PROFIMEDIA
Samo za Gloriju

Ekskluzivni intervju s Kristin Davis: ‘Ne želim da moja kći proživljava isto što i ja‘

Glumica Kristin Davis prisjetila se prvih dana snimanja serije ‘Seks i grad‘ prije 25 godina i koliko joj znači što tolike godine može glumiti Charlotte York Goldenblatt. Glumica je sasvim iskreno progovorila i o kritikama na račun izgleda koji je prate od početka karijere.

Glumica Kristin Davis prisjetila se prvih dana snimanja serije ‘Seks i grad‘ prije 25 godina i koliko joj znači što tolike godine može glumiti Charlotte York Goldenblatt. Glumica je sasvim iskreno progovorila i o kritikama na račun izgleda koji je prate od početka karijere.

Godine 1998. HBO je bio kabelski kanal koji se financirao pretplatom, poznat po filmovima i boksu. Njegova jedina etablirana serija bila je „The Larry Sanders Show”, a prva drama bila je „Oz”. Smatralo se da nitko ne bi kupio pretplatu za sitcom sa ženama u glavnim ulogama. Što je najvažnije, TV komedije su rijetko bile o ženama i apsolutno se nisu bavile ženskom seksualnošću, pa se ideja o TV seriji koja u središte stavlja žene kao seksualna bića jednaka muškarcima činila neizvediva. Međutim, seriji se dala prilika, a nitko nije mogao zamisliti uspjeh kakav će doživjeti. Nije ga mogla predvidjeti ni zvijezda serije Kristin Davis koja glumi Charlotte York Goldenblatt. Javlja mi se putem video poziva iz svog doma u Los Angelesu, jednako prpošna i draga kao lik koji ju je proslavio.

- Ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da ćemo ovako nešto doživjeti. Imali smo vrlo skromne početke. Nismo znali kakav će biti odaziv, niti u kojem smjeru će se razvijati. Snimajući seriju, osjetili smo neku čaroliju u zraku. Znali smo da radimo na nečem dobrom, ali svejedno nismo mogli predvidjeti ovakav uspjeh. Smatrala sam da ima potencijal postati nešto veliko, ali HBO je tada bio vrlo drugačiji. Nismo znali ni hoće li nam dati priliku. Znate, ja sam prije toga glumila u „Melrose Placeu” iza kojeg je bila cijela mašinerija, velika produkcija i veliki uspjeh. Sada sam se našla u New Yorku, u malenim prikolicama, a između snimanja bi nam postavili stol na rasklapanja na koji su posluživali grickalice. Posluživali su lažne M&M bombone! Zamislite, nisu imali ni prave M&M-ove! One su inače moja tiha patnja i nisam mogla vjerovati da radim 18 do 20 sati dnevno i da nemam prave M&M bombone. Odmah sam im dala do znanja da me moraju pustiti da odem do obližnjeg dućana i kupim prave bombone inače neće biti dobro nikome - kaže Kristin kroz smijeh.

image
PROFIMEDIA

Iako set nije bio onako glamurozan kao što je očekivala, vjera u projekt i uključenost u kreativni proces ono je što ih je sve držalo na okupu.
- Nakon što smo snimili pilot epizodu, čekali smo godinu i pol dana da saznamo hoće li se serija prikazivati. Snimili smo 12 epizoda koje se nisu emitirale sve dok nismo dobili zeleno svjetlo. Bila sam presretna kada sam saznala da će konačno doći na male ekrane. Sjećam se da smo svi smo dobili promotivne kape kada smo dobili sretnu vijest. S prednje strane pisalo je „Seks”, a sa zadnje „i grad”. Tako sam bila ponosna kada sam je prvi put stavila na glavu. Sve dok me jedan čovjek nije pitao kakva je to kapa na kojoj piše „Seks”. Objasnila sam mu da glumim u novoj seriji od HBO-a. ‘Mislite na onu emisiju Real Sex?‘, pitao me. Bila sam užasnuta. To je bila polu-dokumentarna serija o seksualnim fantazijama i fetišima. Više tu kapu nisam nikad stavila na glavu - kaže simpatična Kristin prisjećajući se početaka serije koja je postala globalni fenomen.

Pitam je jesu li sada snimajući drugu sezonu serije „I tek tako...” dobili prave M&M-ove. Nasmije se i kaže da jesu.
- Odavno imamo prave M&M-ove, ali ja ih više ne jedem. Možda samo ako sam baš jako umorna pa da me malo podignu. Znate, kada ste stariji morate se više brinuti o sebi i svom zdravlju. Kada sam bila mlada, pila sam Coca-Cola Zero i jela bombone, ali sada jedem salate. Što nije baš lako s obzirom na to da Sarah Jessica Parker i Cynthia Nixon jako vole hranu. Uvijek smo okruženi nekom vrstom hrane. Stvarno su gurmani i cijeli dan se vrti oko toga što će se jesti, odakle će se nešto naručiti, kada će stići, u čijoj sobi ćemo to pojesti...

image
WARNER BROS

Kroz cijeli razgovor očito je koliko Kristin voli Charlotte. Praktički živi s njom posljednjih 25 godina, a i teško je ne voljeti lik kojemu duguje svoje nominacije za Emmy i za Zlatni globus; njezine dvije nagrade SAG; i vidljivost koja je dovela do bezbrojnih drugih uloga. Kažem joj da je rijetkost, možda čak i privilegija biti dio jednog projekta 25 godina i moći glumiti istog lika tolike godine.
- Apsolutno! To je vrlo rijetko i prekrasno, i svi smo svjesni koliko je posebno što to još uvijek možemo raditi i što smo to uopće uspjeli raditi toliko dugo. Mislim da ovaj projekt živi tolike godine zato što smo svi uključeni u smislu priče i kreativnosti. Kao što sam ranije rekla, imali smo tu slobodu snimajući prve epizode, čak kada nismo imale titule izvršnih producentica. Michael Patrick King bi uvijek s nama razgovarao o priči, saslušao nas, razmjenjivali bismo ideje. Naši pisci su bili zaslužni za scenarije, ali bile smo uključene na način na koji ja nisam nikad prije doživjela. Svi su bili poštivani, uključeni i slušani. To nije značilo da bi uvijek sve bilo onako kako vi želite, ali kada si tako investiran u neki projekt, onda si investiran i u lika kojeg glumiš. A jako je važno da svi doprinose. Sada imamo nove likove i oni su isto uključeni u razmjenu ideja i želimo da i oni budu sretni - govori Kristin,

Bez da vam previše otkrivam, ali Charlotte York Goldenblatt će također u novoj sezoni doživjeti velike životne promjene. Godinama je bila brižna majka i uzorna supruga, ali ovu sezonu vidjet ćemo Charlotte koja se posvećuje sebi. „Koliko si slična Charlotte?”, pitam je. „Obožavam Charlotte, mislim da je fantastična, ali drugačije smo. Puno se razvila kroz ove godine i nastavit će rasti i razvijati se kako sezona bude odmicala. S druge strane, rekla bih da sam ja više odrasla od nje. Posebice otkako sam postala samohrana majka dvjema djevojčicama. Nekako te takve stvari natjeraju da odrasteš. Nemam Harryja u svom životu koji bi mi olakšao neke stvari i učinio ih ljepšima. Moram nastojati sama sebi učiniti ih lijepima. Drugačija sam od nje jer nisam fokusirana na brak, očigledno. Obje imamo djecu, ali moja djeca su mlađa od njezine pa imamo različite probleme. Također, do sada se nisam suočila s problemima s kojima se Charlotte suočava”.

image
PROFIMEDIA

Iako je s oduševljenjem prihvatila ponudu da je ponovno glumi u nastavku „I tek tako...”, postoji jedna stvar koja je ne veseli kada je u pitanju Charlotte, a to je konstantna kritika na njezin izgled. Naime, od prvih epizoda „Seks i grada”, Kristinino tijelo najviše se komentiralo, a tabloidi su podrugljivo pisali da je ono u obliku kruške. Nažalost, 25 godina kasnije, njezin izgled se ponovno komentira. Ovaj put su je pojedinci prozvali za prekomjerno korištenje botoksa. Podijelim s njom mišljenje da sam mislila da živimo u vremenima kada se ženino tijelo ne komentira kao što se to činilo prije. Da žene otvorenije govore o starenju, botoksu i filerima kao svojevrstan feministički čin, svi su slobodni činiti što god žele. Složi se da se i ona tome nadala, ali da nažalost nije tako.

- Nadate li se da Charlotteina djeca i vaša djeca zaista mogu ostariti u miru, a da ne budu podvrgnuti ageizmu na način na koji su bile naše generacije? - pitam je.
- Nadam se, ali moram priznati da će tim promjenama ipak trebati više vremena. Mislim, uvijek sam puna nade i ponekad mislim da je dobro razgovarati o tome, ali također osjećam da kada pričate o tome, otvarate se ovoj vrsti kritike. To je pravi problem. Ne možemo kritizirati jedni druge. Svatko donosi svoje vlastite odluke. Nekad ste u tome uspješni, nekad niste. Naučite nešto iz toga i nastavite dalje. Nedavno sam vidjela kolegicu Andie MacDowell koja je tako predivna sa svojom sijedom kosom. Rekla mi je da nam je svima ispran mozak. To je tako zanimljiv zaključak i stvarno te potakne na razmišljanje. Moja generacija je apsolutno bila ispranog mozga. Kad smo bili mladi, nismo imali puno uzora. Postojalo je jedno pravilo – nemojte ostarjeti ili više nikad nećete moći pronaći novi posao - odgovara glumica.

image
SHUTTERSTOCK

Unatoč tome što sada ima 58 godina, ružni komentari joj i dalje teško padaju.
- Vidim napredak u sebi iako ne mislim da mi uvijek ide dobro. Kao da ponekad moram zastati i razmisliti o samoj sebi, reći sama sebi da ne moram izgledati kao što sam izgledala kada sam imala 35 godina. Ponekad si moram dati poticajne govore. Ponekad je vrlo izazovno. Imam 11-godišnju kćer i ne želim da ona mora prolaziti takve stvari i nositi se s takvim problemima - otvoreno govori Kristin. Dok razgovaramo, ne mogu shvatiti zbog čega je se točno kritizira. Čak i preko Zoom poziva izgleda sjajno. Na licu ima minimalno šminke, smeđu kosu je oblikovala u elegantne valove, a haljina boja fuksije daje dodatnu svježinu njezinom licu.

Druga sezona serije „I tek tako” stigla je na HBO Max 22. lipnja, a originalna serija „Seks i grad” proslavila je 25. godišnjicu. Kristin i njezine kolegice bile su oduševljene što su se vratile omiljenim ulogama nakon 11 godina pauze, a posebno su sretne što ih je publika s gotovo istom radošću dočekala.
- S jedne strane se slažem s time da nitko ne bi htio gledati ove likove kada bi se ponašale kao što su se ponašale prije 20 godina. Zar ne? To bi bilo jako čudno. Ali s druge strane, smatram da svi zajedno rastemo i da svi vi koji gledate također i dalje živite zanimljive živote. Mislim da ne postoje točno određene godine kada prestanete voditi zanimljive živote. Rok trajanja je zapravo kada umrete. Ne želim nužno glumiti Charlotte dok ne umre, ali kao što sam rekla, ljudski životi su uvijek zanimljivi. Kroz cijeli život donose odluke, događaju im se neočekivane stvari, prijateljstva se mijenjaju, djeca rastu... sve su to stvari kroz koje prolaze i naši likovi. Ne mislim da postoji krajnji datum u smislu do kada se mogu razvijati zanimljive priče, ali također ne znam koji je naš daljnji plan. Iskreno se nadam da ćemo se vratiti iduće godine s trećom sezonom. Svi se želimo vratiti. Kako god bilo, hvala svima koji ste bili dio ovog našeg putovanja -

Linker
27. travanj 2024 06:10