Kraljica na potezu

‘Damin gambit’ na hrvatski način! Ena Cvitan turnire osvaja od djetinjstva

Uspjeh serije ‘Damin gambit’ skrenuo je pažnju na malobrojne uspješne šahistice, a jedna od njih je međunarodna majstorica iz Delnica, koja se za titulu velemajstorice priprema na online treninzima, dok radi u mjesnom dućanu i svira klarinet u orkestru limene glazbe.

Posljednjih tjedana cijeli svijet bruji o “Daminom gambitu”, za koji kažu da je najbolja Netflixova miniserija koja je ikad snimljena. Priča o Beth Harmon, djevojci koja se svojim nevjerojatnim darom probila u svjetski šahovski vrh (a glumi je argentinsko-britanska glumica Anya Taylor-Joy), ponovno je popularizirala igru o kojoj se već desetljećima raspravlja je li – sport ili umjetnost. Naime, zahvaljujući uspjehu serije na eBay tražilicama porastao je interes za šahovske ploče za čak 273 posto! I pažnju javnosti privukle su žene u šahu, u kojem tradicionalno dominiraju muškarci. Jedna od njih je Ena Cvitan (19), studentica ekonomije iz Delnica.

image
Eni je šah stalno u mislima - i kad trenira, i kad radi, i kad se zabavlja.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Nisam još pogledala seriju, ali mi je drago što je privukla toliko pažnje. Možda privuče i više ljudi za šahovske ploče - kaže Ena, najmlađa međunarodna majstorica u Hrvatskoj, koja je na nedavnom turniru u Novom Sadu osvojila prvu normu za velemajstoricu. Od te prestižne titule sada je dijele još samo dvije norme, koje je također planirala osvojiti ove godine, ali je pandemija poremetila njezine planove. Već tijekom prvog vala vratila se iz Zagreba u Delnice i zaposlila u lokalnoj trgovini, jer je većina komercijalnih turnira otkazana pa zbog trenutačne situacije ne može živjeti od šaha. Sa svojim trenerima, velemajstorima Zdenkom Kožulom i Hrvojem Stevićem, trenira online.

Od hobija do poziva

- Za mene je šah strast, hobi, posao, ali i umjetnost. Ne vjerujem da bih mogla bez njega, jer je to jedina stvar koju znam raditi - kaže Ena, kojoj je talent za igru upisan u DNK. Njezin otac je hrvatski velemajstor Ognjen Cvitan, a djed po majci također je pasionirani šahist koji ju je kao četverogodišnjakinju naučio pravila igre. I on i baka imali su veliku ulogu u Eninu odrastanju nakon što su joj se roditelji razveli - jer je s majkom došla živjeti k njima u Delnice. - Tu sam završila opću gimnaziju i glazbenu školu, u kojoj sam učila klarinet, a danas ga sviram u Limenoj glazbi u Delnicama. Glazba mi je jako važna, volim Petra Grašu i njegove koncerte - kaže Ena, koja je 2008. osvojila Državno prvenstvo Hrvatske do 7 godina i s tim se rezultatom dogodine plasirala na prvenstvo svijeta u Turskoj.

image
PROFIMEDIA

Unatoč uspjesima, šah joj tada nije bio na prvom mjestu. Godinama je trenirala plivanje i ronjenje, a tek se s 14 godina ozbiljnije posvetila toj misaonoj igri. Kao i mnogo puta dotad, za njen probuđeni interes bila je presudna - ljubav. - Prije pet godina zaljubila sam se u kolegu šahista. Zajedno smo išli na turnire i uz njega sam shvatila da mi je šah sudbina. Iako više nismo zajedno, nisam zaboravila da je on najzaslužniji za to što sam postala profesionalna šahistica - kaže Ena, kojoj je najbolja prijateljica Patricija Vujnović, također ženska međunarodna majstorica. S njom i kolegicom Borkom Frančišković sredinom studenoga u Crikvenici je obranila naslov prvakinja Hrvatske u ubrzanom šahu. Ena, baš kao i Beth Harmon, pamti sve partije i vizualizira poteze.

image
S tatom Ognjenom Cvitanom, šahovskim velemajstorom.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Navike šampiona

Kad igra, kaže, nema posebnih rituala - jedino što prije partije ne smije ručati jer bi je obilan obrok mogao uspavati. Obično trenira nekoliko sati dnevno, ali gotovo stalno razmišlja o šahu, razgovara s prijateljima koji također igraju i prati turnire online. - Imam puno prijatelja iz raznih zemalja i to je nešto najljepše što mi je šah donio. Stalno upoznaješ nove ljude, puno putuješ i uživaš. Proputovala sam cijelu Europu, od 12. godine stalno sam u avionu - priznaje Ena, koju ne muči nedostatak rodne ravnopravnosti u šahu. Situacija, naime, nije mnogo drukčija nego krajem 60-ih, kad se zbiva radnja “Daminog gambita” - žene mogu igrati i ženske i mješovite turnire, ali u vrhu su i dalje muškarci. Među prvih sto igrača svijeta samo je jedna igračica, Kineskinja Hou Yifan.

image
Ena je trofeje počela skupljati sa sedam godina, kad je osvojila Državno prvenstvo Hrvatske u svojoj dobnoj skupini.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Postoje razne teorije o tome zašto su muškarci bolji igrači, no ne ulazim previše u njih. Znam samo da znatno više muškaraca nego žena igra šah, pa tom logikom ih znatno više ima i dobar rejting - kaže Ena, koja od hrvatskih igrača najviše cijeni svog trenera Zdenka Kožula te jedinu hrvatsku velemajstoricu Mirjanu Medić. Osim što i sama planira uskoro postati velemajstorica, naša najperspektivnija šahistica nada se da će u bliskoj budućnosti dobiti potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno sredstva za turnire i opremu. A kad ne igra šah, Ena planinari po okolnom gorju i odlazi na satove vožnje - jer treba položiti vozački ispit. Od malih ženskih strasti najvažnija joj je manikura - jer lijepo je vidjeti njegovane ženske ruke i lakirane nokte na crno-bijeloj ploči.

Savjetnik - hrvatski državljanin

image
Gari Kasparov savjetnik je 'Daminog gambita'.
NIKOLA VILIC/CROPIX

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov, koji je prije šest godina dobio hrvatsko državljanstvo zbog svog lobiranja za Vukovar 1991., bio je savjetnik na snimanju ‘Daminog gambita’. Iako mu je navodno ponuđena uloga ruskog šahista Borgova, slavni velemajstor koji ljeta provodi u raskošnoj vili u Makarskoj radije se odlučio tvorcima serije pomoći iza kamere. Upravo zato u Netflixovu serijalu sve izgleda autentično - šahovske partije, govor tijela, turniri na koje dolaze sovjetski igrači - uvijek u pratnji agenata KGB-a. Kasparovu je najveći izazov u seriji bila zadnja igra, zbog koje je proučio čak 700 partija da pronađe idealne poteze. A sudeći prema komentarima, izgleda da je obavio izvrstan posao.

Linker
21. ožujak 2024 16:48