ROS DRINKWATER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Wow mjesta

Časopis za putovanja u 25 najljepših mjesta u Europi uvrstio dvije hrvatske destinacije

Raštrkana su duž cijelog Starog kontinenta, vrijedi ih posjetiti barem jednom u životu, a iza popisa stoji mjesečnike Travel and Leisure.

Raštrkana su duž cijelog Starog kontinenta, vrijedi ih posjetiti barem jednom u životu, a iza popisa stoji mjesečnike Travel and Leisure.

Kad si uvršten među 25 najljepših mjesta u Europi koja se definitivno moraju obići jednom u životu, po izboru mjesečnika Travel and Lisure, trebalo bi otvoriti pjenušac. No, kad imaš čak dva ili tri odredišta na tom "must-see" popisu, to je izvanredan kompliment dostojan vatrometa. Ukratko, Italiju predstavljaju tri odredišta, Hrvatska je zastupljena s dubrovačkim zidinama te Plitvičkim jezerima, a po dva odredišta imaju i Belgija, Portugal, Island, Francuska te Njemačka.

image

Nasadi limuna u Amalfiju

FLPA/NIGEL CATTLIN/SHUTTERSTOCK

Mjesta koja se jednostavno moraju posjetiti opisana su kao mala (za američke pojmove) i puna iznenađenja, rasprostranjena uzduž i poprijeko Starog kontinenta gdje se nalaze slikoviti, stari gradovi, veličanstveni dvorci, rimske ruševine, sakralne građevine, sanjivi fjordovi i rajske plaže na Sredozemlju. Bilo im je gotovo nemoguće odabrati najljepše, pa ipak, potrudili su se i čitateljima ponudili "The Best of Europe". Evo što su izabrali:

image

Pogled iz perivoja Ville Rufolo, Ravello

FLPA/NIGEL CATTLIN/SHUTTERSTOCK

Gradić Ravello na obali Amalfija raspiruje maštu, njegova atmosfera kao da "hrani" muze i potiče da namjernici prelijepo mjesto gledaju kao na umjetničko djelo. Šetnju Ravellom trebalo bi započeti u perivoju Ville Rufolo: raskošna rezidencija hipnotizira posjetitelje svojim vrtovima koji kao da prianjaju uz liticu, jedinstvenom kombinacijom arhitektonskih stilova i predivnim pogledom na Tirensko more.

image

Mickey Rourke i Thierry Roussel na grčkom otoku Lefkada

P ANASTASSELIS/SHUTTERSTOCK

Do plaže Egremni, na grčkom otoku Lefkada kamo na odmor dolazi i Mickey Rourke, teško se dolazi, ali vrijedi truda jer se treba spustiti niz 350 strmih stepenica. Prekrasna je zbog kontrasta tirkiznog mora i svijetlog pijeska.

image

Plaža Egremni na grčkom otoku Lefkada

ANDREW DUKE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Palača Pena, na stjenovitom vrha brda Sintra u Portugalu, privlači gomile turista. Hrle u dvorac iz 19. stoljeća oličen živopisnim bojama kako bi uživali u nesvakidašnjem pretapanju gotičke, renesansne i maurske arhitekture. Okružena je parkom od 200 hektara s tajnim "odajama" od živice, egzotičnim drvećem, jezerima i ribnjacima.

image

Palača Pena, Portugal

EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Otok Gospe od Škrpjela u Crnoj Gori jedina je umjetna tvorevina na cijelom Sredozemlju. Nalazi se ispred Perasta, srca Bokokotorskog zaljeva, a nastao je nasipanjem kamenja i namjernim topljenjem dotrajalih brodova u znak zahvalnosti pomoraca Gospi za sretan povratak i ozdravljenja bolesnih. Na otočiću je u 17. stoljeću podignuta crkva Gospe od Škrpjela, jedno od najljepših europskih sakralnih zdanja.

image

Gospa od Škrpjela, Crna Gora

DAVID LYON/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

U Brugesu, prijestolnici pokrajine Zapadna Flandrija na sjeverozapadu Belgije, gotovo je nemoguće izabrati "the best point" za fotografiranje jer je spomenik kulture cijeli grad podignut još u rimsko doba, na mjestu utvrde odakle je, kaže legenda, Julije Cezar započeo osvajanje Galije. Zbog kanala, kamenih pločnika i najveće znamenitosti, zvonika iz Bruggea, cijeli grad izgleda kao filmski set.

image

Belgijski grad Bruges

GODONG/UIG/SHUTTERSTOCK

Rano ljeto idealno je vrijeme za posjet opatiji Notre-Dame de Sénanque u Provansi, nedaleko od mjesta Gordes (provansalska verzija Motovuna) jer tada cvjeta lavanda. Rascvjetali, mirisni nasadi okružuju zdanje koje su osnovali cistercitski redovnici u 12. stoljeću. Četvrta je cistercitska opatija osnovana u toj francuskoj pokrajini, nakon Le Thoroneta, Aiguebelle i Silvacanea, a obilazak i posjet samostanskoj destileriji ulja lavande moguć je cijele godine.

image

Opatija Senanque u Provansi

PATRICK FRILET/SHUTTERSTOCK

I Europa ima svoje "Havaje". Radi se o otoku Sao Miguel u arhipelagu Azora, autonomnoj regiji Portugala usred Atlantskog oceana. Ima plaže koje oduzimaju dah, doline prepune bujne vegetacije, nasade ananasa, jezero Lagoa do Fogo koje je zapravo potopljen krater vulkana, dramatičnih vrhova brda i nadrealnih otvora iz kojih suklja para. Nije naodmet dodati da se posljednja erupcija dogodila 1563. godine.

image

Europski Havaji - Sao Miguel, Azori

BILDAGENTUR-ONLINE/MCPHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Proljeće je idealno doba (od kraja ožujka do sredine svibnja) kada je poželjno izgubiti se u cvjetnim nasadima Keukenhofa, nizozemske znamenitosti udaljene oko pola sata vožnje od Amsterdama.

image

Ulaz u nizozemski kompleks nasada tulipana Keukenhof

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

Šarene cvjetne gredice protežu se na 32 hektara, a osim nizozemskog simbola, posađeni su zumbuli, narcisi, orhideje, ruže, karanfili, perunike i ljiljani. Posjetitelji se osjećaju kao da se nalaze u cvjetnom kaleidoskopu koji se mijenja ovisno o kutu gledanja i dakako, fotografiranja.

image

Danska kraljica Maxima u vrtovima Keukenhof

SHUTTERSTOCK

Tko nije posjetio Château de Chambord, najljepši i najveći dvorac u dolinu Loire, kao da nije posjetio Francusku. Veličanstveno zdanje ima 440 soba, okruženo je s perivojem i šumama na posjedu od 4563 hektara, a dao ga je podignuti kralj Francois I. na posebno osmišljenom, umjetno podignutom platou usred nekadašnje močvare. Toliko je lijep, posebno njegov odraz u kristalno čistoj vodi umjetnog jezera da "drsko" zasjenjuje kasnije podignut Versailles.

image

Chateau de Chambord, Francuska

GIANNI DAGLI ORTI/SHUTTERSTOCK

Pitate li se gdje se nalazi najmodrija voda na svijetu, odgovor se nalazi na čarobnom mjestu udaljenom oko 130 kilometara od Zagreba. Naravno, riječ je o Plitvičkim jezerima koje portal Travel and Leisure opisuje upravo tim riječima. Kažu da se Nacionalni park Plitvička jezera jednostavno mora posjetiti, pojašnjavaju da se nalazi na pola puta između Zagreba i Zadra. Hvale nas da je da riječ o zemlji čudesa koja svake godine oduševljava više od milijun posjetitelja svojim kristalnim jezerima, slapovima, špiljama i bujnim šumama.

image

Čarobna Plitvička jezera

MARIO PUSIC CROPIX

Samo jedna građevina na svijetu svojom veličanstvenošću sama po sebi predstavlja Rimsko carstvo - rimski Koloseum. Impresivan je, ogroman, u sjećanje priziva film "Quo Vadis", a stvar je prestiža fotkati se ispred njega. Toliko je velik da se morate jako udaljiti želite li uhvatiti njegov veći dio u jednom kadru, što u bučnom, heftičnom Rimu nije jednostavno. Najveći amfiteatar ikada izgrađen bez problema je primao 50.000 gledatelja dnevno.

image

Colosseum u Rimu

ANDREA SAVORANI NERI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Arktički krug koji prolazi kroz Laponiju u Finskoj, zimi pretvara tu zemlju u krajolik čudesa. Tada se pretvara u bajku u kojoj kraljica Elsa iz klincima omiljenog crtića "Snježno kraljevstvo" u led pretvara sve što dotakne, a ako imate sreće ugledati polarnu svjetlost, to je znak da se definitivno nalazite u bajci. Zaputite li se u ovu surovu, udaljenu regiju Finske između rujna i ožujka, najveće su šanse da ćete ugledati auroru borealis.

image

Polarna svjetlost u Laponiji, Finska

IRENE STACHON/SHUTTERSTOCK

Jedno od najpoželjnijih mjesta za vjenčanje slikovit je talijanski gradić San Fruttuoso. Smješten je između Regionalnog parka prirode Portofino i svjetlucavog, ligurskog mora. U skrivenom dragulju talijanske rivijere nalazi se Castello Brown, utvrđena znamenitost u kojoj su se prošle godine vjenčali Kourtney Kardashian i Travis Barker. Ima prekrasnu šljunčanu plažu, u blizini je benediktinski samostan, nekoliko slatkih restorana koji poslužuju svježe plodove mora i pješačkim stazama koje vijugaju po šumovitom obronku.

image

Talijanski gradić San Fruttuoso

MARIO PIETRANGELI/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Otok Skye je mjesto koje predstavlja Škotsku u malom jer se na 1.656 četvorna kilometra može iskusiti sve što čini taj dio Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći je otok arhipelaga Unutarnji Hebridi koji se protežu uz zapadnu obalu Škotske. Posjetitelje će dočekati vjetrovito, prevrtljivo vrijeme, mistična jezera obavijena maglom, krševiti vrhovi brda, močvare i polja vrijesa, netaknute plaže i nekoliko bajkovitih dvoraca. Otok se smatra najljepšim dijelom ionako lijepe Škotske.

image

Otok Skye u Škotskoj

GLOBAL WARMING IMAGES/SHUTTERSTOCK

Mnogi pamte glazbeni spot Justina Biebera "I‘ll Show You" dijelom i zbog nevjerojatnog krajolika: litice odnosno prirodnog vidikovca po kojoj se šeta pop zvijezda te čudesnog vodopada, jednog od najvećih prirodnih čuda Islanda. Naziv mu je Seljalandsfoss, obrušava se u istoimenu rijeku koja izvire iz vulkanskog glečera Eyjafjallajökull sa 60 metara visine. Iza moćnog slapa Seljalandsfossa nalazi se špilja – teško je reći koje je mjesto bolje za fotkanje, ono u špilji, iza "zavjese" slapa ili s vrha vidokovca odakle se pruža nevjerojatan pogled.

Katedrala La Sagrada Familia sama po sebi je arhitektonsko čudo genijalnog katalonskog arhitekta Antonija Gaudíja, koji je forme iz snova pretočio u kameno sakralno zdanje, simbol Barcelone. Autor ju je ostavio nedovršenu, ali i ovako posjetitelji stoje u redu satima ne bi li je doživjeli iznutra. Naravno, ne morate ulaziti u gužvu da biste se vani divili razigranim tornjevima i rezbarijama od kamena.

image

Simbol Barcelone, La Sagrada Familia

LAPRESSE/SHUTTERSTOCK

Dvorac Neuschwanstein u njemačkom Schwangau, koji je Walta Disneya nadahnuo u osmišljavanju simbola svoje kompanije, nalazi se u Bavarskoj. Izgrađen je u 19. stoljeću na vrhu šumovitog brda, a "kulisa" neogotičkim tornjevima koji oživljavaju romantičan svijet iz snova bavarskog kralja Ludwiga II., prekrasan je slap. Zapanjujuće dvorane ukrašene su freskama, najveća je atrakcija velika dvorana s tronom i viteškim znamenjem, s svake godine njegovim stepeništem prijeđe oko milijun i pol turista.

image

Dvorac Neuschwanstein, Njemačka

THE TRAVEL LIBRARY/SHUTTERSTOCK

Jedna od najpopularnijih i najslikovitijih norveških atrakcija, Geirangerfjord privlači posjetitelje prekrasnim zaljevom sa pitoreskan gradićem koji se za lijepa vremena zrcali u dubokom, modrom moru. Nebo je gotovo iste plave boje, a nestvarni prizor uokviruju vrhovi brda prekriveni snijegom, slapovi i bujne, zimzelene šume. Nepotrebno je reći da bi zaboravljanje fotoaparata bila velika pogreška.

image

Pogled na mjesto Geirangerfjord u Norveškoj

NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Tko se nije barem jednom nije prošetao dubrovačkim zidinama, kao da nije bio u Gradu. Tek tada se stječe dojam o staroj jezgri grada, mudrosti nekadašnjih "urbanista" (vlastele) u Velikom vijeću koji su strogo branili gradnju zgrada unutar zidina koje bi nadvisivale ostale. Krovovi su se pokrivali jednakim crijepovima (kupama "kanalicama") zbog čega je pogled sa zidina na Stari grad riječima teško opisiv doživljaj arhitektonskog sklada i ljepote. Impresivne dubrovačke utvrde Minčeta, Lovrijenac, Sv. Ivan, Revelin te Bokar među najljepšim su i najbolje očuvanim u Europi.

image

Dubrovnik, prizor s gradskih zidina

BOZO RADIC CROPIX

Smješten na zapadnoj obali jezera Hallstätter, slikoviti austrijski gradić Hallstatt ponosi se svojom specifičnom arhitekturom iz 16. stoljeća. Posjetitelje privlače slikovite, uske ulice i staze uz jezero, a posebna je atrakcija uspinjača koja prevozi do drevnog rudnika soli te brda koja se ogledaju u vodi boje safira. Mjesto je neodoljivo posebno zimi kad se ondje održava jedan od najljepših Adventa na svijetu jer utjelovljuje ideal Tihe noći. Zato je gradić jednom riječju - neodoljiv.

image

Austrijski gradić Hallstatt

HENRYK KAISER/SHUTTERSTOCK

Nije lako izboriti se za poziciju za selfie pritisnuti brojnim turistima na glavnom bruxelleškom trgu, ali uz malo spretnosti i to je moguće. Grand Palace prostire se na 1800 četvornih metara, a krase ga cehovske kuće i Gradska vijećnica. Njen je najljepši detalj impresivni toranj na čijem se vrhu nalazi kip Arhanđela Mihaela, zaštitnika grada. Cehovsku kuću slikara kupio je francuski pisac Victor Hugo i ondje nastanio jer mu je taj trg bio najljepši u Europi. Treba dodati da se 15. kolovoza, svake druge, godine Grand Place prekriva tapiserijama svježeg cvijeća.

image

Grand Place u Brusselsu

FRANK FELL/THE TRAVEL LIBRARY/SHUTTERSTOCK

Skriveno u planinama Kavkaza na nadmorskoj visini od 2100 metara - nalazi se najviše kontinuirano naseljeno mjesto Europi - gruzijski Ushguli. Načičkano je tornjevima, odnosno osmatračicama kamo su se stanovnici nekad davno sklanjali pred pljačkašima, Ushguli krase drevne, kamene kuće čvrsto povezane lokalne zajednice koje je funkcionirala samodostatno jer je vrlo dugo bila gotovo odsječena od ostatka svijeta.

image

Mjesto Ushguli u Gruziji

NIR ALON/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Najpoznatija četvrt danske prijestolnice Kopenhagena današnji izgled dobila je u 17. stoljeću. Bio je na glasu po gostionicama s pivom, bučnim mornarima i prostituciji. Ondje je, što se rijetko spomije, punih 18 godina živio znameniti danski pisac Hans Christian Andersen. Krase ga kuće jarkih boja od drveta, cigle i žbuke. Najstarija kuća, na broju devet, izgrađena je 1681. godine.

image

Živopisna četvrt Nyhavn, Kopenhagen

BILDAGENTUR-ONLINE/MCPHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Atrakcija po kojoj je Island poznat zacijelo je Plava laguna, najljepše toplice na svijetu, pa ulaznice treba rezervirati. Smještena je nedaleko od zračne luke, a krase je bazeni ispunjeni s devet milijuna tirkizno-modre geotermalne vode. Za iskričavu boju vode zaslužni su minerali te mirkoskopske alge. Posjetitelji se ne moraju samo namakati nego i prekriti ljekovitim blatom bogatim silicijem.

image

Plava Laguna na Islandu

Najneobičniji most u Europi, Rakotz, nalazi se u mjestu Kromlau, u njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj, nedaleko od grada Dresdena. Selo je poznato po prekrasnom parku azaleja i rododendrona te Vražjem mostu.

image

Vražji most u Njemačkoj

SERGEY KOHL/SOLENT NEWS & PHOTO AGENCY/SOLENT NEWS/PROFIMEDIA

Premda je u najmanju ruku neobičan, nema veze s vješticama i "zlim" silama. Ipak, lokalci u šali znaju reći da most ima "čudnu energiju" koju ćete osjetiti poslije nekoliko krigli pive. Izgrađen je u srednjem vijeku, a danas je jedna od najpopularnijih njemačkih selfie destinacija.

Linker
26. travanj 2024 01:26