privatni album
treba pomoći

Dobrota se širi Zagrebom: 'Poklanjam terapije koje su isključivo orijentirane na posljedice potresa'

Psihologinja je pomagala prijateljici, a nakon što je odradila terapiju s njom, shvatila je da mora pomoći i drugima. Sve građane koji osjećaju strah nakon potresa pozvala da joj se jave, ali i potaknula kolege da pomognu uznemirenim Zagrepčanima.

"Jučer sam poklonila sat vremena terapije prijateljici koja živi u centru i koja je još uvijek u šoku. To me potaknulo na sljedeće... Poklanjam pet terapija tjedno putem Skype-a. Terapije su isključivo orijentirane na posljedice potresa - zgrčenost, nesanica, panika, osjećaj zamrznutosti i slično. Prioritet imaju odrasli i djeca čiji domovi su pretrpjeli značajniju štetu i koji si trenutno nisu u stanju priuštiti terapiju", napisala je psihologinja Tomica Šćavina i izazvala zahvalnost i divljenje građana.

"Radit ćemo ciljano na traumi potresa i onog kako je ona ostala pospremljena u tijelu. Dovoljan je jedan sat terapije kako bi došlo do značajnih olakšanja simptoma. Pet pojedinaca ovaj tjedan, pet sljedeći i tako mjesec dana. Za dalje ćemo vidjeti. Javite mi se u inbox, u nekoliko rečenica opišite svoju situaciju i simptome. Kako očekujem veliki odaziv, molim vas da mi se javljate samo danas. Od vas koji mi se javite danas sutra ću odabrati pet u skladu s gore navedenim prioritetima", rekla je Tomica te pozvala kolege i kolegice da ponude određeni broj sati besplatnog rada.

privatni album

Tomica Šćavina (1975.) diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njezin prvi roman "Brod za Lajku" ušao je u finale za VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a za drugi roman Povratak genija osvojila je nagrade Sfera i Artefakt. Njezin treći roman, Soba na dnu mora, pod radnim naslovom Ljekoviti rječnik, ušao je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Autorica je i zbirke poezije Ornamenti pada i dvije priče za djecu – Krotitelj oblaka i Legenda o ljubavi.

Nedavno na društvenim mrežama osvrnula i na pandemiju koronavirusa.

"Uz sva ta zatvaranja granica i ograničavanja kretanja, svijet se počinje povezivati na nove načine. Shvaćamo, direktnije nego ikada prije da vodeći brigu o sebi vodimo brigu o drugima. Humor lansiramo iznad svih virusa i potresa i, iako izolirani, u smijehu smo skupa", dodala je doktorica.

Čitajte i:

Linker
18. travanj 2024 06:47