SCREEN GEMS/COURTESY EVERETT COLLECTION
KRALJICA SHOWBIZA

Cher i u 78. živi u petoj brzini: "Nemam pojma zašto sam tako dugo opstala u ovom poslu"

Američka pjevačica i glumica i dalje živi u petoj brzini: nakon gotovo 30 godina izdaje novi album s božićnim pjesmama, a osim u poslu, uživa i u ljubavi s 40 godina mlađim glazbenim producentom za kojeg kaže da je nježan, nadaren, zabavan, a uz to i jako zgodan.

Američka pjevačica i glumica i dalje živi u petoj brzini: nakon gotovo 30 godina izdaje novi album s božićnim pjesmama, a osim u poslu, uživa i u ljubavi s 40 godina mlađim glazbenim producentom za kojeg kaže da je nježan, nadaren, zabavan, a uz to i jako zgodan.

Iako je svoju oproštajnu turneju završila 2005. i već desetak godina nije bila u glazbenom studiju, a zadnji film, "Mamma Mia! Here We Go Again", snimila je 2018., američka pjevačica i glumica Cher i ne razmišlja o mirovini. Ovih dana izlazi joj novi, 27. studijski album, i to prvi s božićnim pjesmama, nazvan jednostavno "Christmas". Album nije poseban samo zbog toga nego i zato što se na njemu pop-ikona, koja je prodala više od sto milijuna ploča kao samostalna pjevačica i još njih četrdesetak kao članica dua Sonny & Cher, prisjeća početaka svoje glazbene karijere.

Kad su joj iz njene diskografske tvrtke predložili da ga snimi, isprva se nećkala jer nije htjela snimiti samo još jedan tipični božićni album kakvih na tržištu ima na stotine. A onda je malo promislila i odlučila da će ipak napraviti album - ali po svom ukusu.

"Grozila sam se pomisli da ću pjevati o Rudolphu i božićnim zvonima. Upitala sam se što mogu učiniti da budem drukčija, da to ne bude samo božićni nego moj album. Zato sam napisala nekoliko novih pjesama i odabrala neke stare, ali danas manje poznate, te ih snimila u svom stilu", objasnila je.

Među tim starim, ali danas manje poznatima je na primjer "This Will Be Our Year" britanske grupe Zombies iz 1968., a tu je i "What Christmas Means To Me" legende soula Stevieja Wondera, koji u toj pjesmi gostuje na njezinom albumu. Na njemu su joj se pridružili i Michael Bublé, Cyndi Lauper te u jedinom božićnom klasiku, pjesmi "Christmas (Baby Please Come Home)", još jedna legenda - pjevačica Darlene Love. Upravo je s njom Cher započela svoju glazbenu karijeru prije čak 60 godina - 1963. kad je Love snimila ovu pjesmu, Cher joj je, naime, s još pet djevojaka iz grupe The Blossoms, pjevala prateće vokale. Tada joj je bilo samo 17 godina, ali je producent Phil Spector odmah shvatio da ima poseban glas.

image

Cher na dodjeli Grammyja 1974.

MICHAEL OCHS ARCHIVES

" Kad smo počeli snimati, rekao mi je da se maknem korak dalje od mikrofona i ostalih djevojaka, a onda još jedan, pa još jedan..., pa su me drugi glazbenici na snimanju zafrkavali da ću na kraju završiti u susjednom studiju. Ispostavilo se, naime, da se moj glas previše ističe. No, svidjela sam mu se, pa me nastavio angažirati", ispričala je Cher koja je kao prateća vokalistica sudjelovala i u snimanju pjesme Righteous Brothersa "You‘ve Lost That Lovin‘ Feeling", također velikog hita s početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Na novom albumu gostuje i reper Tyga, a za njegovo angažiranje najzaslužniji je Cherin dečko, glazbeni producent Alexander "AE" Edwards, četrdeset godina mlađi od nje, kojeg je upoznala prošle godine na Tjednu mode u Parizu, nakon čega su počeli izmjenjivati poruke i malo pomalo se sve više zbližili.

image

S četrdeset godina mlađim partnerom Alexanderom "AE" Edwardsom

XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY

"Nisam ja žena za tebe. Kao prvo, puno sam starija, kao drugo, tvoji prijatelji će misliti da nisi cool ako te vide s nekim poput mene, napisala sam mu. A on mi je odgovorio da mu dopustim da sam prosudi o tome. I onda se sve naprosto dogodilo. Naravno, svjesna sam da je razlika u godinama naprosto smiješna, no odlično se slažemo. On je nježan, nadaren i zabavan, a uz to je i jako zgodan, a kad to kažem, znam da sam poznata kao žena koja nikada ne pretjeruje kada priča o muškarcima", otkrila je nedavno, nakon što su se pojavile glasine, sasvim u skladu s njezinom reputacijom žderačice muškaraca, kako je toliko nezasitna u krevetu da je sirotog Alexandera iscrpila svojim opetovanim seksualnim prohtjevima.

A da zna s muškarcima, Cher je pokazala već kao tinejdžerica. Rođena je 1946. u mjestašcu El Centro u Kaliforniji, gdje se njezina majka Georgia Holt uzdržavala raznim sitnim poslovima maštajući o karijeri glumice i pjevačice - još je kao desetogodišnja djevojčica u Oklahomi jednom nastupila s tada popularnim teksaškim country swing orkestrom Boba Willsa. Njezin otac je bio John Sarkisian, vozač kamiona armenskih korijena, ovisan o alkoholu i kockanju, pa nije čudno što su se roditelji razveli kad je Cher još bila beba. Majka se poslije još pet puta udavala, pa su se Cher i njezina polusestra Georganne, koju je Georgia dobila u drugom braku, stalno seljakale i živjele s raznim očusima.

image

Cher s kćeri Chastity, mamom Georgiom i sestrom Georganne

G49/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA G49/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Djetinjstvo im nije bilo lako jer često nisu imali novca za osnovne potrepštine - Cher se sjeća kako su joj se jednom cipele raspale pa ih je morala vezati gumicom jer joj majka nije mogla kupiti nove, a drugom prilikom je nju i Georganne morala na nekoliko tjedana ostaviti u dječjem sirotištu jer nije imala ni za hranu, no bez obzira na sve te nedaće, bile su i ostale bliske sve do majčine smrti 2022., u dobi od 96 godina - i u društvu gotovo trideset godina mlađeg partnera.

"Ako mislite da sam ja borac, trebali ste upoznati moju majku. Ona je bila puno čvršća od mene, a njezini su roditelji, kao i cijela obitelj, bili još čvršći i još dugovječniji. Jedna moja pratetka živjela je do 101., a druga do 104. godine. I sve su prošle puno toga, nikada se nisu predavale pred životnim nedaćama, nego su se borile do kraja", ispričala je Cher jednom o svojoj obitelji u kojoj, osim armenskih s očeve, ima i indijanskih korijena s majčine strane.

TRAKAVICA S PREZIMENIMA

Cher je rođena kao Cherilyn Sarkisian, ali je 1961., kad ju je posvojio Gilbert LaPiere, četvrti muž njezine majke Georgie, promijenila ime u Cherylin Sarkisian LaPiere. A kad se prvi put udala, za Sonnyja Bona, dodala je i njegovo prezime. Nešto kasnije, kad se 1975. razvela od Bona i iste godine vjenčala s rokerom Greggom Allmanom, puno joj je ime postalo Cheryl Sarkisian LaPiere Bono Allman. Bilo je to previše i za nju samu, pa je 1979. odlučila prekinuti tu trakavicu s prezimenima, otišla u matični ured i otada je - samo Cher.

Cher je, kao i njezina majka, rano pokazala da je talentirana za pjevanje i glumu. U petom razredu je u školi postavila mjuzikl "Oklahoma!", organizirala probe, napravila koreografiju i sama pjevala nekoliko uloga, i ženskih i muških. No, da će zaista postati glumica, odlučila je kad je 1961. gledala film "Doručak kod Tiffanyja" i ostala zadivljena glumicom Audrey Hepburn, koja joj je postala prvi idol.

image

Za film ‘Opčinjena mjesecom‘ je 1988. dobila Oscar za najbolju žensku ulogu

RON WOLFSON, 1988 ALL RIGHTS RES

Ponesena idejom da će postati slavna, prekinula je školovanje sa 16 godina i otišla u Los Angeles te upisala tečaj glume i izdržavala se kao plesačica u noćnim klubovima na Sunset Stripu. U jednom od njih upoznala je Sonnyja Bona, 11 godina starijeg glazbenika, suradnika ekscentričnog, ali tada jako uspješnog producenta Phila Spectora, prvog glazbenog tajkuna rock‘n‘rolla. Početkom šezdesetih kad ga je Sonny Bono upoznao sa Cher, Spector je bio na vrhuncu svoje rane slave i činilo se da sve što dotakne pretvara u zlato - ali samo kad to želi. Kako mu je Cher bila potrebna kao prateća pjevačica, nije se pretrgnuo kad je producirao njezin prvi singl jer nije želio da se osamostali. No, nije računao na njezinu borbenost i talent. Cher se, naime, u međuvremenu sprijateljila, a onda i zaljubila u Bona, za kojeg se 1964. i udala, doduše bez zakonske valjanosti, u hotelskoj sobi u Tijuani u Meksiku. S njim je počela i nastupati, a iako je on želio da zasnuje samostalnu pjevačku karijeru, njoj je bilo ugodnije pjevati s njim na pozornici jer je, začudo, iako je jako željela postati slavna, patila od treme. Isprva su nastupali kao Caesar & Cleo, a onda nešto poslije pod imenom Sonny & Cher. Pod tim su imenom 1964. snimili pjesmu "I Got You Babe", njihov prvi veliki uspjeh. S njom su osvojili top-liste diljem svijeta, a osobito su popularni bili u Velikoj Britaniji. Njihove su se pjesme tamo stalno emitirale na radiju, a djevojke diljem zemlje kopirale su Cherin modni stil: trapezice, prugaste majice i hlače, prsluke od umjetnog krzna... Neko su vrijeme Sonny & Cher bili jedni od rijetkih američkih izvođača koji su se održali na vrhovima top-lista nakon takozvane britanske invazije - razdoblja kad su Amerikance, kao i cijeli svijet, zaludjeli Beatlesi i Rolling Stonesi.

image

Sa Sonnyjem Bonom bila je od 1964. do 1975

CBS PHOTO ARCHIVE CBS VIA GETTY IMAGES

U to se doba počela raspadati njezina veza s Bonom, ona je bila spremna raskinuti je do kraja, no on je uspio pridobiti natrag govoreći joj kako želi s njom zasnovati obitelj i uz to joj je obećao da će se i službeno vjenčati. Pristala je, ostala trudna i 1969. rodila kćer Chastity, koja se 2009., već u odrasloj dobi, podvrgnula promjeni spola i nakon što je postala muškarac, promijenila ime u Chaz.

image
CBS PHOTO ARCHIVE CBS VIA GETTY IMAGES

"Bila je to za mene kao majku čudna promjena. No, prihvatila sam je i podržala je. I moram reći da smo poslije postali bliski kao u njenom, odnosno njegovom djetinjstvu", otkrila je tada Cher.

Kada je Chaz još bio Chastity, majčinstvo nije usporilo Cherinu karijeru. Njezina i Bonova popularnost bila je tako velika da su dobili i vlastiti televizijski show u kojem je Cher skupljala iskustva koja će joj poslije biti dragocjena u glumačkoj karijeri. Osim pjevanjem i komičnim prepucavanjima između Sonnyja i Cher, gledatelje je osvajala i skečevima te, možda još više, svojim smjelim i sve ekstravagantnijim modnim kombinacijama, po kojima je do danas ostala prepoznatljiva.

U javnosti se činilo da im sve ide od ruke, no s vremenom im se odnos pogoršao i do 1972. više nisu mogli živjeti zajedno. No, izdržali su još dvije godine, do 1974., kada su prvo Sonny Bono, a onda nešto kasnije i Cher podnijeli zahtjev za razvod. Uslijedila je ogorčena sudska bitka za financijsku raspodjelu i još ogorčenija za skrbništvo nad Chastity. Bilo je to vjerojatno najteže razdoblje u Cherinom životu, koje se poklopilo s velikim padom popularnosti njene glazbe. Odjednom je postala staromodna, nadživljena, a potom je Cher, nakon što je osvojila skrbništvo nad kćeri, učinila ono što će poslije postati jedan od njenih glavnih aduta - promijenila je svoj glazbeni stil i imidž, ali je istodobno ostala svoja, i uz pomoć svog novog dečka, utjecajnog i moćnog glazbenog producenta Davida Geffena, s kojim je započela vezu dok je još bila u procesu razvoda od Bona, krenula drugim putem. On joj je, naime, isposlovao unosan ugovor s diskografskom tvrtkom Warner, a iako nisu svi albumi koje je za nju snimila bili jednako uspješni, uspjela je i kao samohrana majka opstati u surovom svijetu show businessa. Osim toga, dobila je i vlastiti televizijski show - "Cher".

image

Cher, Tina Turner i Kate Smith 1975.

CBS PHOTO ARCHIVE CBS VIA GETTY IMAGES

"Sonny bez Cher je katastrofa, a Cher bez Sonnyja je možda nešto najbolje što se dogodilo na američkoj televiziji", napisao je jedan kritičar.

U to se vrijeme, nakon raskida veze s Geffenom, ponovno i udala, za rock gitarista Gregga Allmana iz grupe Allman Brothers Band, no brzo je uvidjela da je to bila greška. Vjenčali su se 30. lipnja 1975., a samo devet dana kasnije, kad je vidjela koliko je duboko ovisan o drogi i alkoholu, podnijela je zahtjev za razvod. Allman ju je uspio nagovoriti da ga povuče, obećavajući joj da će se promijeniti, pa je ostala s njim i 1976. rodila sina kojem su dali ime Elijah Blue. U braku s Allmanom ostala je do 1979., kad je napokon shvatila da se on nikada neće promijeniti.

image

Drugi brak s pjevačem Greggom Allmanom trajao je od 1975. do 1979

GLOBE PHOTOS/ZUMA PRESS/PROF

Poslije razvoda mijenjala je ljubavnike, a kako su godine prolazile, oni su bili sve mlađi od nje, zbog čega su je prozvali žderačicom muškaraca. Imala je aferu s holivudskom zvijezdom Warrenom Beattyjem, bila neko vrijeme u vezi s Geneom Simmonsom iz grupe Kiss, hodala s rokerima Lesom Dudekom, Richiejem Samborom i Ericom Claptonom, s glumcima Rayom Liottom, Valom Kilmerom i Ericom Stolzom, nakratko i s mladim Tomom Cruiseom... No, najdulje je izdržala s 18 godina mlađim pekarom Robom Camillettijem s kojim je živjela od 1986. do 1989.

image

Cher s djecom - Chastity (danas Chaz) i Elijahom

JUDIE BURSTEIN/ZUMA PRESS/PR

A sve to vrijeme nastavila je sa svojom glazbenom karijerom. Osamdesetih je kratko prigrlila disko glazbu, još kraće bila pankerica, a onda postala i dance zvijezda s velikim hitom "Believe" te nastupala na rasprodanim koncertima diljem svijeta i postala jedina pjevačica koja je od šezdesetih pa sve do prvih deset godina novog tisućljeća barem jednom u svakom desetljeću imala hit na vrhu top-liste.

BILLIE EILISH I SAWEETIE

Od pjevačice čija karijera traje već šest desetljeća zanimljivo je čuti tko joj se sviđa od njenih mladih kolegica.

- Billie Eilish je čudesna, zaista posebna. Poput leptirice! Kao da je bestjelesna na neki čudan način. I tekstovi su joj odlični. Sviđa mi se i puno drugih mladih. Obožavam i repericu Saweetie, na primjer. Bila sam u prilici upoznati je i raditi s njom na snimanju za kampanju za kozmetički brend MAC. Ima sjajan stil, energična je i jako pametna, kao da je sama po sebi umjetničko djelo. Mislim da je sjajna.

Uz sve to je od kraja sedamdesetih izgradila i impresivnu glumačku karijeru: 1982. je zabljesnula u filmu "Jimmy Dean, vrati se", bila impresivna u filmovima "Silkwood" uz Meryl Streep 1983., "Maska" 1985., "Opčinjena mjesecom" 1987. i "Vještice iz Eastwicka". U karijeri je uz nagrade Grammy i Emmy osvojila i Oscara te čak tri Zlatna globusa, prodala milijune ploča...

image

S Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon i Jackom Nicholsonom glumila je u filmu ‘Vještice iz Eastwicka‘

SUPPLIED BY LMKMEDIA/IPA-AGENC SUPPLIED BY LMKMEDIA/IPA-AGENC
image

Nicolas Cage bio joj je partner u filmu ‘Opčinjena mjesecom

MGM/EVERETT/PROFIMEDIA

"Nemam pojma zašto sam tako dugo opstala u ovom poslu. Ne postoji nikakav poseban razlog. Ima jako puno ljudi koji su talentiraniji od mene. Možda naprosto imam sreće", objasnila je jednom Cher kad su je pitali koja je tajna njezine dugovječnosti. I ne bi bilo čudno da s albumom "Christmas", koji se, prema prvim podacima, jako dobro prodaje obori još poneki rekord u svijetu glazbe.

Linker
27. travanj 2024 15:15