Sunčani blagdani

Čvrsta veza Hrvatske i Jamajke: Brain Holidays snimili album i oduševili domaćine u utvrdi reggae glazbe

Domaći bend ovih nam blagdana donosi sunce s Jamajke, gdje su snimili svoj novi album ‘Jamaican Connecton‘ u suradnji s tamošnjom glazbenicom koja im je pokazala i skrivene dijelove zemlje i predstavila ih lokalnoj publici.

Kada su početkom godine Brain Holidaysi na dalekoj i toploj Jamajci doslovno živjeli svoj san i snimali album u studiju Boba Marleya zasigurno, kao ni nitko od nas, nisu slutili kako će 2020. izgledati. Otići u Tuff Gong studio bila je dugogodišnja želja članova ovog domaćeg regae benda, tamo su snimili pjesme koje su nedavno objavili na novom albumu "Jamaican Connection". U cijeloj toj glazbenoj priči, otkrili su nam, jedna je glazbenica imala dvostruku ulogu Italee Wilson, zvijezda u svojoj zemlji, bila im je domaćin u Jamajci, ali i gošća na albumu.

image
Brain Holidays i Italee Wilson ispred legendarnog Tuff Gong studija.
PRIVATNA ARHIVA

Hrvatski glazbenici i jamajkanska pjevačica upoznali su se u Sloveniji, 2018. na Overjam Reggae Festivalu, a povezao ih je zajednički prijatelj Tadiman, slovenski reggae pjevač. "Susret s Markom bio je ispunjen dobrim vibracijama, bio je iskreno impresioniran mojim nastupom i mislio kako bi bilo super, i za njegov bend i za mene, da se nekada nađemo i zajedno radimo muziku. Predložio je da bi u roku naredne dvije godine Holidaysi došli na Jamajku završiti album i da bi tom prilikom mogli surađivati. Bio je jako ekspresivan oko glazbe, odmah sam znala da ćemo zajedno stvoriti odlične stvari", prisjetila se prvog susreta Italee Wilson za Gloria.hr. Frontmen i pjevač Brain Holidaysa Marko Gćina samo je potvrdio njezine riječi, kazavši da su već tada planirali svoj put u Jamajku.

image
Italee Wilson bila je domaćica našim glazbenicima u glavnom gradu Kingstonu.
PRIVATNA ARHIVA

"Ponekad se dogodi da upoznaš nekoga i na prvu imaš feeling da ga znaš sto godina i bez obzira na to što se ne poznate, imaš neko povjerenje. Odmah sam joj rekao da dolazimo u Kingston i da bi volio da nas ona ugosti. Dalje je sve išlo nekako prirodno. Italee je jedna od najpozitivnijih osoba koje sam ikad upoznao", kazao je Marko.

Najbolja domaćica

Svoj boravak u toj zemlji Marko i kolege iz benda već su opisali za Gloriju, uz neizostavne i korisne savjete, a sada nam je otkrio kako je upravo Italee omogućila da im boravak u glavnom gradu Kingstonu prođe što bolje.

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

"Italee je napravila sve da nam boravak u Kingstonu bude što ugodniji. Imali smo super smještaj, cijeli stan na raspolaganju koji se nalazi 200 metara od 56 Hope Roada gdje je živio Marley i pet minuta autom od studija. Odvela nas je na par mjesta na koja sigurno ne bismo sami došli. Odmah drugi dan po dolasku odvela nas je na Copacabana beach, plažu od crnog vulkanskog pijeska pored Kingstona na kojoj smo bili potpuno sami. Sve nam je izgledalo nerealno. Kuće na plaži kojima je pijesak do pola dvorišta i dva-tri kilometra oko nas nigdje nikoga, imali smo cijelu plažu samo za sebe. Zamislite osjećaj kad nakon Zagreba usred zime odjednom sletite na takvo mjesto. S njom smo posjetili i Jamnesia club čiji je vlasnik Billie Wilmot, pjevač kultnih Mystic Revealersa, kojeg smo tamo i upoznali", opisao je Marko.

Pogledajte video

No osim turističkog razgledavanja, glazbenici su i marljivo radili. Kako je kazao Marko, Italee nije htjela čuti pjesme unaprijed, nego je pustila da se njihova suradnja dogodi spontano u om trenu kada se nađu u studiju. "Kad je došla u studio preslušali smo sve pjesme i ja sam joj prevodio tekstove na engleski, da razumije o čemu pjevam, a ona je doslovno u dahu napisala i otpjevala svoje dijelove", ispričao je naš pjevač.

image
Italee Wilson oduševljena je hrvatskim glazbenicima.
MARINA FITZGERALD SELBY

Jamajkanska umjetnica kazala nam je da joj je rad s hrvatskim bendom u studiju bio potpuno lagan i prirodan - kao da su već godinama radili zajedno. "Atmosfera među članovima benda doprinijela je da s lakoćom utonem u njihov groove, kao jedno srce, jedan ritam i jedna duša. Oni su predivna grupa ljudi. U studiju smo zajedno snimili tri pjesme, a prva objavljena je ‘Petar Pan‘ kojom smo odmah privukli veliku pažnju s raznih strana. Stvarno volim njihovu muziku i raditi s njima bilo je kao da gledam odraz svoje duše u ogledalu. Cool, veselo i privlačno. Na svaku pjesmu mogu zaplesati i razvući osmijeh zbog odličnog osjećaja koji ispunjava. Da, Brain Holidays je doista fenomenalan bend koji svojom muzikom pomaže širiti svijetom poruke ljubavi te naše korijene i kulturu", opisala je Italee. Ona s pohvalama nije stala samo na riječima, nego je naš bend predstavila u svojoj zemlji na koncertu.

Publika ih odlično prihvatila

U veljači 2020., kako je kazala glazbenica, bila je u visokoj fazi priprema svog festivala Italee And The Circle Of Brethrens - što se pokazalo kao odlična prilika za debitantski nastup Brain Holidaya na Jamajci.

image
Plakat za festival na kojem su se Brain Holidaysi predstavili na Jamajci.
PROMO

"Publika festivala ih je jako dobro primila. Ljudi su plesali, navijali i uživali u svakoj pjesmi koju je bend odsvirao. Brain Holidaysi više nisu nepoznanica na jamajčanskom tlu ni među Jamajčanima. Na otoku su ostavili jaki muzički utisak koji s godinama može samo očvrsnuti", kazala je Italee Wilson.

A kako se da naslutiti, Italee je jedna od onih umjetnika koji nisu ostali samo na jednom polju djelovanja. "Glazba je bila prva na putanji moje karijere. Glazba mi je podarila toliko iskustva i omogućila da jasnije razumijem svijet oko sebe tako da se bavim i drugim zanimanjima koje mi olakšavaju stvaranje ravnoteže u životu i obitelji. Tako da sam osim glazbenice i pjesnikinja, spisateljica, motivacijska govornica, socijalna radnica, modna dizajnerica, vlasnica hostela, turistički vodič, glazbena producentica, farmerica, vinarka i mnogošto drugo", kazala nam je.

image
Borna Bevanda, Magda Mas, Italee Wilson, Marko Gaćina, Tomislav Skoblar i Marko Gudelj.
PRIVATNA ARHIVA

U svojoj je karijeri surađivala s američkim rapperom Shaggyjem kao i na filmu "Showtime". Kako kaže tim se projektima predstavila američkom tržištu, a u toj zemlji i još uvijek nastupa (ako izuzmemo pandemijsku stanku za sve koncerte) i ne opterećuje se time da treba ‘osvojiti‘ neko tržište.

Jedva čeka doći u Hrvatsku

"Moja zadnja američka turneja bila je na zapadnoj obali u listopadu 2019., većinom kroz Kaliforniju i Washington. Bilo je to super iskustvo i publika me na svim koncertima odlično prihvatila. Što se tiče mojih ambicija na američkom tržištu, vjerujem da će moja glazba sama naći put do slušatelja. Na kraju, svijet je jedno mjesto i taj osjećaj je sad jači nego ikad. Reći ću ovo: ići ću gdje god me muzika odnese i jako sam sretna što me odvela na vašu prekrasnu obalu i to zahvaljujući fenomenalnom udruživanju s Brain Holidaysima", kazala je Italee.

image
Jamajka je mnoge znamenitosti posvetila Bobu Marleyu.
PRIVATNA ARHIVA

Glazbenica je s našim bendom snimila ukupno tri pjesme za njihov album i još nekoliko koje će ona izdati na svom albumu. Jedna od zajedničkih pjesama je i "Petar Pan", za kojeg su u toj karipskoj zemlji snimili i video za spot, u kojem se vide prirodne ljepote te zemlje. Italee smo, kao domaćicu i turističku djelatnicu pitali i da nam da preporuke mjesta na Jamajci koje posjetitelji ne smiju propustiti.

Brain Holidays predstavljaju ‘Jamaican Connection‘: Album su snimili na Jamajci u studiju legendarnog Boba Marleya

"Što se tiče lokacija za istraživanje, Jamajka je pravi prirodni dragulj sa svim svojim izvorima i rijekama koje živo teku kroz nju. Postoje bijele, crne i smeđe pješčane plaže ovisno na kojoj strani otoka se nalazite. Da bi doživjeli Jamajku, uz blještavilo njezine kulture morate doživjeti i okoliš i obične ljude. Kako sam ovisnica o prirodi planinarenje, hodanje po brdima iznad Portlanda i St. Andrewsa za mene su uvijek odličan izbor. Volim i odlazak na plažu Bob Marley, vožnju rijekom Penfield. Večera na krovu mog hostela uz prekrasan pogled na Kingston me ispunjava. Otići plesati u Dub klub i samo utonuti u tu kulturu kroz druženje s običnim ljudima... Dođite na Jamajku, Jamaica je stvarna", preporučila je ova živopisna glazbenica i umjetnica.

image
Skrivene plaže i ljepote Jamajke Brain Holidays je uvrstio i u videa koja su snimili u toj zemlji.
PRIVATNA ARHIVA

A da je povezanost između nje i naših glazbenika stvarna, pokazuju i daljnji planovi, čim završi ova pandemija Italee Wilson, bit će rado viđena gošća u Hrvatskoj.

image
Brain Holidays izdao je novi album ‘Jamaican Connection‘, a njegov veliki dio napravili su upravo u Tuff Gong studiju.
PRIVATNA ARHIVA

"Od Brain Holidaysa već imam otvorenu pozivnicu za dolazak u Hrvatsku kad završi ova pandemija. Uzbuđena sam, spremna i vesele me misli o slijetanju na hrvatsko tlo. Jako sam sretna zbog ove prilike da stvarno postavimo čvrstu vezu između mog otoka i Hrvatske, što će muzičarima i ljudima naših nacija omogućiti međusobno uživanje u našim kulturama. Stvarno vjerujem da je kulturna razmjena neophodna za ljudski napredak. Već sam zaljubljena u Hrvatsku, kroz iskustvo druženja sa divnim ljudima iz Brain Holidaysa. Blagoslovljena sam jer sam ih upoznala i svoj blagoslov dajem njima. S ovog moćnog otoka svima šaljem puno ljubavi i ako ste netko tko namjerava doći i posjetiti nas, budite slobodni javiti se. Hvala vam puno na podršci u širenju svijesti o mojoj glazbi i jamajčanskoj glazbi i kulturi", poručila je Italee Wilson.

Linker
25. travanj 2024 15:58