#PRIRODNAŽENA

Dosta im je filtera i straha od starenja! Nevena, Ida, Karmela i brojne druge pokazuju se bez šminke: ‘Ovo sam ja!‘

Mnoge poznate dame ovih dana pod hashtagom #prirodnažena objavljuju svoje fotografije bez šminke, u prirodnom okruženju, u kojem ih nemamo prilike vidjeti. Cilj je osvijestiti žensku ljepotu i bez nepotrebnih filtera na društvenim mrežama i bez šminke.

Pjevačica i kompozitorica Kristina Kovač pokrenula je pravu lavinu na društvenim mrežama diljem regije, odnosno fotografija njezina lica bez šminke, nepočešljane kose u punđi, širokog i toplog osmijeha. Nakon toga krenuli su pogrdni komentari o njezinu izgledu - kako je nekad bila predivna, kako sad ne izgleda dobro. Žena je samo izostavila ionako nepotrebne filtere te tonu šminke i pokazala istinsku sebe.

Još jednom smo svjedoci kako okrutan svijet društvenih mreža nekome uništiti život, ali i inspirirati pojedinca i mnoge druge da se određenim društvenim postuplatima žurno usprotive. To su i učinile Kristina Kovač i Ida Prester pokrenuvši hashteg na društvenim mrežama #prirodnažena. Fotografije poznatih glumica, voditeljica i pjevačica bez šminke tek su dio priče u kojoj se dijele intimne ispovijesti o tome kako su zbog raznih komentara o njihovu izgledu patile od samog početka karijere.

Čitajte i: Ida Prester otkrila kako je upoznala svog Vanija: 'Nije me zapamtio, možda je tako ulijetao svakoj drugoj...'

"Mi smo žene, a ne lutke! Dosta degradacije! Žene, djevojke, udružimo se u borbi za pravo da budemo što želimo i kakve jesmo, napisala je pjevačica i voditeljica Ida Prester. Fotografiju bez šminke podijelila je i PR stručnjakinja i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović. Objavila je ispovijest o tome kako su mediji na početku njezine karijere objavili fotografiju gdje se vidi celulit, a zbog toga je kao mlada i neiskusna, dosta propatila.

Sve isto i nakon 20 godina

"Dvedeset godina kasnije, celulit je još uvijek tu kao i medijsko zgražanje nad ženskim borama, nepravilnostima, sijedama, podočnjacima i općenito izgledu", napisala je Rendeli. Pridružila joj se i bivša kolegica s HRT-a Karmela Vukov Colić.

"Ovo sam ja. Prirodna i nasmijana", napisala je uz fotografiju bez šminke i širokog osmijeha. I Zlata Mück Sušec oduševljena je izazovom te je podijelila fotografiju svojeg lica bez šminke, a isto je napravila i Doris Pinčić, inače poznata po tome da ionako ne objavljuje fotografije s milijun filtera.

"Meni je sasvim uredu da se brinemo o sebi, da se uređujemo ili ne uređujemo ovisno o tome kako se osjećamo, da vježbamo, prvenstveno da smo zdrave, a onda da to možda i okej izgleda (moj trbuh je pudingić unatoč svom silnom vježbanju, vidi fotku na storyju), da pazimo što jedemo, koristimo tretmane...Sve je okej, sve dok to nije imperativ i dok tome ne postajemo robovi i dok izgled nije važniji od toga da se gradimo iznutra", napisala je Doris.

Izazovu se na društvenim mržama priključilo i hrpu žena koje nisu poznate, a na neki su način zbog svojeg izgleda doživjele diskriminaciju. Bilo da se radi o djevojkama u 20-ima kojima se na licu pojavljuju prve bore ili ženama koje su prešle 50., napravile su velik korak i zbog međusobne solidarnosti.

Linker
25. rujan 2022 00:42