rasprava vezanih uz naš nastup možemo samo reći kako su one uvijek vezane uz umjetnost", naglasili su letovci u svojoj službenoj izjavi i dodali da se na Eurosongu bore protiv diskriminacije.

"Mi se zalažemo za ravnopravnost: ako mogu proći mlade ženske stražnjice, onda mogu i stare muške. Sve ostalo bi bilo licemjerje", zaključili su. Uoči nastupa na društvenim mrežama podržali su ih pjevači Severina, Damir Urban i Luka Nižetić, te bendovi Vatra i Detour.

Linker
23. travanj 2024 21:07