PROFIMEDIA
nema zle krvi

Dinastija: Tko će od petero ambiciozne djece naslijediti najbogatijeg čovjeka svijeta?

Bernard Arnault svo svoje petero djece usmjerava u uspješan biznis pa nije pitanje hoće li, već kome će gazda gigantskog konglomerata LVMH prepustiti poslovno carstvo.

Bernard Arnault svo svoje petero djece usmjerava u uspješan biznis pa nije pitanje hoće li, već kome će gazda gigantskog konglomerata LVMH prepustiti poslovno carstvo.

Sastavljanje top-lista najbogatijih ljudi na svijetu zabava je za siromašne. Fućka se Bernardu Arnaultu (73), kralju globalnog tržišta luksuznih roba i usluga, je li na tim ljestvicama ispred ili iza Elona Muska: ima on prečih briga. Velikog gazdu gigantskog konglomerata LVMH, koji obuhvaća 75 robni marki, od Dom Perignona preko Louis Vuittona do Tiffanyja i hotela s pet zvjezdica, već godinama tišti pitanje kome od svoje petero djece iz dva braka prepustiti poslovno carstvo vrijedno 364 milijarde eura.

"Odluka o tome hoće li posao nakon mene preuzeti jedno ili više moje djece temeljit će se na njihovim sposobnostima, njihovom talentu i njihovoj želji, jer mora se shvatiti da je to doživotna obveza", najavljivao je "vuk u kašmiru", kako u poslovnim krugovima nazivaju Arnaulta.

image

Bernard Arnault sa suprugom Helene i djecom - Fredericom, Delphine, Antoineom i Alexandreom

Christophe ARCHAMBAULT/AFP/Profimedia

Nedavno je povukao potez koji svjedoči da je sve bliže odluci o nasljedniku. Svog najstarijeg sina, 45-godišnjeg Antoinea Arnaulta, postavio je za glavnog direktora obiteljskog holdinga Christian Dior SE, preko kojeg kontrolira cijeli LVMH. Antoine Arnault, dijete iz Bernardova prvog braka s francuskom buržujkom Anne Dewavrin, slovi za najpoetičniju dušu u obitelji.

Školovao se na montrealskom poslovnom unoverzitetu HEC, ima i diplomu francuskog Europskog instituta za poslovnu administraciju, a u očevoj je kompaniji počeo raditi s 25 godina, i to prvo u marketingu. Posljednjih desetak godina poglavito je bio zadužen za odnose s javnošću te promicanje umiljatih ekoloških inicijativa. Drugim rječima, zadaća mu je bila glancanje obiteljskog imidža.

U njegovim kampanjama što promiču "temeljne vrijednosti" kompanije sudjelovali su, uz ostale, Muhammad Ali, Angelina Jolie, Mihail Sergejevič Gorbačov, Keith Richards i Bono. Kroz program "Les Journées Particulières" Antoine je 2011. vrata LVMH-ovih brendova otvorio javnosti pozivajući obične smrtnike u obilazak njihovih strogo čuvanih ateljea i zanatskih radionica. Dvije godine kasnije postao je predsjednik uprave brenda Loro Piana, a 2018. tata ga je imenovao glavnim direktorom Berlutija, luksuzne obućarske tvrtke poznate po cipelama skupljim od 2000 eura. Novi ih je direktor usmjerio da asortiman nadopune po mjeri šivanim muškim odijelima.

image

Antoine Arnault i Natalia Vodianova

ABACAPRESS.COM/ PROFIMEDIA

Kad ne radi, Antoine Arnault voli igrati golf i poker; kažu da je vrlo dobar za kartaškim stolom. Oženjen je Ruskinjom - supermodelom Natalijom Vodianovom - s kojom ga je 2011. upoznao vlastiti otac nakon jedne večere u Moskvi. Izvan braka dobili su dvojicu sinova - Maxima i Romana - a par se u rujnu 2020. vjenčao u Parizu i svadbu proslavio u intimnom društvu.

Ne zna se kako je na Antoineovo najnovije promaknuće reagirao ostatak klana Arnault: njegova starija sestra Delphine (47) te mlađa polubraća Alexandre (30), Frédéric (27) i Jean (24), rođena u Bernardovu drugom braku s kanadskom pijanisticom Hélène Mercier. Otac je strogo pazio da među njima nikad ne bude ni kapi zle krvi, jer to nije dobro za biznis. Prečesto je svjedočio kako se obiteljske kompanije raspadaju zbog ljubomore, zavisti i rivalstva najbližih srodnika.

Osim toga, i sam je obilato koristio tuđe obiteljske trzavice kako bi im preoteo posao. On si to ne želi dopustiti i zato proaktivno cementira veze među svojim potomcima. Delphine i Antoine krsni su kumovi svojoj mlađoj braći. Svakog ljeta svi su zajedno na jahti usidrenoj ispred Saint-Tropeza. Svi rade u očevoj kompaniji i svakodnevno se međusobno čuju po nekoliko puta. Jednom tjedno Bernard Arnault ide u obilazak svojih dućana na pariškoj aveniji Montaigne, a u toj ga inspekciji uvijek prati netko od djece.

Za Božić 2017. podjednako ih je darivao: svakom svom djetetu dao je paket LVMH-ovih dionica vrijedan 73 milijuna eura. Također je poduzeo sve mjere da partneri njegove djece nikad ne dobiju ni najmanji udjel u kompaniji. Dok je on živ, nitko tko nije njegove krvi ne smije ni pipnuti to što je stvarao cijelog života. Na to ga je ponukao fijasko braka između njegove voljene Delphine i bogatog talijanskog nasljednika Alessandra Vallarina Gancije. Njih dvoje vjenčali su se u rujnu 2005. te razveli pet godina kasnije, nakon čega je Delphine pronašla novog partnera - francuskog milijardera Xaviera Niela - i rodila mu dvoje djece: kći Elisu i sina Josepha. Svoju vezu još nisu ozakonili.

image

Xavier Niel i Delphine Arnault

Ludovic MARIN/AFP/Profimedia

Mnogi su prognozirali da će jednog dana baš seriozna i samozatajna Delphine zamijeniti oca na tronu. Iskustvo u modnoj industriji stjecala je radeći u kompaniji Johna Galliana i pomažući mu da razvije svoj brend. Potom je radila u obućarskom sektoru Christiana Diora, a onda joj je otac povjerio mjesto izvršne potpredsjednice Louisa Vuittona. Kao osoba je stidljiva, no smirena je i hladnokrvna menadžerica koja, po uzoru na oca, običava obilaziti Vuittonove butike kad je u njima najveća gužva.

Inovativan, poduzetan i prema podređenima ledeno distanciran Alexandre Arnault, od lani potpredsjednik Tiffanyja, prethodno je ocu pomagao u nekoliko sektora. Vodio je tvrtku Rimowa za proizvodnju luksuzne prtljage, LVMH je pod njegovim nadzorom razvio internetsku trgovinu, a preklani je zauzeo očevo mjesto u direktorskom odboru francuskog lanca supermarketa Carrefour. Alexandre je, kažu, tip analitičara koji ne strahuje slijediti svoje instinkte. Zbog te je kvalitete i uspio postići da američke glazbene megazvijezde Jay-Z i Beyoncé reklamiraju Tiffanyjev nakit. Prošle se godine vjenčao s mladom dizajnericom Géraldine Guyot. Vjenčanje su proslavili vrlo raskošno, prvo u Parizu, potom u Veneciji, gdje je uzvanike svojim nastupom zabavljao i Kanye West.

image

Alexandre Arnault i Geraldine Guyot

Anamaria Wiggins/Avalon/Profimedia

Sina Frédérica otac je prije dvije godine postavio za izvršnog direktora švicarske urarske kuće TAG Heuer i sa zadovoljstvom prati kako dečko napreduje. Frédéric se osobito fokusirao na e-trgovinu luksuznih satova, koja je u 2020. skočila za 329 posto. Poput svih Arnaultovih, i on je vješt pregovarač. Postigao je važno partnerstvo s Porscheom te nakon godinu i pol pregovora nagovorio glumca Ryana Goslinga da počne reklamirati TAG Heuer. Osim za biznis, Frédéric je također nadaren za tenis i izvrstan je pijanist.

image

Delphine Arnault, Frédéric Arnault iJean Arnault

Olivier Borde/Bestimage/ Profimedia

Najmlađi Bernardov sin Jean u Londonu se školovao za inženjera, a na američkom sveučilištu MIT stekao magisterij iz financijske matematike. Zasad je samo direktor marketinga i razvoja Louis Vuitton satova, koji se proizvode od 2003. godine, no čim stekne malo iskustva, tata će ga sigurno prerasporediti na neko drugo, mnogo odgovornije radno mjesto.

image

Jean Arnault I Zita d‘Hauteville

Olivier Borde/Bertrand Rindoff/Bestimage/ Profimedia

Djeca Bernarda Arnaulta od malih su nogu programirana da služe carstvu svoga oca i čini se da drugih želja ni nemaju. Za razliku od mnogih moćnih i bogatih muškaraca, koji brigu o potomcima prepuštaju svojim suprugama, a ove je prebacuju na dadilje, gazda LVMH-a bio je izuzetno angažiran u odgoju i obrazovanju svakog svog djeteta. Na kraju je ispao brižan otac premda ga u tome nije vodila isključivo očinska ljubav.

Da bi njegov imperij luksuza opstao, znao je da mora stvoriti dinastiju, a pritom rizik od dinastičkih sukoba svesti na najmanju moguću mjeru. Među ostalim, i to je razlog zašto Delphine, Antoine, Alexandre, Frédéric i Jean Arnault jednom mjesečno dolaze na ručak u raskošan očev pariški ured, gdje ih čeka ne samo zdrav objed, nego i partija ozbiljnih poslovnih razgovora. Kojeg novog dizajnera zaposliti, gdje otvoriti novi butik, koji novi brend otkupiti, koji prototip nove Louis Vuitton torbe odobriti … o svemu tome papa Arnault želi čuti i mišljenje svoje djece.

Možda su se na jednom od tih ručkova zajednički složili da Antoine postane generalni direktor Christian Dior SE holdinga. Ako se itko u sebi tome protivio, onda, vele upućeni, to može biti samo Alexandre, najambiciozniji među Bernardovim nasljednicima, jedini koji je već pokazivao da žudi za apsolutnom moći.

image

Frédéric Arnault, Bernard Arnault, Jean Arnault i Alexandre Arnault

Olivier Borde/Bertrand Rindoff/Bestimage/ Profimedia

Premda je Antoine trenutačno vodeći u utrci za prijestolonasljednika, još je neizvjesno hoće li baš on dobiti krunu. Kao što je još uvijek neizvjesno kad će uopće doći do smjene na komandnom mostu LVMH-a. Stari Arnault proljetos je promijenio pravilnik kompanije na način da na čelnoj poziciji može ostati sve do svog 80 rođendana. U međuvremenu će i dalje pozorno procjenjivati koji je vučić iz njegova legla najsposobniji i najdostojni preuzeti kormilo najvrednije europske korporacije.

Linker
27. travanj 2024 16:11