Nepromišljene izjave

Amerikance zgrozio istup princa Harryja u njegovu posljednjem intervjuu u kojem zagovara - otkaze

Nepromišljeni kraljević, kao član start up kompanije Better Up vrijedne 4 milijarde dolara, savjetuje nezdovoljnim zaposlenicima da napuste svoj posao i više brige posvete mentalnom zdravlju.

Iako je imao sigurno samo najbolje namjere, Amerikancima baš nije sjela teorija princa Harryja koji je iznio tezu da bi za poboljšanje mentalnog zdravlja ljudi trebali napustiti posao i posvetiti se sebi ili nečemu što ih veseli. Kazao je to u razgovoru za američki poslovni magazin ''Fast Company'' povodom promoviranja novog startupa za mentalno zdravlje ''BetterUp'' gdje je u nadzornom odboru i radi kao osoba za promoviranje njihovih aktivnosti.

A nakon intervjua u kojem je zagovarao sretan život bez posla na njegov način, na društvenim mrežama dočekale su ga salve kritika.

''Tako multimilijunaš koji nikada u životu nije imao pravi posao i nikada nije morao brinuti o računima govori da napuštanje posla donosi radost i da je dobro za samosvijest. Može li ga netko zaustaviti!'', ''Što je s bolničkim portirima, hotelskim radnicima, ženama i muškarcima koji su samo zahvalni što imaju posao. Nemate nikakav kontakt s ljudima iz radničke klase. Postali ste predmet smijeha i srama'' ili '' Nažalost za prosječnu osobu koja živi od plaće do plaće i nema veliku ušteđevinu izuzetno je teško. Radost nije uvijek cilj, već primanje plaća i briga o obitelji'' samo su neki od komentara koji su zatrpali njegov Twitter profil. A bilo je i sarkastičnih komentara u kojima su princa pitali bi li takve savjete dao ljudima kojima se mentalno zdravlje pogoršalo u braku.

image

Nastave li ovako, Meghan i Harry morat će razmisliti o angažiranju agencije za odnose s javnošću.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Princ Harry opet udario na svoju obitelj pa priznao kako se nosio s Meghaninim suicidalnim mislima

U svakom slučaju, njegove su riječi zvučale nespretno pogotovo onima iz niže klase koji se svaki dan bore kako bi preživjeli i prehranili obitelj. Njima je nanio veliku uvredu koje će prilično teško opravdati. Amerika je možda navikla na prinčeve i princeze iz bajki no za one prave koji im ''sole'' pamet - teško.

Čini se da njegovo zalaganje za mentalno zdravlje, koje je u Velikoj Britaniji provodio kroz svoju zakladu, u domovini njegove supruge Meghan Markle nije palo na plodno tlo. A on je samo zagovara praksu koja je posljednjih mjeseci zahvatila SAD - da većina aktivnog obrazovanog stanovništva planira promijeniti posao, a razlozi leže u pandemiji i stagniranju njihovih kompanija u kojima su se smanjivale plaće, a posao stagnirao ili padao. Ali su se u toj krizi otvorili i brojni novi poslovi za populaciju od 30 do 45 godina.

image

Žive u luksuzu i s novcem do kojega su došli bez puno truda, a drugima govore da se odreknu svega - samo je još jedan od komentara ljutih Amerikanaca.

CLINT BREWER PHOTOGRAPHY/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Međutim, Harry je svojom teorijom pogodio najniže slojeve društva koji se bore za opstanak na nemilosrdnom kapitalističkom tržištu što mu je vjerojatno s pozicije osobe koja ne mora brinuti o financijama teško shvatljivo.

Princ Harry sa suprugom Meghan Markle i njihovo dvoje djece žive u vili vrijednoj 14 milijuna dolara u luksuznom naselju Montecito u Kaliforniji, imaju ugovor od 25 milijuna dolara s digitalnim servisom Spotyfy te 150 milijuna dolara vrijedan ugovor s Netflixom.

Linker
20. travanj 2024 14:06