JEDNA OD UTJECAJNIH

Drew Barrymore: ‘Već s dvanaest godina sam shvatila što znači biti na crnoj listi Hollywooda‘

Holivudska glumica koja je kao djevojčica prošla kroz pakao ovisnosti - a umalo i nakon trećeg razvoda - napokon živi mirno: snima popularni talk show, magazin Time ju je proglasio jednom od najutjecajnijih osoba u 2023. te uživa u ulozi majke dviju kćeri.

Mnoge su holivudske zvijezde padale i dizale se - što privatno, što poslovno - no među rekorderima u toj vožnji životnim "roller coasterom" nesumnjivo je Drew Barrymore. Američka glumica poznata po ulozi u filmovima "E.T.", "Charliejevi anđeli" i "Vrisak" sada je u uzlaznoj putanji na svim područjima (osim ljubavnom) pa ju je prestižni tjednik Time nedavno uvrstio na popis 100 najutjecajnijih ljudi u 2023. - uz mnoge druge slavne osobe poput Belle Hadid, Olene Zelenske, Lionela Messija, kralja Charlesa, Joea Bidena... Drew ima liniju odjeće, kozmetike, vina, kuhinjskih uređaja i namještaja, napisala je kuharicu, pokrenula tromjesečni magazin pod svojim imenom, a najavila je i da će njezin talk show na TV postaji CBS ići u četvrtu sezonu.

"Ništa joj nije nemoguće i nikad ne prihvaća ‘ne‘kao odgovor. Voli izazove i nikoga se ne boji. Drew je pravi uzor. Ona donosi radost svima koje sretne", nahvalio ju je u Timeu američki komičar i glumac Jimmy Fallon, koji ima popularni talk show na NBC-u. Tolikim komplimentima kolege pridonijela je i činjenica što su on i njegova supruga Nancy Juvonen dugogodišnji prijatelji s Drew. Njih dvije i poslovno surađuju: 1995. su osnovale produkcijsku kuću Flower Films te, uz ostale, lansirale filmove "Charliejevi anđeli", "50 prvih poljubaca", "Nikad se nisam poljubila" i "Donnie Darko", u kojima je Drew Barrymore i glumila.

U ožujku 2021. rekla je da uzima pauzu od glume na neodređeno vrijeme, a na tu odluku zasigurno je utjecalo i to što se htjela posvetiti dnevnoj emisiji "The Drew Barrymore Show", koju u New Yorku snima dvaput dnevno, tri dana u tjednu. Pilot je snimila još 2019., a prva epizoda je prikazana sredinom rujna 2020. Show, koji je trebao biti nešto nalik "Oprah Winfrey", kod kritike je dočekan na nož - uz izraze "zbunjujuće", "zatupljujuće" i "kaotično". U drugom tjednu prve sezone gledanost je pala za 14 posto, na oko 600 tisuća gledatelja. A to je u usporedbi s drugim američkim talk showovima, koje prate milijuni ljudi, bilo poražavajuće. Pogotovo kad se uzme u obzir da je Drew Barrymore poznata glumica koja je sama po sebi trebala biti magnet za gledatelje.

image
DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Tri tjedna nakon početka emitiranja, u humorističnoj emisiji "Saturday Night Live", koju uvijek vodi neka druga poznata osoba, glumica Chloe Fineman je ismijavala Drew. To je dodatno povećalo njenu tjeskobu i osjećaj poraza pa se pitala ima li smisla to što radi. Mnogi prijatelji, među kojima je bio i Jimmy Fallon, govorili su joj da ne smije odustati i neke stvari uzimati previše k srcu. Ponovno je pogledala emisiju "Saturday Night Live", koju je vodila šest puta (prvi put sa sedam godina, kao najmlađa osoba ikad), te odlučila prihvatiti šalu na svoj račun.

"U tom trenutku sve se promijenilo. Ponovno gledanje me oslobodilo i zaustavilo ljutnju", otkrila je Drew, koja je na svom Instagram profilu objavila video gdje se smije skeču Chloe Fineman, a nju je čak i ugostila u svojoj emisiji. Pozvala je i druge poznate kolege - Whoopi Goldberg, Adama Sandlera, Jessicu Albu... - pa čak i bivšeg supruga Toma Greena. Susret u njenoj emisiji bio im je prvi nakon petnaest godina, a dok su se prisjećali zajedničkih trenutaka Drew je - zaplakala. Za kanadsko-američkog komičara udala se 2001., a u braku su proveli samo godinu i tri mjeseca. S prvim suprugom, vlasnikom bara Jeremyjem Thomasom, također je bila u braku samo godinu dana, a s trećim, umjetničkim konzultantom Willom Kopelmanom, četiri. Razveli su se 2016. i imaju kćerkice Olive (10) i Frankie (8). Misleći da će to biti "treća sreća", Drew je glumu ostavila po strani i pristala se iz Los Angelesa preseliti u New York, gdje su njene kćeri mogle biti blizu suprugove obitelji. Brak, međutim, nije uspio, a glumica sklona porocima utjehu nakon razvoda pronalazi u alkoholu. Zahvaljujući podršci psihoterapeuta i prijatelja, među kojima je bila i Cameron Diaz, prestala je piti. No, ostao je osjećaj gorčine zbog bračnog kraha pa je izjavila da se više ne planira udavati.

"Prekid ljubavne veze nije najstrašnija stvar na svijetu, ali razvod je nešto što ne bih mogla ponovno podnijeti", priznala je Drew u jednoj od svojih emisija. Popularnost njezinog talk showa je počela rasti pa je treću sezonu pratilo 1,21 milijun ljudi, dvostruko više nego prvu. Bio je nominiran i za prestižne nagrade kao što su Webby, MTV, People‘s Choice i Emmy, koji je lani i osvojila u dvije kategorije.

Prekid ljubavne veze nije najstrašnija stvar na svijetu, ali razvod je nešto što ne bih mogla ponovno podnijeti

"Sretna sam što imam priliku raditi. Cijenim svaki posao jer sam već s dvanaest godina shvatila što znači biti na crnoj listi Hollywooda", priznala je Drew, čije su djetinjstvo uništili disfunkcionalni i bolesno ambiciozni roditelji. Njezin otac John Drew Barrymore također je bio holivudski glumac, a majka Jaid (pravog imena Ildiko) to je uzaludno pokušavala biti. Svoje frustracije liječila je preko Drew, koja je već s jedanaest mjeseci snimila reklamu za pseću hranu. John Barrymore je bio alkoholičar koji je zlostavljao njenu majku, a tukao ju je i dok je bila trudna. Kasnije je tukao i Drew, kojoj je mama postala menadžerica. Kad joj je bilo sedam godina, glasoviti redatelj Steven Spielberg, njezin kum, dao joj je ulogu u znanstvenofantastičnom filmu "E.T." i lansirao je među zvijezde. Ali njezin sjaj nije dugo trajao. S majkom je počela izlaziti u kultni njujorški noćni klub Studio 54, već s devet godina se krenula opijati, a kasnije je prešla i na drogu. Do trinaeste godine već je bila toliko ovisna o marihuani i kokainu da je u godinu dana dvaput završila na odvikavanju, a jednom si je pokušala oduzeti život. S četrnaest godina je sudski zatražila - i dobila - "odreknuće" od roditelja, koji su se u međuvremenu i sami razveli. U biografiji "Little Girl Lost" (Izgubljena djevojčica), objavljenoj 1990., otkrila je kako se često svađala s majkom koja ju je jednom nazvala "gubitnicom" i "kučkom" - pa ju je kći ošamarila. Drew je tri mjeseca živjela s glazbenikom Davidom Crosbyjem i njegovom suprugom, što joj je bilo lijepo iskustvo, a s petnaest godina se preselila u vlastiti stan u Los Angelesu.

image

E.T., Drew Barrymore, 1982.

UNIVERSAL/EVERETT/PROFIMEDIA

"Ni sama ne znam kako sam sve to preživjela. Svatko u životu ima izbor, a moj je bio da se ne "ugušim" zbog onoga što sam proživjela u djetinjstvu. Nisam željela živjeti u tami", otkrila je Drew Barrymore i dodala kako su joj kćeri i posao bili najveća motivacija. Talk show je toliko usrećuje da zasad ne razmišlja o povratku glumi, no odbija tvrdnje da je filmu zauvijek rekla "zbogom". Najviše uživa u ulozi majke, ali strahuje što će njezine kćeri osjećati kad jednog dana doznaju kako je mama živjela u njihovim godinama. A i kasnije, jer se s devetnaest godina fotografirala gola za Playboy. Toliko je vezana uz svoje djevojčice da je prošlog ljeta, kad su otišle u ljetni kamp, uplakana nazvala psihoterapeuta. Smirila se tek kad joj je rekao da su na sigurnom i da nisu napuštene.

"Ja nisam loša majka, njihovo djetinjstvo nije moje", rekla je Drew Barrymore, prema kojoj je javnost uvijek osjećala simpatiju. Iako je slavna, doživljavali su je poput slatke djevojke iz susjedstva, kao nekog bliskog tko je i iz najtežih životnih situacija izlazio kao pobjednik.

Linker
25. travanj 2024 13:25