ELLIOTT FRANKS/EYEVINE/PROFIMEDIA
Preljub s (ne)sretnim krajem

Bračna nevjera koštala je britanskog ministra zdravstva funkcije: Snimka klinča s ljubavnicom obišla je svijet

Iako je kao britanski ministar zdravstva bio uspješan u borbi protiv korone, Matt Hancock morao je odstupiti s položaja: kad je uhvaćen in flagranti s ljubavnicom, to je pokrenulo lavinu raznih otkrića, uglavnom muljaža nedostojnih njegovog položaja.

Iako je kao britanski ministar zdravstva bio uspješan u borbi protiv korone, Matt Hancock morao je odstupiti s položaja: kad je uhvaćen in flagranti s ljubavnicom, to je pokrenulo lavinu raznih otkrića, uglavnom muljaža nedostojnih njegovog položaja.

Nadzorne kamere kineske proizvodnje zabilježile su jedan preljubnički poljubac, mediji su tu snimku objavili i to je bio kraj političke karijere britanskog ministra zdravstva Matta Hancocka (42). Osim što se otkrilo da vara svoju suprugu, Hancock je iznevjerio i cijelu naciju. Kao ministar propisivao je i provodio rigorozne epidemiološke mjere koje su on i njegova ljubavnica te suradnica Gina Coladangelo (43) flagrantno kršili. Umjesto da si s propisne razdaljine šalju mile poglede i zračne poljupce, kako to u doba korone rade svi razumni i odgovorni preljubnici, njih dvoje su se 6. svibnja u ministrovu uredu uhvatili u strastveni klinč, a britanska je javnost još u nevjerici zbog tolikog licemjerja i zlouporabe vlasti u vladi premijera Borisa Johnsona.

image
Uhvaćeni u klinču: Matt i Gina prekršili su mjere distanciranja i to im javnost nije oprostila.
Screenshot

Notorni preljubnik Johnson nije imao snage i odlučnosti smijeniti svog ministra. Štoviše, pokušao ga je braniti hvaleći njegove zasluge u borbi protiv korone, no kad je vidio da javnost zbog toga ključa od bijesa, dopustio je Hancocku da sam podnese ostavku.

- Prihvaćam da sam prekršio smjernice distanciranja i razočarao ljude. Jako mi je žao. Želim ponoviti ispriku zbog kršenja odredbi i ispričati se obitelji i najdražima što sam ih doveo u ovu situaciju - izjavio je Hancock opraštajući se od ministarske fotelje. Prethodno je svoju suprugu Marthu Hancock (44), po zanimanju osteopatkinju, obavijestio da je napušta zbog Gine. U braku su bili 15 godina i imaju troje djece. Matt Hancock i Gina Coladangelo stari su znanci još s faksa, oboje su studirali na Oxfordu, a nanovo su se zbližili nakon što je on postao ministar.

Čitajte i: Cure sočni detalji strastvene afere Borisa Johnsona i mlađahne studentice: ‘Nije mogao skinuti ruke s mene‘

Čitajte i: Istupila još jedna ljubavnica Borisa Johnsona! Mlada poduzetnica viđala se s njim dok je studirala

Diplomirana ekonomistica Gina inače je radila kao šefica marketinga u fashion&lifestyle trgovačkom lancu Oliver Bonas, koji je osnovao njezin muž Oliver Tress.

Ujedno je direktorica i glavna dioničarka londonske lobističke tvrtke Luther Pendragon, koja klijentima nudi “dubinsko razumijevanje mehanizma vlasti”. Uz Mattovu pomoć počela je raditi za Ministarstvo zdravstva, prvo kao neplaćena savjetnica, potom kao pomoćna direktorica jednog sektora. Zajedno sa svojim ministrom ljubavnikom odlazila je na važne sastanke, sudjelovala u radu njegova kabineta i o trošku poreznih obveznika putovala na ministarske skupove. Imala je neograničen pristup povjerljivim informacijama te specijalnu propusnicu za slobodan ulaz u Westminstersku palaču, mjesto zasjedanja oba doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

image
Hancock nije ni dosad bio osobito ljubljen u javnosti.
AMER GHAZZAL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

- Matt je s Ginom razgovarao prije donošenja svake važne odluke, bila je upućena u sve - otkriva jedan Hancockov suradnik.

Kao što je ljubavnici namjestio posao u državnoj službi, tako je Hancock zlorabio svoju funkciju i kad je jednom bivšem susjedu dodijelio ugovor o proizvodnji bočica za covid testove - iako taj susjed nije imao nikakvog iskustva s medicinskom opremom. Bivšem se ministru zamjera i to što je u vrijeme covid krize multimilijunske poslove s vanjskim dobavljačima dogovarao i zaključivao preko svog privatnog e-maila, što je uobičajen način prikrivanja raznih malverzacija.

image
Prevarena supruga: s Marthom Hancock ima troje djece, no ostavio ju je zbog fatalne Gine.
MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK EDITOR

Kodeks ministarske časti prekršio je i u svojoj imovinskoj kartici, gdje je prešutio da posjeduje 20 posto udjela u tvrtki koja je obavljala određene poslove za Ministarstvo zdravstva. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Hancockove sestre i šogora, tako da je to očiti sukob interesa, koji je nadležnima za nadzor takvih muljaža nekako promakao ispod radara. Naknadno se otkrilo da je moralno bankrotirani Hancock bio muljator i u studentskim danima. Na Oxfordu je, kao novinar studentskog radija, jednom trebao izvještavati s neke ragbi utakmice, no umjesto na stadion, otišao je u pub, naručio pivo, odgledao meč na televiziji i onda napisao tekst kao da je zaista bio na utakmici. Tada ga nitko nije uhvatio u laži, no sada ga je raskrinkala snimka nadzorne kamere u Ministarstvu zdravstva, u kojem više ne radi ni Gina Coladangelo. Interna istraga pokušat će utvrditi tko je zlobnik koji je snimku njihova fatalnog poljupca pustio u javnost.

Nestašni političari

Matt Hancock nije prvi, zacijelo ni posljednji u nizu britanskih ministara koji su zbog seksualnih skandala ostali bez funkcije. Najpoznatiji takav slučaj dogodio se 1963. kada je ministar obrane John Profumo dao ostavku zbog veze s 19-godišnjom topless-plesačicom Christinom Keeler, koja je istovremeno bila ljubavnica sovjetskog špijuna u Londonu. O hladnoratovskoj aferi Profumo, zbog koje je pao i tadašnji premijer Harold Macmillan, snimljen je 1989. film “Skandal” s Ianom McKellenom u glavnoj ulozi.

Cecil Parkinson, ministar gospodarstva u vladi Margaret Thatcher i njezin miljenik, svojoj je tajnici Sari Keays napravio izvanbračno dijete i zbog toga je 1983. ostao bez ministarske fotelje. David Mellor, ministar u vladi Johna Majora, ostavkom je 1992. platio tajnu vezu s glumicom Antonijom de Sancha, koja je najsočnije detalje njihove ljubavne priče prodavala tabloidima i tako zaradila oko 35.000 funta.

Od rođenja slijep David Blunkett, ministar u vladi Tonyja Blaira, nije bio u braku kad se upustio u vezu s udanom Amerikankom Kimberly Quinn, no s obzirom na to da je svoj položaj koristio kako bi nezakonito pogodovao ljubavnici, morao je 2004. otići s funkcije.

Aktualni britanski premijer Boris Johnson živi je dokaz da seksualni skandali političara ne moraju nužno biti pogubni za njihove karijere.

Britanci sa simpatijama toleriraju Borisov turbulentan ljubavni život, a da nije bilo pandemije, možda bi i Hancocku progledali kroz prste. Njegov najveći krimen nije preljub - nego licemjerje. Drugima je branio da se poljupcem oproste od svojih umirućih, hapsio je medicinske sestre koje su svoje nepokretne roditelje krišom izvlačile iz okuženih staračkih domova i zato je na kraju dobio što je zaslužio.

Linker
26. travanj 2024 19:45