zlatna djevojka

Dvije teške operacije, bolovi, borba - i Janica Kostelić! Tko je Matea Jelić, djevojka koja je osvojila olimpijsko zlato?

Janica Kostelić slučajno je u splitskoj bolnici srela majku Matee Jelić. Tada 15-godišnja djevojčica - Jelić je ležala nakon dvije teške operacije i mislila da je možda sportskom snu došao kraj. No, Kostelić je sudbonosno ‘uskočila‘, upoznala se s Matejom i dala joj snažnu motivaciju. Uskoro se djevojka vratila sportu, jača no ikad. Danas je osvojila svjetsko zlato.

Zvijezda hrvatskog taekwondoa, 23-godišnja Matea Jelić, osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zlatna Matea u finalu je porazila Britanku Lauren Williams. Ovo je dosad najveći uspjeh hrvatskog taekwondoa u povijesti. Prije nje bronce su osvajale Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008., Lucija Zaninović u Londonu 2012. i Toni Kanaet ranije u ponedjeljak u Tokiju.

A tko je Kninjanka koja reda nevjerojatne sportske uspjehe?

Nakon što je osvojila zlato na Europskom prvenstvu, Matea Jelić ispričala je za Gloria.hr priču o svom teškom sportskom putu. Članica splitskog kluba "Marjan" otkrila je tada kolika je veličina i snaga njezinog duha - koji u konačnici uvijek izdvaja pobjednike od ostatka. Ova Kninjanka iz skromne i složne obitelji na putu do cilja prošla je kroz teške ozljede, operacije i borbu sa svega 15 godina - no odustajanje nije bilo opcija.

image
JAVIER SORIANO/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nova zvijezda hrvatskog taekwondoa: ‘Zbog udaraca sam dvaput završila na operacijskom stolu‘

Bolovi su je rušili na pod, a rodnica pukla uslijed udaraca

"Tijekom jedne borbe sam se od bolova srušila na pod. Srećom da je u publici sjedila moja mama koja je odmah reagirala. Prekinula je borbu, a kako mi je u međuvremenu trbuh neobično natekao, hitno su me odvezli u bolnicu. Ispalo je da mi je od brojnih niskih udaraca pukla rodnica i došlo je od unutarnjeg krvarenja", ispričala je Matea za Gloria.hr. Par dana kasnije ponovno je operirana jer joj se stanje naglo pogoršalo.

image
JAVIER SORIANO/AFP/PROFIMEDIA

Mateinim mukama ni nakon izlaska iz bolnice nije bio kraj: tjednima kasnije hodala je uz pomoć štaka, a treninzima se smjela vratiti tek poslije nekoliko mjeseci.

U tim najkritičnijim trenucima kada je mislila da se više neće moći baviti sportom, najviše su joj pomogle utješne riječi naše legendarne skijašice Janice Kostelić. "Nakon druge operacije moja je majka slučajno u bolničkom hodniku srela Janicu i zamolila je da me posjeti. Janica mi je oduvijek bila sportski uzor i mama je znala da će me njezin posjet ohrabriti. I doista jest. Meni je taj naš susret bio znak da ne smijem odustati od svog sportskog sna", prisjetila se Matea, koja se već iduće godine vratila jača nego ikada te je na Svjetskom juniorskom prvenstvu osvojila zlato.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Zbog sporta, djevojka je sa 17 godina napustila Knin i doselila u Split. Obitelj joj, rekla nam je, silno nedostaje. "Lijepo mi je tu, no silno mi nedostaje moja obitelj. Imam mlađu sestru Ivonu i brata Kristijana koji su također u ovom sportu. Seka se bori s juniorima, a brat je trener. Mama Ljiljana i tata Mate su mi najveća podrška u svemu. Kao mala silno sam se brinula za tatu jer radi kao pirotehničar", povjerila nam je Matea, koja se najradije opušta vozeći bicikl i šetajući u prirodi.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Kad smo s njom razgovarali u travnju ove godine - povjerila nam je da jedva čeka pokazati što zna na Olimpijadi u Japanu.

Pobjednice, pokazala si! Čestitamo!

Linker
14. travanj 2024 23:53