FILMSKI RAZGOVORI

Angelina Jolie intervjuirala Jasmilu Žbanić: ‘Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir‘

Holivudska zvijezda Angelina Jolie (45) više vjerojatno ni sama ne broji koliko je puta bila intervjuirana. Kao jedna od najpoznatijih svjetskih glumica navikla je odgovarati na pitanja znatiželjnih novinara, no sasvim je drugačija situacija kada je ona ta koja mora postavljati pitanja. Tada Angelina pažljivo bira svoje sugovornike, a posljednja među njima je sarajevska redateljica Jasmila Žbanić (46).

Povod njihovom razgovoru za magazin Time je film 'Quo vadis, Aida?' s kojim je Žbanić ušla u uži izbor kandidata za Oscara u kategoriji stranoga filma. Potresna drama o genocidu u Srebrenici, ispričana kroz oči Aide, prevoditeljice za UN, koja pokuša spasiti svoju obitelj nakon što je srpska vojska osvojila Srebrenice i počela s etničkim čišćenjem. Aidu tumači Jasna Đuričić, a uz nju glume Izudin Bajrović, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

'Imala sam 17 godina kada je rat počeo. U početku sam mislila da je super što nema škole, što je moj ispit iz matematike odgođen. Bilo je uzbudljivo što se nešto događa. Kada su počela ubijanja, kada je nestalo struje i hrane, više nije bilo zabavno. Prioritet se promijenio i počela sam drugačije cijeniti život, naučila cijeniti svaki njegov mali dio', započela je Jasmila Žbanić intervjuom na Angelinino pitanje kako je rat u Bosni i Hercegovini utjecao na nju.

Čitajte i: Jasmila Žbanić u užem izboru za Oscara! ‘Quo Vadis, Aida?‘ nastavlja trku za najbolji strani film

Angelina Jolie nije površna glumica koja je slučajno nabasala na ovu temu.

Kao dugogodišnja humanitarna djelatnica, koja je pomagala u ratnim zonama diljem svijeta, dobro je upoznata sa strahotama rata na ovim prostorima u devedesetima. Priče o ratnim sudbinama koje je čula toliko su je potresle da je 2011. snimila svoj redateljski debi 'U zemlji krvi i meda', potresnu priču o ljubavi bosanskog Srbina i bosanske Muslimanke. Zbog svega toga, holivudska redateljica i glumica znala je koliko pitanje Srebrenice i dalje izazva sukoba, pa je svoju sarajevsku kolegicu upitala je li se bojala reakcija na film.

image
Jasmila i Angelina znaju se već dugi niz godina.
Petar Jurica

Čitajte i: Jasmila Žbanić: ‘Posebno mi je važno što su mi žene iz Srebrenice rekle kako je naš film autentičan i točan‘

'Znali smo da je Srebrenica još uvijek vrlo bolna tema koju brojni političari žele iskoristiti za svoje ciljeve – kako bi posvađali ljude različitih nacionalnosti – pa bi tako htjeli iskoristiti i naš film. Zato smo skrivali činjenicu da ga snimamo', odgovorila je Jasmila Žbanić.

Filmašice su razgovarale i o poteškoćama za vrijeme snimanja, zašto je Žbanić osjetila potrebu da ispriča priču o Srebrenici, ali i o ulozi Ujedinjenih naroda u toj ratnoj tragediji. No, posebno su istaknuli hrabrost i odlučnost Majki Srebrenice, udruge u kojoj su okupljene žene koje su izgubile svoje najmilije, uglavnom muškarce, u Srebreničkoj tragediji.

'Upoznala sam žene koje su izgubile i 40 članova svoje obitelji: sinove, muževe, braću, rođake, očeve, djedove... Tri generacije su nestale. Poveznice s prošlosti i budućnosti jednostavno izbrisane. Gubitak je nepodnošljiv, a rupa u srcima preživjelih nemjerljiva', kazala je Jasmila te nadodala: 'Doista mislim da bi ih morali nominirati za Nobelovu nagradu za mir. Jedinstvena su snaga za stvaranje mira u svijetu'.

image
Angelina Jolie 2014. je u Memorijalnom centru Potocari položila cvijeće, a nakon toga obišla je i spomen ploču sa imenima žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.
CROPIX

Čitajte i: Veliko priznanje: Najbolji film londonskog tjedna filma je ‘Quo Vadis, Aida?‘ Jasmile Žbanić

'Quo vadis, Aida?' premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, gdje se natjecao za Zlatnoga lava. Dočekan je s dugačkim aplauzom i hvalospjevima kritike, što se može vidjeti i po tome što zasad ima idealnu ocjenu od 100 posto na čuvenom agregatoru filmskih kritika Rotten Tomatoes. Film je jedan od favorita za ulazak među pet nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Hoće li se to dogoditi znat će se 15. ožujka, dok je sama dodjela nagrada zakazana za 25. travnja 2021. godine.

Linker
19. travanj 2024 20:48