Mlada nada

Dečko za velike stvari! Joško Gvardiol skromni je ribarev sin i reprezentativac o kojem svi pričaju

Njegova priča s nogometom krenula je kada ga je sa šest godina otac Tihomir upisao u nogometni klub Trešnjevka gdje je igrao sa starijim uzrastima.

Kad sa samo 19 godina izađete kao dio prve postave hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu (i to u utakmici protiv Engleske) mnogi vas gledaju pod povećalom i pitaju se - koja priča stoji iza jedne od najvećih nada hrvatskog nogometa.

Onim malo zagriženijim ljubiteljima nogometa rođeni Zagrepčanin Joško Gvardiol pak nije nikakva novost. Napadač zagrebačkog Dinama (i šesti najmlađi igrač koji je zabio pogodak u HNL-u), na posudbi iz njemačkog Leipziga (gdje je prodan za čak 16 milijuna eura), u redovima reprezentativnih juniora apsolutni je lider, a kao senior prvi se put predstavio ove godine i, po mnogima, opravdao poziv izbornika da bude među udarnih 11.

image
Evo je Europsko prventsvo Joško zaigrao u prvih 11.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Mladi Gvardiol, kojeg zbog sličnosti prezimena s legendarnim trenerom Manchester Cityja Pepom Guardiolom svi zovu Pep, dečko je sa zagrebačkih Srednjaka, gdje živi s roditeljima i dvije starije sestre.

Otac Tihomir inače je rodom iz Novigrada pokraj Zadra gdje Joško svako ljeto provodi kod bake i djeda, majka Sanja, rođena je Zagrepčanka i zaposlenica tvrtke koja se bavi veleprodajom, a sestre Lorena (23) i Franka (29) studiraju i rade.

Njegov otac na Dolcu u ribarskom obrtu Ivčić prodaje ribu iz Novigrada gdje navečer ide u ribolov, vozači odmah voze ulov do Zagreba i ujutro riba friška dolazi u ribarnicu. Ustaje u četiri sata i ide na Dolac kako bi preuzeo i posložio ribu, da bude spremna za prodaju.

image
Joško je odrastao i danas živi na zagrebačkim Srednjacima.
BORIS KOVACEV/CROPIX

A da nije u nogometu, Joško je nekoliko puta izjavio da bi sasvim sigurno išao - očevim stopama. Ljeti, kad je bio mlađi, a treninzi su bili znatno kraći nego danas, znao bi s Maksimira produžiti do Trga 'jedanaesticom' i popeti se na Dolac, do ribarnice, kako bi proveo malo vremena s tatom.

Iz dječjeg vrtića Srednjaci Joško je nastavio u Osnovnu školu Josipa Račića, a nakon toga i Školu za cestovni promet na Kennedyjevu trgu, nadomak Maksimira. Na fakultet još uvijek ne planira, iako to nikad ne isključuje kao opciju, ali trenutačno je najviše fokusiran na jedno - nogomet.

Čitajte i: Ivica Kostelić otkrio čime se bavi Janica: ‘Drago mi je što se naši klinci druže‘

A stvari su se za Joška drugačije posložile upravo zahvaljujući - ocu vizionaru. Jer upravo ga je on, koji se i sam rekreativno bavio nogometom, sa šest godina odveo u nogometni klub Trešnjevka, a kako nije bilo igrača njegovog uzrasta, igrao je sa starijima, da bi 2010. dobio poziv iz Dinama.

image
Nogomet je pošeo trenirati sa šest godina u klubu Trešnjevka.
BORIS KOVACEV/CROPIX

U nogometnim krugovima, ali i u obitelji, Joško je poznat kao vrlo uporan i radišan mladić. Osim svakodnevnog treninga dodatno trenira uz privatnog trenera.

S obzirom na dalmatinske korijene, Joško svaku pobjedu voli proslaviti uz pjesmu zadarskog pjevača Mladena Grdovića "Za ljubav ja dao bih sve", a slobodno vrijeme kojeg nema previše, provodi na društvenim mrežama, na kojima ipak još uvijek taji je li zaljubljen.

image
U stanu na Srednjacima živi s roditeljima i dvije starije sestre.
BORIS KOVACEV/CROPIX

Za mirnog, staloženog i promišljenog Gvardiola, koji je nedavno uvršten u 60 najvećih nogometnih talenata prema izboru uglednog britanskog lista The Guardian, sigurno će se još čuti jer mnogi ga u nogometnim krugovima opisuju kao - dečka za velike stvari.

Linker
06. ožujak 2024 00:36