Screenshot
SINGAPURSKA ZVIJEZDA

Azijski Ed Sheeran spreman je osvojiti svijet

Iako mu roditelji nisu bili zadovoljni zato što se više vremena trošio na glazbu nego na ispite na fakultetu, danas je Joel Tan, poznatiji kao Gentle Bones, jedan od najpoznatijih singapurskih pjevača koji je spreman za pohod na svjetsko tržište.

U Singapuru je ovaj 22-godišnjak velika zvijezda, njegove pjesme su redovito na prvim mjestima ljestvica, mnogo ga se pušta na radiju i lokalnim televizijama, a karte za njegove koncerte prodaju se u rekordnom roku. Prošle je godine postao prvi glazbenik iz Singapura koji je osvojio prvu nagradu na velikom azijskom pop festivalu u Hong Kongu, a Forbes ga je uvrstio na popis najutjecajnijih Azijaca mlađih od trideset.

Također je postao prvi singapurski glazbenik koji je potpisao ugovor s Universal Music etiketom, jednim od najvećih igrača na globalnom glazbenom tržištu za kojega izdaju, primjerice, Taylor Swift i Rihanna. Nije se ograničio sam na glazbu pa je nedavno pokrenuo i modnu liniju "Geniuses And Thieves" u suradnji s brendom Topman.

Najzanimljivije je u čitavoj priči što iza Joela Tana nije stajala nikakva mašinerija već je do glazbenog uspjeha došao potpuno sam, strpljivo i uporno gradeći vlastiti put kao mladi indie glazbenik.

Glazbom se počeo baviti potpuno slučajno. Nagovorili su ga da se pridruži razrednom bendu u sklopu školskog programa u kojem je svaki razred morao izvesti nešto za ostatak škole. Odabrali su ga za pjevača jer ostali članovi nisu mogli pjevati u tonalitetu, a sramežljivi Joel je jedva na to pristao. Dotad je bio samo klinac koji je za sebe i rodbinu volio pjevušiti pop hitove, ali nikada nije mislio da bi mogao pjevati pred većom publikom. Izveli su obradu pjesme američkog pop-punk benda All Time Low, a okupljeno mnoštvo od 600 školskih kolega i profesora bilo je oduševljeno. Mnogi su mu poslije prilazili i govorili kako izvrsno pjeva i tada je shvatio da je glazba možda put za njega.

Nakon toga je svirao u različitim bendovima, ali je postavljao i snimke vlastitih pjesama i obrada na YouTube. Jako je volio svirati Eda Sheerana. Nakon što je izašao iz svih bendova počeo je ozbiljnije graditi svoju online publiku. Spotovi su mu jednako važni kao i glazba, a njegov prvi profesionalno snimljeni spot, "Until We Die" pregledan je na YouTubeu gotovo 900 tisuća puta.

Joel Tan je nanizao popriličan niz uspjeha i to svega šest godina nakon što je, kao samouki pjevač, shvatio da zna i može pjevati. Azijske pozornice je apsolvirao, a sada mu tržište polako postaje – čitav svijet.

Linker
20. travanj 2024 12:10