povratak na scenu

Antonia Dora Pleško: "Nakon tragedija nisam vidjela izlaz, ali sada vjerujem u sebe i svoju snagu"

Splitska pjevačica Antonia Dora Pleško, koja je osvojila publiku još kao djevojčica u showu "Supertalent", govori o napadajima panike i velikoj tuzi zbog koje je izbivala sa scene - sve dok nije dobila poziv za sudjelovanje u novoj sezoni emisije "Tvoje lice zvuči poznato".

"Kada sam do­­bila poziv za sudjelovanje u showu ‘Tvoje lice zvuči poznato‘, nisam dvojila ni sekunde, jer još odmalena imam taj dar i uvijek sam imitirala pjevače. Ali, iskreno, bojala sam se prvog nastupa jer nisam znala mogu li dostojanstveno imitirati Mišu Kovača", govori Splićanka Antonia Dora Pleško, koja se pobjedom u prvoj epizodi zabavne emisije Nove TV, a onda i odličnim drugim nastupom nametnula kao favoritkinja sezone. Splitskoj pjevačici, koja je svoju nadarenost već pokazala u drugim talent showovima, najveća su podrška članovi obitelji te prijatelj Luciano Plazibat - koji joj je i konkurent. S njim je svojedobno kod kuće oponašala likove iz "Tvoje lice zvuči poznato", čija se prva sezona emitirala prije 10 godina, a sada su i oboje natjecatelji u tom showu. Često iznenađuju ostale kandidate jer su prpošni i puni energije već u sedam ujutro na probama.

Scena je, kaže, njen dom. Počela je kao djevojčica u Gradskom kazalištu mladih u Splitu i sa sedam godina dobila veliku točku unutar ansambla. To joj je bilo fantastično i nije htjela izgubiti taj osjećaj. Mamu je gnjavila da je upiše na brojne aktivnosti, obožavala je imati obveze. Publika ju je prvi put vidjela na TV-u već kao 11-godišnjakinju, kad se natjecala u showu "Supertalent". Njeni roditelji bili su pomalo nesigurni oko te ideje, jer je tada bila još mala, no kad su vidjeli koliko ona to želi, podržali su je. Na audiciji je oduševila žiri i osvojila direktni plasman u finale, što joj je otvorilo vrata jednog drugog važnog angažmana. Dobila je, naime, poziv iz produkcije američke dječje serije "Rhythm Village" koju je snimala na Bahamima.

image

Snimljeno u Velvet Cafeu u Zagrebu

TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX

"Par tjedana sam provela ondje, koliko je bilo potrebno da snimimo moje scene i zbog toga sam bila presretna. U glavi mi je bio Disneyland, no trebala sam se vratiti u školu gdje je bilo sve samo ne idealno. Tada sam bila četvrti razred osnovne škole. Imala sam prijatelje koji su uvijek bili uz mene, bili mi podrška tijekom tog perioda naglog odrastanja, ali suočavala sam se s brojim uvredama i ružnim komentarima, pitala sam se zašto, što sam kriva... Sjećam se da sam puno plakala, imala periode kada sam povraćala prije nastave, a čak me ni pedagozi iz škole nisu zaštitili. Srećom, moja me majka Dubravka, koja mi je i najbolja prijateljica, u svakom trenutku znala smiriti. Po struci je socijalna radnica pa zna na koji način komunicirati u osjetljivim situacijama. Kako sam jedinica, jako smo povezane", govori Antonia Dora koja je preklani doživjela dvije velike tragedije. Najprije joj je umro stric Srđan s kojim je bila jako bliska, a onda joj se razbolio otac Damir te je i on ubrzo umro.

"Sa stricem sam bila povezanija nego s tatom. No i s tatom sam imala divan odnos premda nismo živjeli zajedno jer su moji roditelji bili razvedeni. Puno smo se družili zadnjih godina, a imao je samo 50 kad se razbolio. Ne mogu vjerovati da više neću vidjeti ni njega ni strica, često plačem zbog toga", govori Antonia Dora Pleško. Osim vjere, u tom periodu najviše joj je pomogla joga, ali i druženje s bakom koja je u kratkom periodu izgubila supruga i dva sina.

"U jednom sam trenutku mislila da više ne vidim izlaz, teško sam se s time nosila", prisjeća se. Tijekom dvije bolne godine napravila je pauzu od karijere, a s vremenom je svoje strahove i razmišljanja podijelila u podcastu "Bez filtera". Ondje govori o anksioznosti, napadajima panike, razočaranjima u ljude, meditaciji koja joj pomaže.

image

Antonia Dora Pleško

TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX

"S napadajima panike borim se već pet godina. Išla sam na nekoliko razgovora sa psihoterapeutom, ali mi nisu pomogli. Prošle godine imala sam najteži napadaj do sada: na putovanju u Meksiku pala sam na dasci za surfanje, poklopio me golemi val i mislila sam da neću izvući živu glavu. Tijekom te noći dobila sam strašan napadaj zbog kojeg sam završila u bolnici", prisjeća se. Veliki oslonac pruža joj partner, fotograf i snimatelj Roko Marić s kojim je u vezi pet godina. Žive zajedno, ali na dvije lokacije - ljeti u Splitu, a zimi u Zagrebu gdje trenutačno uređuju novi dom. Jedva čeka u njega umjetnički intervenirati, budući da je u Splitu završila Školu likovnih umjetnosti.

"U idućem periodu fokusirat ću se na sebe, osobni rast. Želim graditi karijeru u domovini, ovdje biti zvijezda. Hrvatska zaslužuje mlade izvođače koji će jednoga dana biti dostojna zamjena današnjim divama poput Nine Badrić, koja je moj uzor. Koračam sporo, ali vjerujem u sebe. Glazba je moj gušt i ništa za to ne bih mijenjala", zaključuje Antonia Dora Pleško.

Linker
25. ožujak 2024 09:04