Donat Zeko

Domaći glumac o novoj ulozi i obitelji: "Suprugu sam upoznao na prijemnom, zezamo se da nas je spojila tuga"

Glumac Donat Zeko, koji igra u predstavi "Crvena voda" u splitskom HNK, otkriva po čemu će pamtiti kalendarsku godinu na izmaku.

Za glumca Donata Zeku kalendarska godina na izmaku nije mogla biti bolja i sadržajnija: 2023. se vjenčao, postao otac i zaposlio se u ansamblu splitskog HNK, gdje je 11. studenog imao svoju prvu premijeru u radnom odnosu. Ansambl predstavu "Crvena voda" po tekstu Jurice Pavičića režira Ivica Buljan, a riječ je o kriminalističkoj tragediji o nestanku mlade djevojke, koji u ponor ne vodi samo njezinu obitelj, nego opterećuje međuljudske odnose u cijelom mjestu.

"Na premijeru sam pozvao suprugu i mamu, otac je sam nabavio kartu, a tromjesečnog sinčića će čuvati punica, jer se ona najavila na generalnu probu", govori Donat Zeko, koji je po mnogima jedna od najvećih nada hrvatskog glumišta.

Nezaboravne su njegove uloge u predstavama "Čovik, zvir i kripost", "Djeca recesije", "Tako nam Bog pomogao"..., a pravu filmsku i televizijsku ulogu Donat Zeko još nije dočekao. No, trenutačno najviše uživa u ulozi oca nakon što je dobio sinčića Vana, a priznaje kako nakon poroda kojem je nazočio sve žene i majke gleda drugim očima.

image

Donat Zeko

SASA BURIC CROPIX

"Supruga Bruna je učiteljica razredne nastave, upoznali smo se na prijemnom, na kojem oboje nismo prošli, pa se zafrkavamo da nas je spojila tuga", priča Zeko i dodaje kako su sinovo ime - izmaštali. "Jako nam se svidjelo čim smo ga izgovorili, a pomogla je i činjenica da oboje volimo Vana Morrisona", otkriva glumac koji 19. studenog slavi 29. rođendan.

"Neće biti velike fešte, počastit ću ručkom obitelj i prijatelje s kojima mi je užitak roštiljati. U obzir dolazi i kotlovina, jer je lonac konstruirao djed mog prijatelja od bubnja veš mašine, a imam i peku za 22 osobe, pa su razne opcije u igri", priča Zeko, koji na gradelama preferira teleće pržole, juneće steakove, svinjski vrat i povrće s naglaskom na gljive, a ispod peke teletinu i pivca.

image

Donat Zeko u predstavi "Gazdarica" na 69. Splitskom ljetu

MATKO BILJAK

"Više volim hraniti druge, ali nije mi mrsko ni kad mene drugi hrane. No, definitivno mi je najdraže ekipno kuhanje, posebno s prijateljem i kolegom Stipom Jelaskom, kad su uloge podijeljene i kad čaramo na licu mjesta", govori Zeko koji je rođen u Njemačkoj, gdje su njegovi roditelji Ivo i Josipa, podrijetlom iz Novog Travnika tada radili, a po završetku Domovinskog rata novi su život s Donatom i njegovom mlađom sestrom Sarom započeli u Trogiru.

Donatu je ime odabrao zadarski svećenik iz katoličke misije, a njegovim roditeljima se svidjelo što ta riječ na latinskom znači - darovan.

image

Donat Zeko

SASA BURIC CROPIX

"Nisam imao plan B, zato sam morao upasti na glumu. Uspio sam iz trećeg pokušaja, pa sam u međuvremenu pokušao studirati filozofiju i anglistiku u Zadru, ali to jednostavno nije funkcioniralo", govori Donat Zeko, koji je ljubav prema glumi otkrio kao dijete. Legendarna obiteljska priča kaže da se kao klinac omotao papirom i trakama, te satima glumio taoca, a njegovi glumački uzori redom su komičari - Jim Carrey, Rowan Atkinson te Leslie Nielson, koji mu je od njih - najdraži.

"U srednjoj školi sam se upisao u splitsku Play Dramu i to je bilo to", otkriva glumac čiji su roditelji tu odluku prihvatili bez puno drame, a za njegov glumački razvoj najvažnija je, kaže, prva uloga u splitskom HNK-u u predstavi "Čovik, zvir i kripost" redateljice Nenni Delmestre. Tada se uz pomoć kolega naučio opustiti i uživati na pozornici, a radost igre je, kaže, najvažnija glumačka vještina.

image

Goran Marković i Donat Zeko zvijezde su predstave "Žaba" Dubravka Mihanovića u režiji Aide Bukvić

DUJE KLARIC CROPIX

Osim glume obožava i ribolov, a osnovnu opremu je nabavio spremajući se za jednu filmsku audiciju: ulogu nije dobio, ali je zato dobio zanimaciju za život. Lovi s broda i s obale, a omiljene lokacije su mu na južnoj strani otoka Čiovo i Vis, te na Pelješcu i Prevlaci.

"Na južnoj strani Visa s obale sam s prijateljem Stipom Jelaskom dignuo zubaca od osam i pol kilograma. Nismo mogli povjerovati vlastitim očima, a domaći ljudi su nam rekli da smo imali vrašku sreću, jer zubaca na toj poziciji nije bilo godinama", smije se Zeko.

Kako stvari stoje ribolov uskoro neće biti jedini sport kojim se bavi, jer ga čeka nemilosrdna borba s nakupljenim kilogramima. Da su stvari legle na svoje mjesto znat će, kaže, kad se više ne bude prepoznavao u stihu pjesme "Nemirna" Sandija Cenova - "Košuljama stomak sakrivam...".

image

Donat Zeko

SASA BURIC CROPIX
Linker
05. ožujak 2024 22:23