FELJTON IMAN

Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih zamalo izgubila sve

Kao kći somalijskog diplomata studirala je politologiju i namjeravala promijeniti svijet, no postala je prvi supermodel s crnog kontinenta, kojem se krajem 70-ih klanjao svijet visoke mode - a 90-ih je pred njom pokleknuo i slavni glazbenik David Bowie, čiju smrt oplakuje već pet godina.

I pet godina nakon smrti Davida Bowieja njegovoj udovici Iman zasuze oči kad je pitaju kako joj je živjeti bez čovjeka kojeg su obožavali milijuni, a on je 26 godina obožavao samo nju. Kao što na glazbenoj sceni i dalje nema nikoga tko bi mogao ispuniti prazninu nastalu Bowiejevim odlaskom, tako je i u Imaninoj duši. Kako je izjavila u nedavnom intervjuu Harper’s Bazaaru, David joj je svakodnevno u srcu i mislima.

Kći me jednom pitala bih li se ikad više udavala i rekla sam joj - nikad.

- S Davidom sam doživjela pravu ljubav, imala predivan život, predivan baš zato što je bio posve normalan i običan. Znate, svi o njemu govore kako je bio okrenut budućnosti, ali ne, nije bio takav; više od svega volio je nositi klasična trodijelna odijela. Bio je jako zabavan i topao gospodin. Voljela bih da smo imali više vremena - rekla je Iman, koja je Davida prvi put srela 1990. On je bio na vrhuncu slave, a Iman, prvi supermodel s afričkog kontinenta, već se bila oprostila od iznimne manekenske karijere.

image
Za Bowieja se udala 1992. i ostala s njim do njegove smrti 2016.
PROFIMEDIA

Somalijka rođena 25. srpnja 1955. u Mogadišu, pravim imenom Zara Mohamed Abdulmajid, u svijet visoke mode ušla je s 20 godina na krilima legende koju je o njoj ispleo veliki fotograf i konfabulator Peter Beard. Medijima je prodao priču kako je Iman otkrio u afričkom bušu dok je bosonoga čuvala stoku. Priča je prelijepo zvučala da bi bila istinita: nova zvijezda modnih pista zapravo je bila kći somalijskog diplomata, govorila je pet jezika, već je bila udana i studirala je političke znanosti u Nairobiju, gdje ju je sudbina spojila s Beardom. Visoku ljepoticu s vratom kao u gazele, gipka tijela, uskih ramena i ženstvenih bokova zamijetio je u uličnoj vrevi kenijske prijestolnice. Krenuo je za njom kao omađijan, potapšao je po ramenu i rekao:- Nadam se da nećete dopustiti da sva ta estetika propadne. Ne mislite li da bismo nešto od toga trebali snimiti?

image
Početkom osamdesetih s modnim dizajnerom Kenzom.
PROFIMEDIA

Čitajte i: Princeza s dreadlocksima nominirana za Oscara: Za sve što radi i nosi Zendaya se vodi perfekcionizmom

Prvim snimanjem Iman je zaradila novac za godišnju školarinu na fakultetu

Prvo je ustuknula, misleći da je Beard nekakav perverznjak koji je želi nagovoriti na nepristojne fotografije. Pristala je tek kad joj je za poziranje ponudio 8000 dolara, koliko je stajala godišnja školarina na njezinom fakultetu. O modnim snimanjima i manekenstvu nije znala baš ništa. Nikad se prije nije šminkala niti nosila cipele s visokom potpeticom i nikad nije čitala modne magazine, samo političke tjednike Time i Newsweek. Od djetinjstva je imala samo jednu ambiciju: baviti se politikom kako bi promijenila svijet. Rodila se u prilično skromnoj obitelji, kojoj je krenulo nabolje kad je njezin otac Mohamed postao veleposlanik u Saudijskoj Arabiji. Kako u toj zemlji djevojčice nisu smjele ići u školu, roditelji su je poslali u ženski internat u Egiptu, gdje je naučila arapski, talijanski, francuski i engleski. Onda se u listopadu 1969. u Somaliji dogodio vojni puč pa je obitelj Abdulmajid u strahu za goli život izbjegla u Keniju. Tek što je počela studirati, Iman se zaljubila u izvjesnog Hassana, menadžera u nairobijskom hotelu Hilton. Vjenčali su se unatoč protivljenju njenih roditelja.

image
U Parizu je 1990. nosila reviju Thierryja Muglera.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kralj intervjua čiji se poziv u show nikad nije odbijao, ženio se osam puta, a umro je kao samac

U listopadu 1975., četiri mjeseca nakon sudbonosnog susreta s fotografom Beardom, Iman je s krivotvorenom putovnicom doputovala u New York, gdje ju je čekao ugovor s prestižnom agencijom Wilhelmina Models.

Roditeljima nije govorila o svojim namjerama, kao ni mužu Hassanu, kojeg se već bila zasitila. Pristala je na Beardovu igru s medijima i na svoju prvu press konferenciju došla u tradicionalnoj somalijskoj nošnji, okićena nakitom od kosti i pretvarajući se da jedva nabada engleski. Kad se ta šarada ubrzo razotkrila, nitko joj nije zamjerio jer egzotična je Afrikanka već bila visoko na listi želja najčuvenijih kreatora. Yves Saint Laurent, Issey Miyake, Calvin Klein, Thierry Mugler, Gianni Versace i Donna Karan natjecali su se tko će prije angažirati senzaciju s roga Afrike, što je prirodno izazivalo zavist afroameričkih manekenki, koje su u to vrijeme velike revije i naslovnice modnih magazina dobivale na kapaljku.

Bakrenoputu su Iman u afroameričkim modnim krugovima posprdno nazivali bjelkinjom umočenom u čokoladu, tako da je iskusila i tu nijansu rasne netrpeljivosti.

Nedugo nakon što je zablistala na modnim pistama, Iman se razvela od muža Hassana. Početkom 1977. imala je kratku romansu s notornim holivudskim ženskarom Warrenom Beattyjem, a kasnije te godine udala se za profesionalnog košarkaša Spencera Haywooda, igrača momčadi New York Knicks. Vjenčali su se u džamiji na Manhattanu i u srpnju 1978. dobili kćer Zulekhu. Te joj se godine ispunio još jedan san: na sveučilištu New York dovršila je studij politologije. Postupno je otkrivala i zabavniju stranu svoje profesije. Mnoga je jutra dočekala u famoznom njujorškom klubu Studio 54, a što se tamo sve radilo, to se njezinim roditeljima sigurno ne bi svidjelo. Iako su svi pjevali hvalospjeve njezinoj ljepoti, Iman ipak nije bila zadovoljna svojim izgledom te si je, kako bi učvrstila samopouzdanje, početkom 80-ih dala povećati grudi. Brzo je zbog toga požalila te sama sebi obećala da nikad više neće ići na estetsku operaciju, no to je obećanje morala prekršiti nakon što je u zenitu karijere umalo ostala bez glave.

image
Na njujorškom Tjednu mode 2009. s Helenom Christensen, Alek Wek i mladim modelima.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Život Tigera Woodsa kao film: Od golferskog čuda od djeteta, do sunovrata u porocima - i nazad

Nesreća koja ju je zamalo koštala života

Jedne noći 1983. bila je u taksiju na koji je punom brzinom naletio neki pijanac prošavši kroz crveno. Od siline udara lijevom je stranom lica zveknula u debelu staklenu pregradu između sjedala i pala u nesvijest. U bolnici su joj pobrojali ozljede: fraktura jagodične kosti, očne duplje i ključne kosti te nekoliko napuknutih rebara. Kad su joj nakon pet mjeseci zacijelile slomljene kosti lica, lijevo joj je oko trajno ostalo manje od desnog, lijeva jagodica istaknutija od desne, a obrve su joj nestale. - Nisam se brinula što će biti s mojom karijerom, bila sam zahvalna što nisam mrtva ili paralizirana. Unatoč vidljivim ožiljcima, nakon te nesreće osjećala sam se još ljepšom nego prije zato što sam postala ljubaznija i obazrivija prema drugima. Tu ljubaznost i obazrivost njezin drugi suprug nije primjećivao.

image
U filmu ‘Srce tame’ s Johnom Malkovichem, 1993.
PROFIMEDIA

Čitajte i: Ženskaroš u suknji: Životna priča ultimativne modne ikone i slamatelja ženskih srca

Spenceru Haywoodu brak s Iman, koji je potrajao nepunih 10 godina, nije ostao u lijepom sjećanju.

U autobiografiji "The Rise, The Fall, The Recovery" navodi da mu je uništila sportsku karijeru jer je zbog nje i njezinog raspojasanog društva postao ovisnik o alkoholu i kokainu. Čak je optužuje da je s njim zatrudnjela samo zato da bi mogla dobiti američko državljanstvo. Kako je napisao, posljednje dvije godine braka više nisu vodili ljubav, a njemu je film pukao jedne noći u Parizu kad je vidio kako njegova žena i Grace Jones mahnitaju u nekom diskoklubu. - Toliko mi se zgadilo da sam odjurio - opisao je Haywood. - Kad se Iman sljedećeg jutra vratila u hotel, rekao sam joj da ćemo biti muž i žena samo na papiru. I Zulekha je neko vrijeme bila ogorčena na majku, opisujući je kao hladnu i nemarnu roditeljicu kojoj su zabave bile važnije od skrbi o vlastitom djetetu. Nedostatak majčine pažnje Zulekha je kompenzirala prežderavanjem. - Često mi je govorila da sam debela kao ulješura. Od osme godine stalno sam bila na svim mogućim dijetama; ni jedna mi nije pomogla. Moja prva dijeta zvala se "basta": mama bi samo pogledala u moj tanjur i prosiktala: "Basta!" (dosta).

Prvorođena kći besprijekorno građene Iman bila je sušta suprotnost majci: u jednom je razdoblju težila gotovo 150 kilograma. Morbidne se pretilosti riješila tek 2006. operacijom podvezivanja želuca. U međuvremenu je Zulekha riješila i mladenačke nesporazume s majkom, postala uspješna menadžerica u kozmetičkoj industriji i 2017. rodila kćer Laviniju.

image
David Bowie i Alexandria, koja je rođena u osmoj godini braka, nakon nekoliko pokušaja umjetne oplodnje.
PROFIMEDIA

Čitajte i: Životna priča Gal Gadot! U vojsci je provela dvije godine, Miss je postala ‘na silu‘, a muž je zbog nje napustio sve

Nakon što je 1989. na opću žalost završila manekensku karijeru, Iman se okrenula modnom poduzetništvu i osmišljavanju proizvoda za uljepšavanje žena tamne kože. Kompaniju IMAN Cosmetics pokrenula je 1994., dvije godine nakon udaje za Davida Bowieja.

Njihov susret nije bio slučajan: spojio ih je Bowiejev frizer i prijatelj Teddy Antolin. Primjećivao je Antolin da je njegov frend Bowie unatoč slavi i legijama fanova zapravo vrlo osamljen čovjek, a kako je poznavao i Iman, činilo mu se da bi njih dvoje mogli biti srodne duše. Nije pogriješio. Pozvao ih je oboje u Los Angeles na proslavu svog rođendana i došli su - David sav u bijelom džinsu, Imam odjevena u crnu kožu - ne sluteći da će im se te večeri dogoditi ljubav na prvi pogled. Kad su nakon upoznavanja počeli razgovarati, više nisu primjećivali nikoga oko sebe.

image
U dobi od 65 godina vratila se starom poslu i reklamira obuću Ugg.
PROFIMEDIA

Bowiejev prvi susret s njegovom prvom suprugom, manekenkom Angelom Barnett, završio je pijanim seksom. Na prvom susretu s Iman nije bilo seksa, ali je Ziggy Stardust s tog susreta otišao sa zvjezdicama u svojim raznobojnim očima. Par mjeseci kasnije zaprosio je Iman, no odbila ga je uz obrazloženje da prvo mora upoznati njezinog oca, majku, braću i ostalu rodbinu. Takav je običaj u Somaliji i to se moralo ispoštovati. Drugi, uspješan pokušaj prošnje odigrao se na svijećama osvijetljenom čamcu na rijeci Seinei.

image
Nekad i sama izbjeglica iz Somalije, 90-ih je kao ambasadorica humanitarne organizacije CARE odlazila u pomoć sunarodnjacima.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nisu im odoljele ni najfatalnije žene svijeta: Nosile ih Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor i Sophia Loren

Slavni par vjenčao se 24. travnja 1992. u Lausanni i Iman je postala gospođa Jones, kako je glasilo pravo prezime njezinog supruga.

Duncan Jones, Bowiejev sin iz propalog braka s Angelom Barnett, očevu je drugu suprugu prihvatio kao da mu je rođena majka. Svaku vezu sa svojom problematičnom biološkom majkom Duncan je prekinuo kad mu je bilo 14 godina i otada je živio s ocem. U osmoj godini braka Iman i David ponovno su postali roditelji: 15. kolovoza 2000. dobili su kćer Alexandriju. Prethodno su im se izjalovila dva pokušaja umjetne oplodnje, a kad su već pokrenuli postupak usvajanja djeteta, 45-godišnja Iman sretno je začela prirodnim putem. Iako ju je David nagovarao da se presele u Englesku, inzistirala je da ostanu u New Yorku i obitelj se skrasila u umjetničkoj četvrti Soho.

image
S kćeri Alexandrijom, koja živi u Los Angelesu i probija se kao umjetnica.
PROFIMEDIA

- Tamo su svi mislili da su veći umjetnici od Davida pa nas nitko nije uznemiravao i mogli smo se svuda slobodno kretati - opisivala je Iman. Idilu njezina trećeg braka 10. siječnja 2016. grubo je prekinula Bowiejeva smrt. Umro je od raka jetre dva dana nakon 69. rođendana, a posljednje dane s Iman proveo je u njihovoj ladanjskoj kući u Woodstocku. Otkako je počela pandemija, ona je rijetko izlazila iz tog njihovog utočišta. Redovito je na vezi s kćeri Zulekhom i unučicom Lavinijom, kao i s 20-godišnjom Alexandrijom, zvanom Lexi, koja živi u Los Angelesu i probija se kao umjetnica. Bowiejeva udovica nedavno se nakratko vratila starom zanatu u novoj reklamnoj kampanji obućarske kompanije Ugg, lijepa i glamurozna, izgledom daleko mlađa od svoje biološke dobi. I sa 65 godina na leđima, poduzetnica, majka i baka Iman modna je ikona koju vrijeme nije izblijedilo, kao što ne blijede ni njezine uspomene na pokojnog supruga.

Linker
25. travanj 2024 00:01