DANIEL LEAL/ AFP
VOJNA TAJNA

Drama oko princeze Kate se nastavlja: Klinika u kojoj se liječila na udaru zbog sigurnosnog propusta

U londonskoj kliničkoj bolnici u kojoj je buduća kraljica podvrgnuta operaciji abdomena provodi se istraga o navodnom kršenju prava privatnosti pacijenata.

U londonskoj kliničkoj bolnici u kojoj je buduća kraljica podvrgnuta operaciji abdomena provodi se istraga o navodnom kršenju prava privatnosti pacijenata.

Zdravstveni karton i dijagnoza princeze od Walesa, 42-godišnje Kate Middleton do daljnjeg ostaju najstrože čuvane tajne. Premda je glasnogovornik Buckinghamske palače javnost transparentno obavještavao o operaciji i procesu oporavka Kateinog svekra kralja Charlesa III., princeza od Walesa zatražila je i dobila drukčiji tretman, koji je uključivao potpunu diskreciju, pa su informacije javnosti puštane na kapaljku.

Zbog toga nije čudo da su mnogi spremni poduzeti sve da saznaju i potencijalno unovče najstrože čuvanu tajnu o stvarnom zdravstvenom stanju omiljene princeze. Pa se tako i The London Clinic, klinička bolnica u Maryleboneu koja je poznata po krajnjoj diskreciji jer se u njoj redovito liječe članovi kraljevske obitelji, političari najvišeg ranga poput aktualnih i bivših premijera, parlamentarnih zastupnika i ljudi iz show biznisa, našla na udaru.

image

Princeza je u siječnju podvrgnuta operativnom zahvatu adbomena

KIM TAYLOR/CAMBS NEWS/BAV MEDIA/SHUTTERSTOCK

Prema pisanju engleskih medija ravnateljstvo bolnice pokrenulo je istragu o tvrdnjama da je povrijeđena privatnost princeze od Walesa dok je bila pacijentica londonske klinike, jer je najmanje jedan član osoblja zatečen u pokušaju pristupa nalazima Kate Middleton.

Ako je to istina, riječ je o ozbiljnom sigurnosnom propustu i velikoj reputacijskoj šteti za bolnicu. Koliko je poznato o incidentu je obaviještena Kensingtonska palača, a trenutačno se utvrđuju sve okolnosti događaja, a pogotovo je li bilo pomagača i nalogodavaca.

image

Bolnica u Londonu u kojoj se tradicionalno liječe članovi kraljevske obitelji

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

U službenom priopćenju londonske klinike ističe se kako vodstvo i djelatnici bolnice čvrsto vjeruju da svi pacijenti, bez obzira na njihov status, zaslužuju potpunu privatnost i povjerljivost u vezi s njihovim medicinskim informacijama, te da će, kao i dosad, ustrajati na najstrožim sigurnosnim protokolima koji uključuju zaštitu privatnosti.

Kakvi će biti rezultati, tek će se vidjeti, no činjenica je da su se princ i princeza od Walesa prošlog vikenda prvi put pojavili zajedno u javnosti, u trgovini lokalnih proizvoda u Windsoru, i to s ciljem da skrenu pozornost od mnoštva teorija zavjera koje su seproširile internetom.

image

Očekuje se da će se protokolarnim dužnostima vratiti nakon Uskrsa

SHUTTERSTOCK

Nedostatak informacija, duga stanka u princezinim javnim nastupima i nemušta priopćenja službenih organa kumovali su, naime, općoj zbunjenosti i nepovjerenju javnosti, a potencijalno i raspirili razne teorije zavjere. Njih bi, doduše, svakako bilo, ali vjerojatno u znatno manjoj mjeri da se s medijima komuniciralo otvorenije.

Linker
27. travanj 2024 07:01