Pridružite se!

Bruno i Maja Šimleša hodaju od Istre do Prevlake za oboljele od raka: Otkrili su nam da će na visinama proslaviti i 14 godina braka

Nakon što je protekle tri godine realizirao akciju ‘Zdravo ljeto s osmijehom‘, zahvaljujući kojoj je gotovo stotinu korisnica Udruge za oboljele od raka SVE ZA NJU dobilo besplatno ljetovanje, Bruno Šimleša kreće u novi izazov koji mu se, kako nam je ispričao, već dugo vrzmao po mislima. On je i humanitarnog karaktera te mu i vi možete dati svoj doprinos!

U ponedjeljak 16. kolovoza poznati sociolog i pisac Bruno Šimleša kreće u jednu od najvećih avantura života. Sa svojom suprugom Majom Šimlešom prehodat će više od tisuću kilometara na Via Adriatica Trailu od Istre do Prevlake. Riječ je o trasi koja prolazi kroz sedam priobalnih županija i čak 14 planina a koju je dosad prošlo tek nekoliko desetaka osoba.

Njihov pothvat je i humanitarnog karaktera, s ciljem prikupljanja 500.000 kuna za Udrugu SVE za NJU koja pruža psihološku pomoć oboljelima od raka.

"Tijelo ima mnogo veću šansu za pobjedom kada je psiha na mjestu - upravo je zato važno da onkološkim bolesnicima psihološka pomoć bude dostupna", rekao bi Bruno koji s Majom u avanturu po hrvatskim brdima i planinama kreće u ponedjeljak 16. kolovoza 2021. u 9 ujutro s rta Kamenjak u Istri.

image
Trasa Via Adriatice.
FOTOGRAFIJE: VIA ADRIATICA

Kako nam je otkrio u razgovoru za Gloria.hr, ideja da se upusti u jedan od najvećih osobnih i društvenih izazova sinula mu je ovo proljeće.

Čitajte i: Bruno Šimleša: ‘Potpuno sam se raspao nakon posjeta Glini, do 13 sati prikupljam pomoć za stradale‘

Zapravo je, kaže, oduvijek htio realizirati nešto slično, no ovo proljeće je čvrsto odlučio da želi to napraviti za 'svoje fajterice - žene oboljele od raka'.

"Odmah sljedeći dan sam zvao organizatore i pitao ih stignem li se pripremiti na vrijeme", rekao nam je Bruno koji je dobio potvrdan odgovor i odmah krenuo s pripremama.

Ozbiljne pripreme

Kako je riječ o vrlo izazovnom pothvatu za koji je potrebno biti u odličnoj kondiciji, posebice zato što sa sobom nose teški ruksak, Maja i Bruno pripremali su se mjesecima, noseći kamenje u ruksaku po Sljemenu, a trenirali su i pod 'punom spremom' na Velebitu. Prošli su oko 500 kilometara treninga u četiri mjeseca.

"Prvih par puta nam je bilo izrazito teško, ali se onda nakon nekog vremena navikneš da sa sobom imaš 15 do 20 kila više te više ni ne osjećaš taj teret. Maja je čak i kad je bila s našom kćeri na moru ujutro trenirala", rekao je Bruno, a Maja se nadovezala da joj to čak i nije bilo najnapornije.

image
Bruno i Maja sa sobom će cijelo vrijeme nositi teške ruksake.
PRIVATNI ALBUM

"Logistički dio priče mi je bio zapravo najteži jer smo od nula znanja u vrlo malo vremena trebali doći do visokog stupnja", ispričala je Maja koja za razliku od supruga sa sobom nosi nešto lakši ruksak od 16 kila, dok će Bruno 'tegliti' onaj od gotovo 20.

Osim što Bruno i Maja pješke planiraju prijeći 1100 kilometara, na visinama kane proslaviti i 14. godišnjicu braka. Bruno je, kako nam je otkrio, Maji pripremio jedno malo iznenađenje.

image
Bruno i Maja na visinama će proslaviti i 14. godinu braka.
PRIVATNI ALBUM

"Godišnjicu ćemo proslaviti vrlo vjerojatno deset dana nakon što krenemo i to iznad Bribira. Spremam jedno malo, slatko i lagano iznenađenje jer ne smijemo nositi teške poklone sa sobom kada smo ionako natrpani", rekao je Bruno koji će sa suprugom hodati oko 50 dana. Plan je u 25 dana doći do Knina, dok će drugu polovicu odraditi kasnije.

Čitajte i: Najljepše što ćete danas pročitati: Prijateljstvo Brune Šimleše i Ljiljane Pranjić vraća nadu u ljude

Pridružit će im se i neka poznata lica

U prvim kilometrima Bruni i Maji pridružit će se i gospođa Ljiljana iz Rijeke, korisnica Udruge SVE za NJU, uz čiju je pomoć preboljela rak prije nekoliko godina. Ljiljana će, kako nam je rekao Bruno, simbolički prijeći prvih pet do 10 kilometara i tako se zahvali udruzi na svemu što su napravila za nju.

Osim Ljiljane, na pojedinim dijelovima trase pratit će ih i neka poznata lica poput voditeljice i glumice Doris Pinčić, vlasnice PR agencije Nevene Rendeli Vejzović, voditelja i blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i putopisca Davora Rostuhara.

image
Bruno na pripremama za Via Adriaticu.
PRIVATNI ALBUM

"Doris je rekla da ne bi htjela samo hodati s nama, već i prespavati pa mislimo da će to biti negdje u drugoj polovici ture, oko 3. rujna, kada bismo trebali biti na Vaganskom vrhu, najvećem vrhu Velebita, dok bi nam se Rendeli trebala pridružiti oko 22. kolovoza na Risnjaku. Riba će se također pridružiti, ali se trenutno odmara od svojeg izazova 'RokOtok', dok Rostuhara očekujemo isto početkom rujna", ispričao je Šimleša.

Pomozite i vi!

Iako na velikim visinama većinu vremena neće imati signala, Bruno i Maja javljat će se uživo koliko će moći, a njihovu avanturu moći ćete pratiti na njegovoj Facebook stranici i službenoj stranici Via Adriatica Traila. Također, Bruno i Maja pozivaju sve koji mogu i žele da im se pridruže u ovoj avanturi, bilo hodanjem ili doniranjem sredstava Udruzi SVE ZA NJU.

image
Bruno i Maja prikupljaju pola milijuna kuna za oboljele od raka.
PRIVATNI ALBUM

Važnost psihološke pomoći u liječenju već je prepoznalo preko 300 sponzora koji su se već priključili akciji, a novčana sredstva moguće je uplatiti preko crowdfunding platforme Čini pravu stvar s kojom Bruno surađuje već godinama ili putem KEKS Pay aplikacije.

Centar za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU punih 11 godina spaja znanje stručnjaka i iskustvo bolesnica kako bi psiholozi i psihoterapeuti sve svoje vještine upotrijebili za pružanje psihološke pomoći oboljelim ženama i članovima obitelji. Uz tisuće psihosocijalnih savjetovanja godišnje, Udruga SVE za NJU pruža i besplatan smještaj svim ženama izvan Zagreba tijekom primanja terapije, često organiziraju stručne seminare i radionice te se svojim korisnicama javljaju baš svakoga dana u godini.

Linker
24. travanj 2024 18:35