Sutkinja s velikim iskustvom

Đokoviću odlučujući meč sudi Hrvatica! Marija Čičak prva je žena u povijesti Wimbledona koja sudi muško finale

Prije nego je postala teniskom sutkinjom, Marija je i sama trenirala tenis i to od šeste godine života.

Jedan od najboljih tenisača svijeta, Novak Đoković, danas bi mogao ispisati povijest. Naime, Đoković se natječe protiv Talijana Mattea Berretinija i ako pobijedi, srbijanskog tenisaču to će biti treći uzastopno osvojeni Wimbledon i 20. Grand Slam titula.

No, ono što posebno zanimljivo jest da će tenisačima suditi ni manje ni više nego - Hrvatica. Riječ je o Mariji Čičak koja je već vodila finala US Opena i Wimbledona za tenisačice, ali ovo će joj biti najveći meč do sada.

Ova 43-godišnja Zagrepčanka postala je tako prva žena koja će u dugoj povijesti Wimbledona suditi muško finale. Iako tradicija nalaže da u muškim mečevima sude muški suci, ovime će Marija također biti upisana u povijest. Marija iza sebe ima ogromno iskustvo - zlatnu značku ima već osam godina, a ovo joj je već 15. Wimbledon.

image
Sa šest godina počela je igrati tenis, a već je 10 godina u njegovom vrhu kao sutkinja.
Rob Prange/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prije nego je postala sutkinja, i sama se bavila tenisom. Čičak je cijelog života bila u jednom matičnom klubu, a s 15 godina stekla je prvu službenu potvrdu za rad na nacionalnim turnirima.

"Mislim da sam jednostavno rođena za sport. Koji god bio u pitanju, uvijek sam bila spremna okušati se u njemu. Trenirala sam karate, stolni tenis, rukomet, plivanje... Tako sam nekako i počela igrati tenis. Imala sam šest godina. Ujak je nagovorio mamu da se okušam u tome. S 12 godina sam počela igrati turnire", rekla je za WTA tennis.

"Radila sam samo na linijama ili u stolici i igrala bih turnire na niskoj razini za sebe, samo iz zabave i zaista sam uživala", dodala je Čičak koja je s 18 godina prestala igrati tenis kako bi studirala. "Ovdje nije tako lako baviti se sportskom karijerom i istodobno pohađati sveučilište. To je drugačiji sustav od onoga kakav je recimo u SAD-u, i da budem iskrena, samo sam se željela usredotočiti na druge stvari, a ne igrati tenis", ispričala je za WTA.

Sutkinja također smatra da bi na teniskim mečevima trebalo suditi više žena i to onih na najvišim pozicijama.

"Nadam se samo da ćemo u budućnosti imati veći broj sutkinja na najvišoj razini. To se mora dogoditi, jer smo tako i mi došle ovdje" rekla je Čičak u prošlogodišnjem intervjuu za WTA, referirajući se na kolegice Evu Asderaki–Moore (Grčka), Louise Engzell (Švedska) i Paulu Vieiru Souzu (Brazil).

image
Marija iza sebe ima veliko sudačko iskustvo
Rob Prange/Shutterstock Editorial/Profimedia

Marija Čičak već je deset godina u 'vrhu' tenisa, a 2018. sudila je polufinale između Andersona i Isnera što je bio drugi najduži meč u povijesti tenisa.

Osim toga, 2014. sudila je finale u kojem je Serena Williams svladala Garbine Mugguruzu te tijekom finala ženskih parova 2017. u kojem su Ruskinje Jekaterina Makarova i Jelena Vesnina svladale Tajvanku Chan Hao-Ching i Rumunjku Monicu Niculescu.

Kada je riječ o njezinom privatnom životu, poznato je da je Marija već nekoliko godina u vezi s njemačkom tenisačicom Monom Barthel. Iako se šuška da su u braku, Marija, ali ni Mona nikada nisu potvrdila te navode.

Nedjeljno finale započinje u 15 sati. Ako pobijedi, Đokoviću će nedostajati još samo pobjeda na US Openu kako bi postao treći tenisač u povijesti koji je u istoj godini osvojio sva četiri Grand Slam naslova.

Linker
08. travanj 2024 14:27