Fenomenalna Robin Wright

‘Bilo je i ružnih stvari‘: Obiteljski dom napustila je s 15 godina, a unatoč burnom životu pronašla je sreću

Američka glumica, koja je filmom ‘Land’ debitirala kao redateljica, nakon dva burna razvoda proživljava ljubavnu renesansu i novu mladost sa 17 godina mlađim Francuzom. Iako joj je život bio pun preokreta, čini se da nikad nije bila sretnija.

Nakon četiri godine govora mržnje na Twitteru i bezrazložnih ubojstava o kojima smo čitali gotovo svaki tjedan željela sam snimiti film o ljudskoj dobroti i sposobnosti da se izdrže sve nedaće, objasnila je američka glumica Robin Wright (54) zašto je za svoj redateljski dugometražni debi odabrala film “Land”, priču o odvjetnici iz velikog grada koja odlazi u divljinu, u kolibu na osami u beskrajnim prostranstvima Wyominga, nakon što izgubi muža i dijete. Film je nedavno prikazan na festivalu Sundance, ovih je dana pušten i u distribuciju na streaming platformama, a prve kritike vrlo su pohvalne, ne samo za glumu - jer Robin Wright glumi glavnu junakinju Edee - nego i za režiju.

image
Glumica je nakon 30-godišnjeg glumačkog iskustva odlučila stati i iza kamere i ide joj jako dobro.
GETTY IMAGES

Prije nekoliko godina redateljski je odradila i kratki film “The Dark of Night”, krvavi krimić koji je dobio sjajne kritike u Cannesu, a iskustvo je skupljala i na setu televizijskog serijala “Kuća od karata”. Ondje je glumila Claire Underwood, suprugu glavnog junaka, no desetak je epizoda i režirala, što joj je, kaže, neizmjerno pomoglo kad se prihvatila posla na filmu “Land”.

Čitajte i: Britney Spears: Od zvijezde do žrtve onih ljudi koji su joj trebali biti najbliži

- Bilo je to, doduše, posve drukčije iskustvo. Kod “Kuće od karata” sve je već bilo postavljeno otprije pa sam samo nastavila raditi ono što su prije mene radili drugi, a sad sam krenula od nule - objasnila je. Film koji prati zbivanja u nekoliko godina života glavne junakinje, kojoj pomaže čovjek koji se poput nje povukao u divljinu, snimao se 29 dana, visoko u brdima u kanadskoj provinciji Alberti, gdje su se ponekad u roku od samo nekoliko sati izmjenjivala sva četiri godišnja doba.

image
U ulozi legendarne Kelly u ‘Santa Barbari’ sa Stephenom Meadowsom.
©NBC/COURTESY EVERETT COLLECTIO

- Prijepodne bi bilo sunčano i toplo pa smo snimali ljetne scene, a potom bi se sve smračilo, počelo bi puhati i padati snijeg, pa sam brzo morala promijeniti odjeću i šminku, proći ponovno scenarij i uskakati u scene koje se događaju tijekom zime - otkrila je Robin Wright. Ekipa je za vrijeme snimanja spavala u kamp-kućicama na planini, gdje su im navečer znali dolaziti i medvjedi u potrazi za hranom. - Netko je jedne večeri ostavio hamburger vani, medvjedi su ga nanjušili i otada su dolazili svake noći, nadajući se da će pronaći još hrane. Svi smo zato uvijek uz sebe imali sprej koji ih odbija. Kažu da je djelotvoran, ali, srećom, nisam ga morala isprobati - kaže glumica, koja je još prije nekoliko godina govorila kako ne želi samo stajati ispred kamere. - Želim proizvoditi, razvijati, režirati... Znam da mogu biti dobra u tome. Glumim već trideset godina i to je isključivo solo točka. Ovako radim s ljudima i to mi je puno zanimljivije - istaknula je poslije Cannesa.

image
Prvi muž bio joj je Dane Witherspoon, kolega iz serijala ‘Santa Barbara’.
PRESS PHOTO12

Sa Seanom je sve drama, povod za premišljanje i duge razgovore. ne mogu više tako živjeti, povjerila se prijateljici.

Vitka, 169 centimetara visoka plavuša kao da si je posljednjih godina napokon posložila život kako želi. Zadovoljna je karijerom, a sretna je i u braku - 2018. udala se za 17 godina mlađeg Francuza Clementa Giraudeta, međunarodnog direktora za VIP klijente modne kuće Saint Laurent, zaljubljenika u surfanje i skijanje, s kojim je se često može vidjeti kako biciklira ulicama Los Angelesa. Robin Wright rođena je 8. travnja 1966. u Dallasu u Teksasu, u dobrostojećoj obitelji. Otac Freddie Wright bio je menadžer u farmaceutskoj kompaniji, a majka Gayle Gaston direktorica prodaje u lancu dućana s kozmetikom. Kad su joj se roditelji razveli, otac se preselio u Los Angeles, a ona je ostala u Teksasu s majkom, koja se ubrzo preudala i kćeri nije poklanjala dovoljno pažnje pa nije ni zamjećivala što ona želi u životu. Zbog toga se šokirala kad joj je Robin s petnaest godina rekla da kani otići u Francusku, u Pariz, na tečaj manekenstva i modna snimanja.

image
Robin Wright S Caryjem Elwesom u filmu ‘Kraljeva nevjesta’.
20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERST

Luda mladost u Parizu

- S dvije djevojke i tri mladića unajmila sam stan i imala osjećaj da sam na vrhu svijeta. Možete zamisliti kako nam je bilo. Šestero tinejdžera bez nadzora i ograničenja. Srećom, nije potrajalo. Bilo je, naime, i ružnih stvari - ispričala je poslije. Najgore joj je bilo na jednom kastingu za snimanje, kod fotografa koji radi i danas pa nikad nije otkrila njegovo ime. - Bilo nas je desetak djevojaka, stajale smo pred fotografom i svaka mu je morala pokazati grudi kad bi na nju došao red. Za moje je rekao da su premale i samo mahnuo rukom da se maknem. Osjećale smo se kao stoka. Ne treba mi ovo u životu, pomislila sam, i ubrzo nakon toga odlučila sam se vratiti kući. No, nije mi žao iskustva, a nije loše ni to što sam naučila malo francuskog - priznala je jednom prilikom.

image
Mladi par dobio je 1991. prvo dijete, kćer Dylan

DONALDSON COLLECTION GETTY IMAGES

Čitajte i: Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih zamalo izgubila sve

Nakon povratka u Ameriku otišla je u Kaliforniju, završila srednju školu i počela se javljati na glumačke audicije. - Nisam imala pojma o glumi, a ni o glumačkom poslu. No, mislila sam da je to zanimljivo i poželjela se okušati u tome. Isprva su me odbijali, no nakon nekih godinu dana osmjehnula mi se sreća. Odabrali su me na audiciji za sapunicu “Santa Barbara”, na koju su došle 502 djevojke. Kada sam ja došla na red, već je bilo kasno, svi su bili umorni, nisam bila sigurna ni jesu li me zapamtili između toliko djevojaka pa sam otišla na Havaje raditi kao konobarica. A onda su me nazvali i ponudili mi jednogodišnji ugovor! Robin je uloga Kelly Capwell donijela popularnost o kakvoj nije mogla ni sanjati. Ubrzo su joj produljili ugovor na tri godine, do 1988., pa je snimila čak 509 epizoda popularne sapunice. Na setu se i zaljubila, u kolegu, Danea Witherspoona, mladog glumca koji se poput nje nadao da će mu popularna sapunica biti odskočna daska za filmsku karijeru. Vjenčali su se 1986., neko vrijeme bili sretni, no nakon dvije godine ispostavilo se da nisu jedno za drugo.

image
Robin Wright s Colinom Farrellom u ‘Domu na kraju svijeta’
©WARNER BROS/COURTESY EVERETT C

Robin je počela dobivati filmske ponude, Dane nije, a kad je u doba dok je još snimala “Santa Barbaru” postigla veliki uspjeh ulogom u filmu “Kraljeva nevjesta”, on je postao ljubomoran i zavidan - i braku je ubrzo nakon toga došao kraj. Robin je bila nesretna, ali ne zadugo. Na snimanju filma “Odabrani”, 1989., zaljubila se u kolegu Seana Penna, nedugo nakon njegova burnog razvoda od pop-zvijezde Madonne. Do kraja snimanja već su počeli živjeti zajedno, a Robin je uskoro i rodila njihovo prvo dijete, kćer Dylan. Zbog trudnoće je odbila ulogu u filmu “Robin Hood: Princ lopova” koji je zaradio čak 400 milijuna dolara. Dvije godine kasnije zbog druge je trudnoće ponovno odbila ulogu, ovaj put u još uspješnijem filmu, “Tvrtka”, u kojem je trebala glumiti s Tomom Cruiseom, i rodila sina Hoppera Jacka - koji je dobio ime po njihovim zajedničkim prijateljima Denisu Hopperu i Jacku Nicholsonu.

image
Kao ratnica Antiope u filmu ‘Wonder Woman 1984’.
CLAY ENOS COLLECTION CHRISTOPHEL

Čitajte i: Princeza s dreadlocksima nominirana za Oscara: Za sve što radi i nosi Zendaya se vodi perfekcionizmom

Odbijanje uloga u hit-filmovima nije naštetilo njenoj karijeri - već 1994. snimila je “Forresta Gumpa” s Tomom Hanksom i za ulogu djevojke glavnog junaka dobila nagradu Zlatni globus. No, u privatnom životu nije bila zadovoljna. Brak joj je bio pun uspona i padova, svađa i pomirenja, a 1995. su se - mislili su tada - konačno razišli, najviše zbog Pennovih izvanbračnih afera. Robin je najviše pogodila njegova zaluđenost country pjevačicom Jewel, no kad je prekinuo tu vezu i obećao joj da će se promijeniti, pomirili su se - i 1996. odlučili vjenčati. - Proživjela sam razvod roditelja i nisam to željela priuštiti svojoj djeci. Znala sam kako bi se osjećali. Ja sam bila nesretna, izgubljena, čak sam mislila da sam i ja djelomično kriva zbog toga što više nisu mogli živjeti zajedno. Danas znam da je to besmislica - rekla je.

image
S kćeri Dylan i sinom Hopperom Jackom, 2015. u Beverly Hillsu.

KEVIN MAZUR GETTY IMAGES FOR INSTYLE

Nisu uspjeli spasiti brak

S Pennom je zaista nekoliko godina bila u skladnom braku, skrasila se u gradiću Ross, sjeverno od San Francisca, kao i on snimala filmove, redom uspješne, no onda su se među njima ponovno počele javljati nesuglasice. A iako glumica o njima nikada nije javno govorila, čini se da ovaj put za krah braka nisu bile krive njegove afere, nego nezgodna, svadljiva narav. - S njim je sve drama. Običan odlazak u dućan ili izbor filma koji ćemo navečer gledati, sve je povod za premišljanja i duge razgovore... Nisam tako više mogla živjeti - povjerila se prijateljici. Čini se da ni Penn nije želio biti u braku punom nesuglasica te je prvo on podnio zahtjev za razvod, da bi ga potom povukao. Nakratko su se pomirili pa još nekoliko puta podnosili i povlačili zahtjeve, sve dok se konačno 2009. nisu dogovorili da takav brak više zaista nema smisla. Razvod je postao pravomoćan u srpnju 2010.

Možda to nije damski, ali moram priznati da je Izvrstan u krevetu, rekla je za Bena Fostera.

image
S glumcem Benom Fosterom zaručila se 2014., ali su prekinuli prije vjenčanja.
JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Bivši supružnici bez trzavica su se dogovorili oko podjele imovine i zajedničke brige oko djece koja su tada već bila dovoljno odrasla da shvate kako razvod roditelja nije smak svijeta, tim više što su oni ostali u dobrim odnosima. No, iako je i sama shvaćala da je razlaz od Penna jedino što je mogla učiniti, Robin se isprva osjećala izgubljeno i nesigurno, a to se odražavalo i na njenu karijeru. Nije više dobivala dobre ponude kao prije, sve dok joj se takvom nije učinila ona za film “Rampart” 2011. Prihvatila ju je, a iako film nije polučio uspjeh kojem se nadala, dogodilo joj se nešto drugo. Na setu je našla ljubav - s 14 godina mlađim Benom Fosterom. - Možda to nije damski, ali moram priznati da je izvrstan u krevetu. Muškarac je o kojem svaka žena može samo sanjati - izjavila je tada. A iako je mislila da se više nikada neće udavati, kad ju je Foster zaprosio, rekla je “da”. U javnosti je ponosno pokazivala prsten, a onda, umjesto da se dogovaraju za datum i mjesto vjenčanja, zaručnici su u studenom 2014. prekinuli vezu.

image
Za Clementa Giraudeta udala se u kolovozu 2018.
BENS/BACKGRID/BACKGRID USA/

No, u njenom životu neke se stvari često ponavljaju. Kao i u vezi s Pennom, i s Fosterom se nedugo nakon raskida pomirila i činilo se da će ipak otići pred oltar, a potom su u kolovozu objavili da više nisu par. Ni Robin Wright, a ni Ben Foster nikada nisu rekli što im se dogodilo pa se o razlozima može samo nagađati. U to je doba Robin već počela snimati seriju “Kuća od karata”, koja joj je donijela popularnost o kakvoj većina glumica u njenim godinama može samo sanjati. Imala je 47 godina i kad su joj ponudili ulogu Claire Underwood, supruge ambicioznog kongresmena kojeg je glumio Kevin Spacey, nije bila oduševljena jer je to smatrala korakom unatrag u svojoj karijeri. - Probila sam se u sapunici i nisam se htjela vratiti na televiziju. Bez obzira na kvalitetu serija kao što su “Obitelj Soprano” i slične, u Hollywoodu još ima ljudi koji smatraju da je televizija nešto manje vrijedno - objasnila je. Ipak, scenarij i ekipa su joj se svidjeli, stoga je prihvatila ponudu. Bila je to mudra odluka jer je serijal “Kuća od karata” postigao fantastičnu gledanost i dobivao hvalospjeve kritičara. Njena popularnost nije splasnula ni kad je Kevin Spacey optužen za seksualno napastovanje mladih glumaca te ekspresno izbačen iz serije. Robin je, dapače, u zadnjoj sezoni, koja se snimala bez njega, dobila glavnu ulogu. - S četrdeset sam sazrela kao žena, a sada, kako se približavam pedesetoj, mislim da sazrijevam i kao glumica - izjavila je tada.

image
Na setu filma ‘Forrest Gump’ Robin Wright s Tomom Hanksom i redateljem Robertom Zemeckisom.
PARAMOUNT PICTURES COLLECTION CHRISTOPHEL

Na pitanje pak je li primijetila da Kevin Spacey radi nešto neprilično kad bi se kamere ugasile, objasnila je da ga jako dobro poznaje i razumije kao glumca, ali da joj je kao osoba zapravo nepoznanica. - Družili smo se na setu, ali poslije snimanja svatko bi otišao svojim putem - rekla je. U međuvremenu došlo je do preokreta i u privatnom životu. Prije nekoliko godina u Parizu je na reviji kuće Saint Laurent upoznala Clementa Giraudeta. Nastavili su se družiti, zaljubili se i već u kolovozu 2018., nakon jedva godinu dana veze, vjenčali u gradiću La Roche-sur-le-Buis. - Sretna sam u braku. Clement i ja smo srodne duše - jedino je što je o novom braku rekla Robin Wright, koja je i karijerom jednako zadovoljna kao i brakom. Posljednjih godina glumila je u hit-filmovima kao što su “Liga pravde”, “Blade Runner 2049” te u “Wonder Woman” iz 2017. i nastavku “Wonder Woman 1984”, snimljenom prošle godine. Uloge su to koje ne donose velika priznanja, ali se financijski itekako isplate. A svoju kreativnost Robin Wright ionako želi pokazati kao redateljica. Film “Land” prvi je korak u tom smjeru.

image
S Kevinom Spaceyjem u ‘Kući od karata’.
©NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLE

Moda i pomoć izbjeglicama

Koja se žena ne voli izležavati u krevetu, objasnila je Robin Wright zašto je s prijateljicom, modnom dizajnericom Karen Fowler, osmislila liniju pidžama Pour Les Femmes. Modni brend povezala je i sa svojim humanitarnim djelovanjem. Već godinama, naime, zalaže se za pomoć civilnim žrtvama sukoba u Demokratskoj Republici Kongo pa njene pidžame, od najfinijeg indijskog pamuka, izrađuju kongoanske izbjeglice, a dio prihoda od njihove prodaje namijenjen je izgradnji škola i poboljšanju uvjeta života u tom nemirnom i siromašnom dijelu Afrike.

Dobra odluka

Nakon prve sezone Netflixova serijala ‘Kuća od karata’ svi su kritičari hvalili sjajnog Kevina Spaceyja kao kongresmena Francisa Underwooda, ali i Robin Wright u ulozi njegove supruge Claire. Za nju je šest godina zaredom bila nominirana za nagradu Emmy, a samosvjesna kakvom je s vremenom postala, Robin je od producenata tražila jednaki honorar kakav ima njen muški kolega. Pristali su pa je jedne sezone, primjerice, dobivala po epizodi čak 460 tisuća dolara i postala jedna od najbolje plaćenih TV glumica u Americi.

Linker
19. travanj 2024 03:11