NEJA MARKIčEVIć /CROPIX
SELF-LOVE VALENTINOVO 2024.

Anja Alavanja: "Trudim se ugoditi sebi jer svijetu neću nikada. Greške se događaju i to ne znači da sam loša"

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. Self Love serijal nastavljamo intervjuom s Anjom Alavanjom Viljevac.

Ove godine smo mjesec ljubavi odlučili posvetiti samima sebi pa donosimo serijal intervju u kojima nam naše it djevojke govore o tome što je ljubav prema sebi i zašto je važna. Self Love serijal nastavljamo intervjuom s Anjom Alavanjom Viljevac.

Što je ljubav? A što je ljubav prema sebi – kako je vidite?

– Ljubav ti daje krila. Ljubav prema je prilično nova izvedenica. Ja bih rekla da je riječ o urođenoj brizi o sebi, kvalitetnoj brizi o sebi u kojoj instinktivno, ali i s godinama sve svjesnije činimo živimo na način da se trudimo čuvati svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Sreća i ljubav prema sebi definirana je, da sažmemo, kao zadovoljstvo pojedinca, ipak - ne smatra se u svim društvima pozitivnom vrijednošću. Kako vi vidite taj aspekt ideologije voljenja sebe samog?

– Nikad nisam čula svoje bake da kažu da žele imati vrijeme za sebe, ili da odbiju djeci ili unucima napraviti neki kolač jer su umorne. Primjer je banalan, ali oni su bili naučeni da se žrtvovanje poistovjećuje s ljubavlju. Normalno je bilo šutjeti i trpjeti, slušati nadređene, ostati u lošim brakovima, ne pretjerano izražavati svoje želje, jer je to, eto, jednostavno tako. Danas smo, zbog nagle pojave raznih psihoterapeuta, skloni već pomalo parodirati razne new age tehnike, okruženi smo self-help knjigama, Instagram profilima o osobnom razvoju, psihoterapeutima, ali sve je to sigurno pomoglo da postanem osvješteniji, jer danas je jasno kao dan, ako nismo dobri i nježni prema sebi, akumulirat ćemo frustraciju i nezadovoljstvo, pa nećemo biti dobri niti prema drugima. I sve je to zatvoreni krug nezadovoljstva. Potrebna nam je ta pozitivna sebičnost.

image
NEJA MARKIčEVIć /CROPIX

Koje su najljepše geste ljubavi?

– Kad ti nemaš apsolutno nikakvu korist od nekog čina, ali ga napraviš zbog sreće osobe koju voliš. Želja za provođenjem zajedničkog kvalitetnog vremena.

Kako naučiti voljeti sebe – koji su to koraci, koje probleme je potrebno prevladati? Da bismo sami sebe adekvatno zavoljeli, moramo se upoznati/spoznati. Kakvi su bili vaši proces tog stvarnog dodira sa sobom i svojim suštinskim potrebama, voljama, željama....?

– Zapamtila sam izreku Majke Terezije koja jednom čovjeku rekla da je najbolja stvar koju može napraviti za svijet; otići doma i voljeti svoju ženu i djecu. Uvjerena sam, da sve kreće iz obitelji, zdravog emotivnog odnosa s majkom i ocem i usađivanjem pravih vrijednosti. Kad imate dobru podlogu, vjerujem da je lakše biti dobar sam sa sobom, ali naravno da onda učiš putem. Najteže mi je bilo naučiti postavljati granice, reći ne, i naučiti da biti asertivan nije isto što i biti nasrtljiv.

Na koji način sebi „pokazujete” ljubav? Što činite za sebe? A kako drugima?

– Samodisciplinom, a tu prvenstveno mislim brigu za fizičko zdravlje, redovito vježbanje, i uravnotežena prehrana. Isto tako ljubavlju prema sebi smatram i kad zalegnem uz film, umjesto da odradim trening jer se osjećam umorno. Kao i kad naručim lava cake jer mi se baš jede, ali i kad ga ne naručim jer se ne želim trpati slatkim. Unatoč tome što smatram da imam razvijenu svijest o brizi za sebe, ipak najveći dio dana ode na brigu o obitelji. Uhvatim se kako kuham dva ručka, jer jedan sin ne voli ribu, druga dvojica ju obožavaju, ili kako jurim s neke poslovne obaveze jer je vani hladno, pa da pokupim sina iz škole. Često čujem komentar „ma ti nisi normalna“, ali teško je to objasniti, to je valjda ta ljubav. Ne prođe loše niti moj suprug, kojeg nakon nogometnog treninga, koji završava oko 22:30 sati, skoro uvijek dočeka večera.

„Ako ne voliš sebe, kako ćeš voljeti nekog drugog” – slažete li se s izjavom?

– Ljubav prema sebi, smirenost, osjećaj ugode u vlastitom tijelu i duši osigurava ti sigurnu bazu iz koje krećeš dalje. Bez unutarnjih sukoba, trošenja energije na liječenje starih rana i trauma, zavoljeti i voljeti drugu osobu je puno lakše. I ne samo to, fokusirani ste na vaš odnos, bez da ste u vezu donijeli sve bivše traume i veze. Iako je neminovno da bude barem minimalno starih priča u novima…jer ljubav je dvosmjerna ulica u kojoj treba biti radova sanacije.

image
NEJA MARKIčEVIć /CROPIX

Tko je najviše utjecao na to da zavolite sebe?

– Vjerojatno prvo roditelji koji su osigurali sigurno djetinjstvo, odabir dobrih prijatelja, zdravih veza, predivan suprug, posao koji volim, puno čitanja, mentalni trener, psihoterapeut… Volim sve probati, o svemu čitati. Znatiželjna sam, i uvijek gledam kako dodatno podići kvalitetu života.

Kako provodite vrijeme kada ste sami/ koliko često odvojite vrijeme za sebe?

– Najsebičnija stvar koju radim jest bijeg na skijanje u dvoje. Uživanje u cjelodnevnom skijanju, après-skiju, dugim ručkovima, popodnevnom wellnessu. To je odmor na kojem najviše napunim baterije, a zatim i par vikend putovanja u dvoje tijekom godine. Uživam u čitanju, iako je ono uvijek rezervirano u vrijeme neposredno prije spavanja, volim saune i masaže, kazalište, a i s vježbanja se vratim rekuperirana. Kad imate troje djece, i spremanje ormara u tišini je neki oblik terapije.

Što ste najteže zavoljeli kod sebe, a što najviše volite?

– Najviše volim svoju discipliniranost, točnost, praktičnost i jednostavnost. Ljutim se na sebe kad si vidim auto, iako bih mogla prebaciti krivnju na klince koji ostave stvari iz parka, s treninga, ambalažu od hrane, ali i dalje se ljutim na sebe što ih nisam naučila da čiste iza sebe.

Koji savjet biste dali mlađoj sebi? Najbolji savjet koji vam je netko dao?

– Ugodi sebi, jer svijetu nećeš nikada. Savjete koje najčešće primjenjujem i kojih se sjetim su s mentalnog treninga; kako naučiti reći ne, ignorirati teoriju reciprociteta kojom su nas učili naši roditelji, te konsenzus umjesto kompromisa, jedna greška ne znači da sam loša u nečemu.

Koja je vaša feel good pjesma?

– "Alles gut" od TBF-a, "Wicked Game" Chrisa Isaaka i "Here I Go Again" od Whitesnakea.

Zbog čega najviše žalite, čega se najviše bojite?

– Žao mi je što nisam imala priliku života vani, vjerujem da je to odlično za vlastiti rast i neizmjerno iskustvo. O strahovima ne razmišljam. Veliki sam optimist, kod mene je čaša uvijek polu puna.

Koja knjiga/ film,serija, glazba, slika... vas je natjerala da najviše promišljate o odnosu prema sebi?

– Ima jedna izraelska spisateljica Zeruya Shalev čiji mi se roman "Kasna obitelj" često vraćao u misli.

Mali rituali s kojima započinjete dan? Kako se dnevno prakticira ljubav prema sebi?

– Imam lošu naviku upaliti mobitel i pročitati poruke i mailove. Te loše navike se želim osloboditi. Nadam se da ću u ovoj godini u uspjeti. Ali kad se budite, kad i zahtjevan dvogodišnjak, koji nije ni otvorio oči, a već je gladan i želi griz, utopija je razmišljati o jutarnjoj jogi i meditaciji.

Preporuke za dar za Valentinovo

  • Fashion komad – Kupaći kostim u kojem se krije karta za Maldive
  • Parfem – Neki iz edicije Guerlainove Aqua Allegorije
  • Make-up – Sjenila zemljanih tonova
  • Tretman – Masaža
  • Knjiga/ film – Druga strana ogledala s Barbarom Streisand
  • Najdraže mjesto za večeru – Azijska hrana
  • Putovanje – Wellness u Alpama
Linker
26. travanj 2024 21:24