Feljton

Britney Spears: Od zvijezde do žrtve onih ljudi koji su joj trebali biti najbliži

Novi dokumentarac o životu američke pjevačice otkriva tamnu stranu života iza scene: iako zarađuje milijune novcem upravlja njezin otac koji joj je oduzeo poslovnu sposobnost nakon niza pijanih ispada, psihičkih slomova i liječenja od ovisnosti.

Nekoć zlatna cura američke estrade, Britney Spears (39) ponovno je u središtu pozornosti, nažalost ne zbog glazbe, nego zbog uznemirujućeg novog dokumentarca koji secira njezinu kafkijansku situaciju da unatoč talentu, slavi i bogatstvu već 13 godina živi pod paskom skrbnika kao nerasudna osoba lišena poslovne sposobnosti. Je li zaista mentalno nedorasla banalnim izazovima svakodnevnog života, to znaju samo njezini liječnici, no dokumentarac “Framing Britney Spears” sugerira da je bivša pop-princeza zapravo nevina i tragična žrtva sustava koji ju je iznjedrio. Zakazali su svi koji su je mogli i trebali zaštititi od kobnih ugriza pop-kulture što sladostrasno proždire svoje zvijezde, osobito ako su ženskog spola.

image
Ekipa TV showa ‘New Mickey Mouse Club’: T.J. Fantini, Tate Lynche, Ryan Gosling, Nikki DeLoach, Britney Spears, Christina Aguilera i Justin Timberlake, 1989.
BUENA VISTA PICTURES/COURTESY

I Britney Spears, prvu tinejdžersku zvijezdu koja je prodala više od 30 milijuna ploča, industrija zabave vrlo je kratko mazila, potom dugo i nemilice gazila. Mnogo prije nego što su je lišili poslovne sposobnosti, oduzeli su joj dostojanstvo i pravo na privatnost, a to je bilo ishodište svih njezinih nedaća. Kći građevinskog radnika i odgojiteljice na scenu je došla iz američke nedođije, gradića Kentwooda u državi Louisiani, gdje je u skromnim uvjetima odrastala uz starijeg brata i mlađu sestru. Rano je počela osjećati strah i odbojnost prema ocu Jamieju Spearsu, jako pobožnom čovjeku koji se često opijao i maltretirao svoju suprugu Lynne. Razveli su se 2002., kad je njihova Britney već bila slavna.

Čitajte i: Tko je smjestio Britney Spears? ‘Ogavno je kako se odnose prema njoj‘: Novi dokumentarac otkriva puno

Još u vrtićkoj dobi pohađala je satove plesa i gimnastike, nešto kasnije i pjevanja, te brzo pokazala da je rođena za šoubiznis. S osam godina već je imala agenta. Bilo joj je 11 godina kad je uz Christinu Aguileru, Justina Timberlakea i Ryana Goslinga zablistala u Disneyjevu dječjem showu “Mickey Mouse Club”, a s 14 je napustila školu kako bi se potpuno posvetila estradnoj karijeri. Roditelji su je u tome podržali. - Bila sam sigurna da Gospodin ima planove za nju - govorila je njezina majka Lynne.

image
U tinejdžerskim godinama Britney je hodala s Justinom Timberlakeom.
FRANK MICELOTTA ARCHIVE GETTY IMAGES

Menadžeri maloljetne Britney također su imali planove kako je što bolje unovčiti, a zaigrali su na otrcanu, moralno dvojbenu, no prokušanu kartu seksualiziranja njezinog scenskog imidža. Potkraj listopada 1998. šesnaestogodišnja Britney Spears u provokativnom Lolita izdanju snimila je svoj debitantski hit - “Baby One More Time” - i preko noći dobila sve o čemu je dotad samo sanjala: slavu, novac i samostalan život daleko od roditelja. Način kako je koristila novostečenu slobodu nije baš bio u skladu s njezinim baptističkim odgojem. Piti je počela već s 13 godina, a drogu konzumirati na snimanju prvog albuma. Nevinost je izgubila s nepunih 15 godina s izvjesnim Regom Jonesom, 17-godišnjakom koji je dobro igrao američki nogomet.

Rado bih je upucala, loš je uzor američkim djevojkama, rekla je supruga guvernera Marylanda.

Pošto se vinula među zvijezde, Britney kao da je zaboravila što je radila s Jonesom: izjavljivala je da je još djevica i da se čuva za brak s onim pravim. Činilo se da bi taj pravi mogao biti Justin Timberlake, frontman boybanda ‘N Sync. Zavoljeli su se 1998. i postali jedan od najpopularnijih parova na prijelazu tisućljeća. Razišli su se 2002., navodno zato što je Timberlakea prevarila s njegovim najboljim prijateljem - koreografom Wadeom Robsonom. Bilo kako bilo, Britney je dobila etiketu preljubnice koja je slomila srce jadnom slatkom Justinu, a on je u toj melodrami ispao nevinašce. - Raskid mi je užasno teško pao. Justin mi je bio prva ljubav i sumnjam da ću više nekoga tako voljeti kao njega - govorila je shrvana Britney.

image
Poljubac s Madonnom na dodjeli nagrada MTV-a, 2003.
CHRISTOPHER POLK FILMMAGIC

Kako je krenula medijska hajka

Vjerojatno ni Timberlakeu nije bilo sasvim svejedno, no u intervjuima se nije ustručavao opisivati svoja seksualna iskustva s Britney i pothranjivati famu da je ona kriva za njihov raskid. Justin je od te veze imao daleko više koristi nego njegova bivša draga. Kad su postali par, Britney je bila neusporedivo veća faca. Njezini albumi “Oops!…I Did It Again”, “Britney” i “In the Zone” obarali su sve rekorde prodaje, dodatne milijune dolara zarađivala je reklamirajući razne proizvode, a 2002. debitirala je kao glumica u tinejdžerskoj filmskoj drami “Crossroads”. Šlepajući se uz takvu mega zvijezdu, Timberlake si je lijepo pripremio teren za solo karijeru. Kad su prekinuli, za njega je to bila odskočna daska, za nju početak sunovrata. Mediji su je uzeli na zub i što god bi napravila privatno ili na sceni (primjerice francuski poljubac s Madonnom na dodjeli MTV-jevih nagrada 2002.) dobivalo je negativan publicitet. Odjednom je postala posrnula zvijezda po kojoj svatko može nekažnjeno udarati kao po boksačkoj vreći.

image
Prvi put se udala 2004., za prijatelja iz škole Jasona Alexandera - brak je trajao samo 55 sati.
SPLASH/PROFIMEDIA

Jay Leno, David Letterman i drugi poznati voditelji razgovornih emisija natjecali su se tko će u eter ispucati gnusniju seksističku dosjetku na račun izgleda, ponašanja i rupa u obrazovanju Britney Spears. Novinari su je bombardirali neukusnim intimnim pitanjima kao da je na ginekološkom pregledu. Kendel Ehrlich, supruga bivšeg guvernera države Maryland, izjavila je 2003. da bi Britney rado upucala zato što je loš uzor američkim djevojkama. Danas je takav poziv na linč nezamisliv, no tada je to svima izgledalo jako zabavno. Novu 2004. godinu Britney je dočekala u Las Vegasu s Jasonom Alexanderom, frendom iz djetinjstva, i toliko su se napili da su stali pred matičara. Brak im je trajao samo 55 sati, koliko im je trebalo da se potpuno otrijezne. Poslije se Britney pravdala da je tu bedastoću učinila iz bunta, a Jason nikad nije priznao koliko su mu platili da potpiše papire za razvod.

image
Muž broj dva bio je model Kevin Federline i s njim je dobila dva sina.
NICOLAS KAHAYAT/ZUMA PRESS/P

Nakon te bizarne epizode u gradu poroka, Britney se u rujnu iste godine vjenčala s Kevinom Federlineom, plesačem na koncertima Justina Timberlakea. U brak su ušli nakon svega tri mjeseca veze. Kevin je zbog Britney ostavio glumicu Shar Jackson, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće s njihovim drugim djetetom. - Britney mi je razorila obitelj - kukala je Shar Jackson, a javnost ju je sažalijevala jer su sličnu priču potpirivali i mediji, kao da Kevin uopće nije odgovoran za takav razvoj događaja. Nova gospođa Federline rodila je dvoje djece - sinove Seana i Jaydena - i već 2006. zatražila razvod. Uslijedila je mučna borba za skrbništvo nad djecom, a Britney je tu bitku izgubila. Previše je svjedoka potvrdilo ono o čemu se naveliko pisalo: da je višekratno liječena ovisnica, psihički nestabilna osoba i neodgovorna majka koja ugrožava sigurnost svoje djece.

Čitajte i: Britney Spears želi svoju slobodu natrag: Neće nastupati, ali je u inat napravila potez karijere

Gozba za tabloide

Njezin bivši osobni čuvar opisivao je kako je Britney u noćnim klubovima redovito šmrkala kokain, a po povratku kući usred noći budila djecu da bi se s njima igrala. Vozila je krivom stranom ceste držeći bebu u krilu. Mnoge je zore dočekala tulumareći s Paris Hilton ili kockajući u Las Vegasu. Paparazzima, koji su je opsjedali kao demoni, nekoliko je puta nonšalantno pokazala da ispod minice ne nosi gaćice, a kad je bila loše volje, nasrtala je na njih kišobranom. Svijet je zinuo od čuda kad je najljigavijeg od svojih progonitelja, paparazza Adnana Ghaliba, predstavila kao svog novog dečka. Činilo se da je tada dotaknula dno dna, no veza s Ghalibom bila je samo međučin osobne drame koja je vodila potpunom rasulu.

image
U New Yorku joj je sin Sean zamalo ispao iz ruke - ali je čašu čvrsto držala, 2006.
BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Neubrojiva Britney priredila je 2007. novu gozbu za tabloide: ravno iz klinike za odvikavanje umarširala je u prvi frizerski salon i pred stotinjak promatrača sama sebi obrijala glavu. Prisutni su sa smijehom gledali i fotografirali taj spektakl, smijala su se i dvojica njezinih tjelohranitelja, a nitko nije primjećivao maničnu grimasu i izbezumljen pogled Britney Spears. Prethodno je htjela vidjeti djecu, no Fed-Ex, kako su tabloidi prozvali njezinog bivšeg supruga, zalupio joj je vrata pred nosom.

Otkako je izgubila poslovnu samostalnost, samo od nastupa u Las Vegasu zaradila je više od 130 milijuna dolara.

Početkom 2008. izazvala je novi skandal: zaključala se u sobu s djecom i odbila ih predati Federlineu. Jamie Spears pozvao je policiju. Talačka kriza potrajala je oko tri sata, nakon čega su jake policijske snage totalno rastrojenu Britney sprovele na psihijatriju. Navodno su joj dijagnosticirali bipolarni poremećaj. Ubrzo potom Jamie Spears je od suda zatražio i dobio starateljstvo nad kćeri iako je Britney izrijekom bila protiv toga.

image
Britney Spears izbrijala je glavu u rastrojenom stanju, objasnivši kako ne želi da joj obožavatelji diraju kosu
BAUER GRIFFIN/MEGA/THE MEGA AG

Teče 13. godina kako dobitnica Grammyja živi u kavezu skrbništva, a Jamie upravlja njezinim bogatstvom, donosi odluke o njezinoj karijeri, u njezino ime sklapa kupoprodajne ugovore, određuje koga smije viđati i čuva je od svih utjecaja za koje on procijeni da bi mogli škoditi njezinom zdravlju i interesima. Iako je proglašena nesposobnom za samostalan život, dopušteno joj je nastupati i zarađivati.

Borba za slobodu

Otkako je izgubila autonomiju, snimila je nekoliko albuma, odradila jednu svjetsku turneju, sudjelovala u brojnim zabavnim emisijama i nekoliko godina imala vlastiti show u Las Vegasu. Procjenjuje se da njezina imovina, kojom ne smije raspolagati, trenutačno vrijedi oko 60 milijuna dolara. Objavila je 2019. da prekida karijeru na neodređeno vrijeme jer se želi posvetiti obitelji, no malo se zna o tome kako zaista živi i kako se osjeća. S vanjskim svijetom komunicira samo preko društvenih mreža, a poruke što ih objavljuje mogu se tumačiti i kao šifrirani pozivi u pomoć.

image
Roditelji Britney Spears, Jamie i Lynne Spears, razveli su se 2002.
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Njezini fanovi okupljeni u pokret #FreeBritney jako su zabrinuti. Uvjereni su da bolno pati pod očevim patronatom te zazivaju pravosuđe da prekine to mučenje nevine žrtve. Ističu da Jamie Spears nikad nije previše mario za kćer, samo za njezin novac. Kao skrbnik dobiva godišnju naknadu od oko 130.000 dolara, a ta mu služba otvara i druge mogućnosti zarade. Na ratnoj je nozi s Kevinom Federlineom, koji mu ne dopušta viđanje s unucima. Osim toga, tata Spears neprestano se parniči s kćeri o kojoj skrbi jer ga ona i njezini odvjetnici nastoje trajno odstraniti iz starateljskog tima. Sud na temelju medicinske dokumentacije redovito procjenjuje mentalno stanje Britney Spears i smatra da još nema razloga pustiti je s lanca skrbništva.

image
Sa sinovima Seanom i Jaydenom u svojoj vili u Los Angelesu.
BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Prije dvije godine ponovno je bila hospitalizirana zbog psihičkih problema. Navodno ju je uzdrmala briga za očevo zdravlje, no njezini odvjetnici tvrde da se Britney boji oca, s kojim dugo nije razgovarala, i prijeti da više neće nastupati dobije li Jamie još veće ovlasti nad njezinim životom i financijama. Mister Spears zaista je podnio takav zahtjev, koji je sud nedavno ne samo odbacio nego je Britney odredio i suskrbnika - financijsku tvrtku Bessemer Trust. Ta mala sudska pobjeda razveselila je sve koji navijaju da se nesretna pop-princeza napokon izvuče iz tog košmara i što prije vrati normalnom životu.

Čitajte i: Ne vjeruju mu baš svi! Životni partner Britney Spears konačno se oglasio o životu s pjevačicom

Unosna nesposobnost

Skrb o poslovno nesposobnoj Britney Spears postao je dobar posao za sve uključene u taj komplicirani pravni aranžman. Njezinom je ocu, primjerice, pripalo 1,5 posto od 137,7 milijuna dolara što ih je ukupno zaradila četverogodišnjom gažom u lasvegaškim hotelima Caesars. Riječ je o bruto iznosima, no i kad se odbiju svi izdaci, tata Spears je tom prigodom dobro natrpao džepove. Milijune dolara ubiru i odvjetnici uključeni u beskrajno sudovanje oko skrbništva, a uz sve to Britney bivšem suprugu Kevinu Federlineu godišnje daje pola milijuna dolara za uzdržavanje njihove djece.

image
Posljednje četiri godine u vezi je s osobnim trenerom Samom Asgharijem.
BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Ljubav s osobnim trenerom

Nakon brojnih ljubavnih promašaja, Britney se 2016. skrasila u vezi s 12 godina mlađim, u Iranu rođenim osobnim trenerom Samom Asgharijem. Njezini prijatelji vjeruju da je Asghari zaista voli i usrećuje, što u danim okolnostima nije lako. Iako je Jamie Spears odobrio njihovu vezu, strogo je nadzire, a Asghariju je to počelo ići na živce. - Nemam nimalo poštovanja za nekoga tko pokušava kontrolirati našu vezu i stalno nam postavlja prepreke - napisao je nedavno na Instagramu. - Mislim da je Jamie totalni bezveznjak. Ne želim ulaziti u detalje, jer uvijek sam držao do naše privatnosti i za Britney želim samo najbolje. I dalje ću joj pomagati da slijedi svoje snove te izgradi budućnost kakvu želi i zaslužuje.

Linker
19. travanj 2024 01:47