Ana Mihalić
novi broj u prodaji

Cvijeće na tanjuru: Zvijezde kuhaju za Gloria delicije

Vrhunski kuhari veliku pažnju posvećuju dekoracijama, a u proljeće ih posebno nadahnjuju latice ruža, jaglaca, maćuhica i vodenika

Sve ljepši dani donose promjene i na jelovnicima koje sastavljaju vrhunski kuhari. Jela su nekako lepršavija, puna boja i kombinacija okusa, a najatraktivnija proljetna dekoracija je cvijeće. Dakako, jestivo. U zagrebačkom hotelu Esplanade chefica Ana Grgić goste svaki tjedan iznenadi nekim novim jelom, a promocija njezinog proljetnog menija uvijek je gozba na kojoj se nađu i delicije ukrašene ružinim laticama. Njima dekorira i svoj čuveni rižoto, prema Gallovom vodiču, uvršten među stotinu najboljih u svijetu. Jako je ponosna na mali vrt koji je uzgojila pa ima svoje začine i biljke. Njezin cvijet je ruža te rado u dekoracijama koristi njezine krhke crvene latice.

Ana Mihalić
Ana Grgić pripremila je domaće rezance od tartufa i mousse od gusje jetre

Cvijeću je sklon i Jure Tomič, koji se može ponositi i titulom svjetskog prvaka u pripremanju paste, osvojenu 2016. u Italiji, ali jednako je uspješan i u pripremanju svih mogućih delicija tradicionalne slovenske kuhinje - prezentiranih na suvremeni način. U poznatom obiteljskom restoranu Debeluh u Brežicama, kamo rado dolaze i brojni Zagrepčani, često priprema degustacijske menije na kojima se nađe i cvijeće.

Cvjetni trend slijedi i Stjepan Bistrički, chef zagrebačkog restorana Apetit City. Svoja jela uglavnom ukrašava maćuhicama jer njihovo šarenilo neodoljivo osvaja goste. Nekima se maćuhice sviđaju samo kao dekoracija, i maknu ih kad počnu jesti, dok ih drugi bez problema pojedu, ali svi se slažu da im je dan ljepši kad ih ugledaju na tanjuru. Kraljica ruža ima u tom restoranu poseban tretman: od nje se ljeti pravi savršen sladoled.

Recepte chefova donosi novi broj Gloria delicija koji je u prodaji u paketu s Glorijom po cijeni od 20 kuna.

Ne propustite gastro trendove, nove gastro destinacije, sve o kruhu koji je zaludio svijet, a zvijezda 24Kitchena, Bugarka Božana Katsarova otkriva i svoje recepte. Tu su i kraljice na blagdanskom stolu...

Linker
25. travanj 2024 07:06