Intimni intervju

Chef Melkior Bašić o svojim najvećim ljubavima: ‘Hrana nas je spojila‘

Član žirija TV showa MasterChef, ignorira popularnost koju mu je donijela ova zabavna kulinarska emisija jer kaže, ionako se s njima žele fotografirati samo - muškarci, a samo za Gloria.hr otkriva i više detalja iz privatnog života.

"Ne govorimo mi bez veze - MasterChef će vam promijeniti život", počinje naš razgovor Melkior Bašić, koji je uz chefove Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića član žirija popularnog zabavnog showa koji uskoro počinje s emitiranjem na Novoj TV. Snimanje je već naveliko počelo, a Bašić nam otkriva da su se novi kandidati odlično pripremili i da će među njima biti teška "borba". A onima iz prošle sezone, nakon sudjelovanja u Masterchefu gdje su pokazali koliko su "jaki" za štednjakom, uistinu se promijenio život.

"Dosta njih je nakon showa dalo otkaz u firmama gdje su radili i uspješno su uplovili u kulinarske vode. Primjerice, pobjednik Ivan Temšić danas radi kao šef kuhinje hotelu u marini kraj Trogira, Ana Marija Kutleša do Masterchefa radila je u jednoj revizorskoj firmi, a nakon sudjelovanja u showu dala je otkaz i kuhala prvo u restoranu Beštija, a onda je počela raditi u Malom baru, Ema Baniček radila je kao stjuardesa, a danas kuha u San Canzianu, menadžer prodaje Tomislav Marković kuha u bistrou Broom 44 na zagrebačkom Dolcu… Dakle show im je uistinu promijenio život, a vjerojatno će se to dogoditi i nekim novim kandidatima", govori Melkior Bašić koji tvrdi da je unatoč tome što na ekranu sa svojim šarmantnim osmijehom izgleda blago i simpatično, najstroži član žirija.

VIDEO PRODUKCIJA: NOVINARKA Matea Sušac | SNIMATELJ Jakov Novak | MONTAŽA Tonći Laura


Ne voli kada kandidati zanemaruju savjete oko tehnika, kada nepromišljeno serviraju tanjur, kada nespretno poslože okuse… Jer okusi su najvažniji. Tanjur i ne mora izgledati besprijekorno ako su okusi savršeni tako da tu kandidati ne bi trebali imati dileme kakav tanjur će kod njega imati prednost. A što se tiče okusa i jela nezaobilazno je pitanje - što on od hrane baš ne voli. "Kao mali stvarno nisam bio izbirljiv, čak sam jeo i tripice odnosno fileke, ali svježi krastavac, prokulice i poriluk, onako sluzavo skuhan kao varivo, jednostavno ne mogu. Odnosno, mogu ako ga ja pripremim. Onda je to druga priča. A što se tiče onoga što volim najdraže mi je janjeće srce na žaru, a ako je u pitanju junk food, onda je moja slabost hamburger".

image

Hrana je spojila njega i suprugu Andreu

VEDRAN PETEH/CROPIX

No hrana nije samo pogonsko gorivo za utažiti glad već je njegova filozofija da hrana spaja ljude. Jer najbolja druženja su uvijek za trpezom, a otkriva kako je hrana spojila njega i suprugu Andreu.

"Bili smo u jednom većem društvu, ona je jela hot-dog, a ja sam je usred slasnih zalogaja pitao bi li sa mnom podijelila taksi do grada. Prilično nervozno mi je odgovorila da je ne smetam dok jede. Taksi smo na kraju podijelili i to je bio početak naše zajedničke vožnje koja traje i danas".

Priznaje i kako je ona u njihovom domu glavna kuharica, odlično kuha, rado udovoljava njegovim željama i dijele istu strast prema hrani.

"Ovo ljeto proveli smo na Pelješcu i Korčuli, i svaki dan smo jeli po tamošnjim konobama jer takve hrane nema u Zagrebu. Inače najviše volim domaću hranu i mislim da stremeći za visokim kulinarstvom ne bismo smjeli zaboraviti naše korijene i tradiciju", kaže Melkior koji je u svijet gastronomije ušao zahvaljujući svom tati.

image

Trenutno mu odgovara konzultantski posao

VEDRAN PETEH/CROPIX

Pokojni otac bio mu je slavni kuhar Silvio Belužić koji je nastupao u showu "Kruške i jabuke", bio je chef kuhinje u zagrebačkom hotelu Intercontinental, potom u ljubljanskom hotelu Lav, cateringu Majetić, gostovao je u emisiji Male tajne velikih majstora kuhinje… I uz njega se zaljubio u kuhanje. Od malena ga je vodio na posao, bio mu je uzor, a njihovim stopama krenuo je i mlađi brat Zlatko. Iako kuhanje smatra vrlo kreativnim i zanimljivim poslom kojeg nikada ne bi mijenjao, otkriva kako on ima i drugu stranu.

"Drago mi je da se posljednjih godina kroz razne TV formate pa i filmove popularizira kuhanje. U njima se otkriva kreativnost i maštovitost našeg posla, ali i ona druga, manje primamljiva strana. A to je da se radi o vrlo napornom i stresnom zanimanju koje je mene u konačnici koštalo zdravlja. Dobio sam Hashimoto sindrom, bolest štitnjače koja je sada pod kontrolom, a čini mi se da je i stres kumovao mom preranom gubitku kose. S trideset godina postao sam chef kuhinje lošinjskog boutique hotela Alhambra - u njega sam ušao s kosom, a nakon tri godine izašao ćelav. Dobro, vjerojatno ima tu i genetike, no siguran sam da se je stres imao veliku ulogu u mojoj novoj ‘frizuri‘. No nikako ne bih mladim kuharima želio ‘ogaditi‘ taj posao, jer ja svoj životni put nikada ne bih mijenjao.‘‘

Njemu trenutno odgovara konzultantski posao koji mu dozvoljava idealan balans između poslovnih obaveza i vremena koje mu ostaje za obitelj i hobije. Opušta ga igranje igrica, rezbarenje drveta, gledanje filmova preko interneta na mobitelu ili laptopu… Televiziju previše ne gleda iako mu je ona nakon prošle sezone Masterchefa donijela popularnost.

image

Opušta ga igranje igrica, rezbarenje drveta, gledanje filmova preko interneta na mobitelu ili laptopu

MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX

Najviše je u svom društvu bio meta zafrkancije kada je zaradio epitete najzgodnijeg pa čak i za žene fatalnog chefa. "Kada me supruga želi malo podbosti uvijek me zove fatalni. A što se tiče popularnosti ona traje koliko si na ekranu. Uostalom, što je to slava? Pa mi smo obični, normalni ljudi. A s nama se ionako uvijek žele slikati uglavnom muškarci. Jedan me primjerice, pitao može li se fotkati sa mnom da pokaže ženi i kako je doslovce rekao ‘da joj se napije krvi‘, a drugi me molio za zajedničku fotografiju kako bi pokazao kćeri s kim se družio", smije se simpatični Melkior kojem je sudjelovanje u kulinarskom showu osim slave donijelo i nove prijatelje, Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića.

image

Članovi žirija Masterchefa postali su prijatelji

PRESS

"Nismo se otprije poznavali, no kada s nekim provedeš četiri mjeseca svaki dan koliko traje snimanje, nije ni čudno da smo se zbližili. Čujemo se najmanje jednom tjedno, a vidimo kad stignemo jer sve ovisi o poslu. Posljednjih godinu dana radim kao konzultant za restoran Konavoski dvori, pa sam često u Dubrovniku, Stjepo ima restoran u Trogiru, Damir radi na relaciji Rijeka - Zagreb. A kad se vidimo uvijek je na ‘meniju‘ dobra zabava. Sada smo ponovo zbog snimanja nerazdvojni, a u cijeloj priči mi je najvažnije što sam stekao prijatelje za cijeli život".

Linker
18. travanj 2024 22:20