HEROJSKI ODLAZAK

Dirljiva posveta Massimu: "Ostavio si trag u beskraju, nije li to najveći smisao postojanja?"

Na službenom profilu legendarnog glazbenika Massima Savića prijatelji i kolege se i dalje emotivnim objavama opraštaju od njega.

Zagrebački glazbenik Branko Bogunović Pif jedan je od naših najistaknutijih virtuoza na gitari koji je objavio dva studijska albuma solo instrumentalne glazbe, a kao studijski glazbenik surađivao je snimanju više od četiri stotine albuma različitih izvođača, po čemu je apsolutni rekorder na našoj glazbenoj sceni.

Svoj trajni obol dao je bendovima kao što su Plava trava zaborava, Animatori i Drugi način, imao je, kaže, čast svirati s najvećim svjetskim gitaristima kao što su Thommy Emmanuel, Damir Kukuruzović, Damir Halilić Hal, Albert Lee, Preston Reed, Marc O’Connor, Jerry Douglas i Antonio Forceone, a bio je i jedan od glazbenika koji su pratili legendarnog Massima Savića na snimanju njegovog prvog albuma.

image

Massimo Savić sa suprugom Eni

MATIJA DJANESIC/CROPIX

Osim što je izvanredan gitarist Pif se od mladosti bavi i slikarstvom, a u svojoj dirljivoj posveti Massimu spajio je svoje dvije najveće ljubavi – glazbu i slikarstvo. Pifova slikarska vizija dvojice vrhunskih glazbenika Davida Bowieja, koji je bio jedan od Massimovih glazbenih uzora, osvanula je na službenom profilu glazbenika koji nas je napustio potkraj lanjske godine, a svoju je sliku naslovio "Rock Twins Heading for the Black Star".

"Negdje između. Vremena i prostora. Branko je Maxa upoznao na snimanju njegovog prvog albuma na kojem je svirao gitare. Zamolili smo ga da s nama podijeli svoj tijek misli vezan za kreiranje ove ilustracije... Pročitajte što je napisao. ‘Nisam ih htio prikazati banalno kako u svemirskim odijelima odlaze u svemirskom brodu kao Ziggy i frend Massimo. Kako su obojica tijekom života ovdje bili eterični i fluidni ostavio sam ih u elegantnim odijelima u prostoru koji je otvoren, nešto između svemirskog broda i otvorenog prostora bez granica... Zajednički im je herojski i dostojanstven odlazak. Bowiev epitaf je bio album "Blackstar" i genijalno hrabri video "Lazarus", gdje se suočava s neminovnom smrti bez straha, prkosno... Massimov epitaf je koncert u Areni. Koliko je trebalo snage da to izdrži, da taj koncert održi, kad je otišao nakon malo više od mjesec dana...Obojica su ostavili trag koji će trajati još dugo nakon njihovog odlaska. Nije li to najveći smisao stvaranja?! Da nekome nešto što si kreirao i ostavio iza sebe znači i kad te više nema‘", piše u emotivnoj objavi Branka Bogunovića Pifa.

Linker
19. travanj 2024 12:45