PRESS
Intervju

Feminnemke o društvenim mrežama: ‘Ne postoji žena koja nema dosadnog obožavatelja‘

Pjevačice koje su napisale pjesmu ‘Trending‘ o aktualnim pojavama na društvenim mrežama otkrile su nam koliko ih i kako one same koriste.

Pjevačice koje su napisale pjesmu ‘Trending‘ o aktualnim pojavama na društvenim mrežama otkrile su nam koliko ih i kako one same koriste.

Svoj novi hit, pjesmu "Trending" napisale su u jednoj večeri, s njom su Feminnem pobijedile na Zagrebačkom festivalu. A Nedi Parmać, Pameli Ramljak i Niki Antolos u stihovima posvećenim društvenim mrežama pridružio se i Saša Antić, tj. Alejuandro Buendija. On je svoju dionicu napisao u manje od sat vremena. Sve to govori da inspiracije o ovoj vrućoj temi ne nedostaje. Feminnemke i Alejuandro su snimili i sarkastični spot, kojeg su nazvali karikaturom današnjeg društva.

"Svaki put kad vidite nekog ‘savršenog‘ na ekranu, sjetite se kako gledate u puno pudera, vrhunskog svjetla i filtera. I napomenite isto djeci svako toliko, istine nikad previše", kazala je Nika Antolos. Razgovarali smo s pjevačicama grupe Feminnem o njihovom "digitalnom životu" i razmišljanjima.

Odakle ideja da to pretočile u pjesmu? Kako je izgledalo pisanje?

Neda: Tema se nekako sama nametnula. Živimo u takvim vremenima a nitko još nije opjevao situaciju pa zašto ne mi koje smo također "pod utjecajem”.

Pamela: Odavno smo imale želju napisati nešto što se dotiče ove teme. Živimo u takvim vremenima i možemo se malo šaliti između ostalog i na naš račun. Napisale smo je u dahu doslovno. Rime su same tekle.

image

Feminnem na pozornici ZF-a

MATEJ GRGIC

Nika: Ideja se sama nametnula, s obzirom na to da je česta tema u razgovorima... Svi smo svjesni lažne slike koje svi smo dio, stoga nije na odmet nasmijati se, pogotovo kad je djelomično i na vlastiti račun. Sjele smo, uzele papire i kemijske te krenule bacati asocijacije na temu. Vrlo lako i brzo smo ga napisale, tu je materijala bilo i previše..

Kažete spot je karikatura današnjeg društva - što je svakoj od vas najdraže iz te domene Influencanja i društvenih mreža?

Neda: Ništa mi tu nije drago. Sve je umjetno i ne stvarno i uopće se ne osjećam kao da se uklapam i kao da pripadam, a nije kao da se ne trudim. Voljela bih da su na cijeni neke druge kvalitete i da nije sve "guzice i sise, alo alo di si?" kao što su TBF-ovci svojevremeno zaključili.

Pamela: Meni nije ništa mrsko, iskreno. Smeta me samo pretjerano fotošopiranje fotografija, kad ljudi više ne sliče na sebe. Ali općenito, društvene mreže kao takve nemaju osobit utjecaj na mene. Iskoristila sam ih za dodatnu zaradu i platformu za posao.

Nika: Najdraže mi je pratiti one što žive iskreno i na internetu, malo ih je, al’ ih ima. Uvijek se nađe dobre glazbe, tekstova, fotografija ili životnih priča koje nadahnjuju, to je ono što me drži na socijalnim mrežama.

Imate li koju anegdotu sa snimanja?

Neda: Ja sam bila brutalno umorna jer sam imala svirku dva dana prije do četiri ujutro, a večer prije sam skidala Adriani temperaturu. Tako da je privesti snimanje kraju za mene bio uspjeh. Ali kad je Sandra izvadila džin tonik, na žalost, nije dočekao svoju scenu s koktelom tako da smo improvizirale s colom i vodom.

Pamela: Ja sam doslovno dovukla pola terase na set. Ali se isplatilo. Na setu je bilo zabavno, Neda je bila u elementu jer je bila umorna pa smo se dosta smijale njenim forama. A i popile smo rekvizite...

Nika: Cijelo snimanje je anegdota. Jer na našima ne manjka smijeha i zabave.

Tko se sjetio Saše Antića? Kako je pristao na suradnju i kako ste zadovoljne?

Neda: Saša je naša generacija i bile smo sigurne da će njegov osvrt na situaciju biti itekako zanimljiv i humorističan. Prezadovoljne smo. Odličan je, prirodan i jako drag i pristojan.

Nika: Saša je bilo logičan izbor, svi znamo kakav dar ima. Pristao je čim je čuo pjesmu, te u pola sata - sat napisao svoj dio. Ne možemo ne biti zadovoljne, on je majstor svog zanata i čast nam je da dio je ove naše #trending priče.

Saša govori o muškom aspektu, moglo bi se reći i stalkeru, jeste li vi imale nekog takvog pasioniranog "obožavatelja"? Ili netko vama blizak?

Neda: Mislim da ne postoji žena koja nema dosadnog obožavatelja na Instagramu ili Facebooku.

Pamela: Svatko s iole većim brojem pratitelja ima takvih osoba. Ali bezopasni su.

Nika: Nažalost, toga ima puno, ali dok ne prelazi granice, može se ignorirati.

image

Feminnem i Saša Antić

SANDRA MIHALJEVIC

Imate li nekog na društvenim mrežama koga vi pratite s guštom, da bi se smijale? Ili netko tko vas posebno čudi?

Neda: Ne doživljavam ozbiljno taj svijet i shvaćam da se svi “pretvaramo” tako da nemam nikoga posebno zanimljivog.

Pamela: Uglavnom pratim samo ljude koje poznajem iz nekog segmenta života. Osim toga, pratim stranice s modom i uređenje interijera.

Nika: Ima iznimno puno inteligentnih komičara koje volim pogledati, ako na taj smijeh se misli. A za podsmijeh gledam sebe prije par godina, najslađe se nasmijem na svoj račun.

Koliko svaka provodi vremena na društvenim mrežama?

Neda: Koristimo mreže za promoviranje svoje glazbe i sve preko toga mi je too much.

Pamela: A kako kad. Ako je nešto poslovno, onda više. Ako sam slobodna onda nikako.

Nika: Puno previše, s obzirom na to da nam je to dio posla te djelomično užitka povezivanja s ljudima u današnje vrijeme. Iako najdraža mi je tipka na telefonu,"aviončić" pa u miru nestanem..

Što najradije i najviše gledate online?

Neda: Volim horore, ali ih ne smijem gledati jer me strah tako da se moram zadovoljiti s komedijama i SF-om.

Pamela: Platforme za filmove, serije. Nekad i dobar reality s nekretninama i slično.

Nika: Podcasti, vjerska svjedočanstva, glazba, dobre stand-up komičare, svašta nešto. Ovisno, po potrebi duše, hranim se tako i po žanrovima.

image

S pjesmom ‘Trending‘ pobijedili su na Zagrebačkom festivalu

MATEJ GRGIC

Koliko vi "lažete" na društvenim mrežama?

Neda: Niti malo. Mislim da je to jedan od razloga zašto je moj Instagram tako “slab”.

Pamela: Manje je više, što se tiče obrade fotografije. A svaki drugi segment sam vjerna sebi.

Nika: Kažu premalo.

Što nikad, ai baš nikad ne biste objavile na mrežama?

Neda: A nemam pojma. Ništa što nije normalno i prihvatljivo me ne mami tako da iskreno niti ne znam.

Pamela: Vulgarne fotografije, nered.

Nika: Ima toga što ne objavljujem, jer ili nije vrijeme ili u namjeri zaštite nekog drugoga, ali zato svoju dušu ogoljujem bez kalkulacije.

Je li se kad dogodilo da ste nešto zabunom objavile, a nije bilo za to, nego interno dopisivanje, neka panika u takvom stilu?

Neda: Ne.

Pamela: Ne, na sreću.

Nika: Nisam, ali obično što govorim privatno, već rekla sam i javno, stoga nemam pretjerani strah.

Sve tri ste majke, kakva pravila u vezi interneta i društvenim mreža pokušavate provesti s djecom?

Neda: Adriana nema TikTok, ima ograničenje na mobitel, sadržaj koji gleda. Ono što svaki roditelj, pretpostavljam, radi.

Pamela: Moji su još premali i nemaju pojma što uopće znači društvena mreža. Nadam se da će tako ostati još koji godinu.

Nika: Ne možemo djecu izolirati od današnjeg brzog i dugačkog koraka tehnologije, ali kontroliram ono što je u njenu korist. Nema dugog provođenja pred bilo kakvim ekranom te svaka aplikacija prvo prođe moje oči. Svijet krije divote, no i iznimne opasnosti, naša je dužnost biti zaključana vrata njihove nepovrijeđene nevinosti duše i tijela. Svoj zadatak shvaćam maksimalno ozbiljno.

Linker
26. travanj 2024 19:46