SET NA DRAVI

Dalibor Matanić: ‘Doma je čisti kaos! Nadam se da će nam klinci jednog dana oprostiti‘

Osijek je posljednjih tjedana glavna kulisa druge sezone serije Šutnja, gdje glumci zahvaljujući motivirajućim porukama redatelja Dalibora Matanića dobro podnose hladnoću i kišu

Ako itko ulazi u konkurenciju za motivatora godine s Lukom Mo­­­drićem, koji svojim igrama i ohrabrujućim govorima predvodi Vatrene u Katru, onda je to zagrebački redatelj Dalibor Matanić (47).

Filmska ekipa druge sezone serijala Šutnja od kraja studenoga snima u Osijeku, a Matanić svakodnevno mora svoje glumačke zvijezde i članove ekipe motivirati da izdrže napore cjelodnevnih snimanja na kiši i snijegu.

image

Ukrajinske glumice Kseniia Myshina i Maryna Koshkina

VLADO KOS CROPIX

"Znali smo da će biti zahtjevno, ali da će nas baš u stopu pratiti kaos od vremena, tome se nismo nadali. Najbolja motivacija svima nam je obećanje da plan snimanja prilagođavamo terminima utakmica, tako da ih svi skupa gledamo i navijamo za naše", kaže Matanić koji je u Osijeku okupio glumačku ekipu iz snova.

image

Glumci Gordan Bogdan, Kseniia Mysina, Leon Lučev i Sandra Lončarić

VLADO KOS CROPIX

Predvode je Kseniya Myshina, Leon Lučev, Sandra Lončarić, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Mijo Jurišić, Darko Milas i Duško Modrinić, kojima su se u novim zapletima pridružile Branka Katić, Anđelka Prpić, Iva Jerković, Maryna Koshkina i Iryne Verenich-Ostrovska...

"Gdje bi nam bio kraj da je s nama ostao Zlatko Burić Kićo, dobitnik nagrade Europske filmske akademije, čiji smo lik ‘ubili‘ u prvoj sezoni", kaže Sandra Lončarić, koja u seriji glumi policijsku inspektoricu Vesnu.

image

Glumica Sandra Lončarić s kolegom Goranom Bogdanom i organizatorom u produkciji Darkom Gongolom

VLADO KOS CROPIX

U središtu priče su teške teme poput povezanosti lokalnih moćnika s kriminalnim skupinama, a druga sezona je još napetija od prve. Za svoju ulogu morala je usavršiti rukovanje oružjem i borilačke vještine, a zahvaljujući treninzima kickboxinga, kaže, nikad nije bila u boljoj formi.

"Sportski sam tip, u mladosti sam igrala rukomet i dosad isprobala svašta, ali kickboxing je zakon: za mene nema boljeg antistresa", kaže Lončarić.

image

Redatelj Dalibor Matanić i producent Miodrag Sila

VLADO KOS CROPIX

Čak 22 sata vožnje automobilom iz Kijeva trebala su glavnoj glumici Kseniyi Myshini da iz Ukrajine stigne na snimanje u Hrvatskoj.

"Letova nema, karte za vlak rasprodane su mjesecima unaprijed, pa nije bilo druge opcije. Zapravo sam se s desetogodišnjim sinom i njegovom dadiljom preselila na tri mjeseca u Hrvatsku, jer mi je kao samohranoj majci bilo nezamislivo da Platona ostavim samog u Ukrajini. Naša četvrt je nekoliko puta bila na udaru raketnih napada, u gradu nema struje i grijanja, veliki su problemi u opskrbi vodom, nema interneta...", govori Myshina, kojoj se danas nadrealnima čine prizori iz prve sezone Šutnje snimljeni lani u Kijevu.

image

Redatelj Dalibor Matanić s glumcima Duškom Modrinićem, Kseniyom Myshinom i Teodorom Palmom

VLADO KOS CROPIX

Prema njezinim riječima, taj Kijev više ne postoji, ali vjeruje da će glavni grad i zemlja biti obnovljeni kad bude oslobođena.

"Svi živimo za taj dan, a prizori proslave pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije potiču me na maštanje o tome kako će izgledati naše pobjedničko slavlje u Kijevu", kaže ukrajinska glumica koja svakodnevno prati vijesti iz Ukrajine te je dirnuta odlukom produkcije da se usprkos svemu i druga sezona Šutnje opet snima u Kijevu.

Producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba iz Drugog plana o tome upravo finaliziraju dogovore, a s HRT-om je već dogovoren termin svjetske TV premijere ujesen 2023.

image

Glumci Gordan Bogdan, Kseniia Mysina i Sandra Lončarić

VLADO KOS CROPIX

"Na setu je možda ludilo, ali kod nas doma u Zagrebu je, koliko čujem, ratno stanje. Helena je u varaždinskom HNK-u odradila premijeru Orašara pa su nas spašavale bake čuvajući Lolu, Maxa i Nea. Nadam se da će nam i klinci i bake jednog dana moći oprostiti sve traume koje smo im posljednjih tjedana priuštili", kaže Matanić, koji se s ekipom početkom 2023. iz Osijeka seli u Zagreb, Beograd i Kijev.

Linker
19. travanj 2024 13:35