Princ Joachim i princeza Marie s djecom Nikolajem, Felixom,  Athenom i Henrikom

 SHUTTERSTOCK
OBITELJSKO SLAVLJE

Baka mu je oduzela titulu: Bivšeg danskog princa u Parizu pričestili biskup i svećenica

Grof Henrik od Monpezata konfirmiran je u danskoj crkvi Frederikskirken u Parizu u nazočnosti svojih roditelja, braće i sestre, te drugih članova obitelji i prijatelja.

Grof Henrik od Monpezata konfirmiran je u danskoj crkvi Frederikskirken u Parizu u nazočnosti svojih roditelja, braće i sestre, te drugih članova obitelji i prijatelja.

Samo je danska kraljica Margareta II., baka pričesnika grofa Henrika od Monpezata nedostajala da se u Parizu na obredu konfirmacije njezinog unuka ne okupi cijela danska kraljevska obitelj. No, zato su obrednom slavlju u danskoj crkvi Frederikskirken u Parizu nazočili njegovi roditelji princ Joachim i princeza Marie od Danske, te braća, grofovi Nikolai od Monpezata i Felix od Monpezata, te sestra grofica Athena od Monpezata, baš kao i njegov stric, prestolonasljednik Frederik i princeza Mary s djecom Christianom, Isabellom, Vincentom i Josephinom koji su u francusku metropolu stigli iz Kopenhagena.

"Njegova Ekselencija grof Henrik bit će konfirmiran u Danskoj crkvi u Pariz u četvrtak 18. svibnja 2023. u 11 sati. Obred će voditi kraljevski kapelan, biskup Henrik Wigh-Poulsen kojem će asistirati svećenica Malene Bendtsen iz crkve Frederikskirken. Obred će se odviti u krugu članova obitelji i prijatelja, a mediji će imati priliku snimiti pričesnika, članove njegove obitelji i druge goste prilikom dolaska u crkvu, dok će im članovi uže obitelji pozirati u vrtu crkve nakon obreda", tako je glasio službeni poziv danskog dvora.

image

Pozdrav pričesnika, grofa Henrika sa svećenicom Malene Bendtsen

SHUTTERSTOCK

Za razliku od rimokatoličkog i pravoslavnog shvaćanja, kod protestanata konfirmacija nije sakrament već obred. Konfirmacija je ujedno i prva pričest, te potvrda ulaska u svijet odraslih, a pristupaju joj mladi na kraju osnovnog školovanja. Osim obrednog djela, to je i svojevrsni ispit zrelosti, jer pred cijelom crkvom odgovaraju na pitanja iz katekizma i time potvrđuju zavjete i vjeru koju su za njih na krštenju izjavili kumovi.

image

Prestolonasljednik Frederik i princeza Mary s djecom Christianom, Isabellom, Vincentom i Josephinom u Pariz su stigli iz Kopenhagena

SHUTTERSTOCK

Danska kraljica Margareta, koja je nakon smrti kraljice Elizabete II., s 51 godinom na tronu preuzela neslužbenu titulu najdugovječnije vladarice te je i jedina preostala kraljica na čelu neke monarhije, 16. travnja je proslavila 83. rođendan, a vladarsku dužnost namjerava obnašati do samog kraja.

Jesenas je djeci svog mlađeg sina, princa Joachima, oduzela prinčevske titule, kako je objasnila, da bi im olakšala život i oslobodila ih obaveza koje nosi naziv njihovog kraljevskog visočanstva. Ta iznenadna odluka izazvala je priličnu buru u javnosti, ali i u obitelji jer je princ izjavio kako je ostao iskreno začuđen odlukom svoje majke. Princ Joachim sa suprugom, princezom Marie od Danske i djecom Nikolajem, Felixom, Athenom i Henrikom živi u Parizu, a diplomatsku karijeru planira ove jeseni nastaviti u Washingtonu.

image

Princ Joachim i princeza Marie s djecom Nikolajem, Felixom, Athenom i Henrikom

SHUTTERSTOCK
Linker
29. travanj 2024 16:29