Ovo je naš novi Rimac!?

Albert Gajšak tvorac je igračaka za kojima ludi svijet: ‘Prvo sam otvorio tvrtku pa guglao što je to porezna olakšica‘

Karlovčanin je kao srednjoškolac pokrenuo kompaniju ​za prodaju vlastite inovacije,a tad je odlučio i da neće upisati fakultet. Sada ima uspješnu tvrtku, ekskluzivan ugovor s Warner Bros.-om i velike šanse da postane nova domaća ‘unicorn‘ tvrtka. Za Gloria.hr ispričao je se o svom dosadašnjem putu.

Prije četiri godine Alberta Gajšaka iznenadilo je zanimanje koje je u svijetu izazvala njegova igraća konzola za djecu. Tada još srednjoškolac, osmislio je MAKERbuino. Ideja mu je bila napraviti pametnu igračku, koju će djeca prvo morati sastaviti te kroz igru učiti se STEM znanostima. Ta se ideja svidjela i brojnim roditeljima diljem svijeta, koji su maturantu Matematičke gimnazije u Karlovcu uplatili 100.000 dolara. Izgleda da su mnogi htjeli svojoj djeci pokloniti takvu pametnu igračku.

"Nakon ideje Tomislava Cara da nešto napravimo zajedno, toliko sam bio nesiguran u tu ideju da nisam htio ni tvrtku pokrenuti prije nego smo proizvod pustili na tržište. Htio sam vidjeti hoće li taj prvi Kickstarter biti uspješan. Kad sam vidio da je jako uspješno - bilo je ‘ajmo sad brzo otvoriti tvrtku‘", ispričao je Albert Gajšak za Gloria.hr. Ispočetka je u tvrtki radio samo on, pomagali su mu otac i brat. Danas Albert ima 23 godine, tvrtka mu je s 0 došla na 23 zaposlena, a zavezali su i posao godine. Posljednji proizvod Batmobile svidio se i Warner Bros.-u te su mladoj hrvatskoj kompaniji dali ekskluzivna prava za proizvodnju i prodaju ovog atraktivnog automobila na daljinsko upravljanje.

image
Albert Gajšak s Batmobileom.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Zbog posla i potrage za kvalitetnim kadrom preselio se iz Karlovca u Zagreb - privatno i poslovno. Dob zaposlenika mu je u rasponu od 18 do 30 godina, ali kaže ne želi reći da su to mladi ljudi, jer to bi značilo da je netko drugi - star. Koliko su mu zaposlenici važni govori i činjenica da ideju o Batmobileu ne pripisuje sebi, te kaže da ni ne zna tko je prvi došao na tu ideju.

"To je bila skupna ideja, teško je reći. Tako je uvijek, imam neku ideju, pričam s ekipom u uredu pa bacamo ideje što bismo mogli napraviti. Puno ih se ne realizira, ali neke rijetke uspiju", kazao je i odmah dodao da im je često problem što imaju više ideja nego vremena za realizaciju. Ova, najluđa, nedavno je predstavljena u Zagrebu povodom početka Kickstarter kampanje, kada je predstavio i kolegicu Anu Vlahović za koju je rekao da je ponijela najveći dio posla u pregovorima s holivudskim magnatom.

"Batmobile je krenuo kao zezancija - haha, ‘ajmo to napravit - zatim sam krenuo istraživati kako bi se to stvarno moglo ostvariti i došli smo do nekog iz Warner Brosa. I nakon godinu-dvije imamo proizvod koji je na tržištu...", ispričao je.

Pogledajte video

Kako je olučio da neće upisati fakultet

Njegova ljubav prema tehničkim znanostima seže još u mladost, za što je zaslužan otac Zoran, koji ga je zainteresirao za elektroniku. Dane je provodio u prostorijama Zajednice tehničke kulture, a uskoro se s njime tamo družio i četiri godine mlađi brat Emil. Albert sada kaže - svoj hobi i strast pretvorio je u posao. Kada je otvorio tvrtku u travnju 2017. znao je da ne može upisati fakultet, iako je još zimu prije toga planirao upisati FER. Isprva je odluku odgodio, a sada kaže - to se vjerojatno neće ni dogoditi.

Čitajte i: Oduševili Warner Bros.: Domaći inovatori predstavili ‘sastavi sam‘ Batmobile, uz koji djeca uče programiranje

"Nisam upisao fakultet, stekao sam kapital od 100.000 dolara za prvi proizvod još u srednjoj školi kad sam imao 18 godina. U glavi sam imao obvezu da stvarno tim kupcima isporučim taj proizvod i nešto napravim od svega. Zapravo sam tu vidio da imam dva izbora - zatvoriti to, posvetiti se fakultetu, ili posvetiti se ovome i fakultet staviti da pričeka, odnosno ‘otkantati‘ ga u potpunosti. Mislim da bi najgora opcija bila da sam otišao na oboje u isto vrijeme, u tom slučaju ne bih se ni jednom ni drugom posvetio u potpunosti. Ne bih završio ni fakultet, a ni tvrtka ne bi uspjela. Rekao sam fakultet može čekati, trenutno mi uopće nije žao", ispričao nam je Albert.

image
Albert Gajšak s kolegama u CircuitMess-u.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Nastavlja da je uz pomoć tvrtke naučio mnogo toga što ne bi naučio na fakultetu, no smatra da bi mu završeni studij pomogao u nekim koracima, pri tome misli na studij financijsko-menadžerskog smjera. "Neke stvari morao sam naučiti po putu i to većinom na svojim greškama, na takvim stvarima bih izgubio jako puno novaca i živaca. Znao sam raditi elektroničke uređaje, znao sam ih programirati, imao sam nekakvu petlju za to i to mi je dolazilo prirodno. Ali nije mi prirodno dolazilo to da istražujem o ekonomskim pojmovima, financijama, cash flowu, porezima... Prvo sam otvorio tvrtku, a zatim išao guglati što je to porezna olakšica", objasnio je Gajšak.

Roditelji su isprva bili zabrinuti, no na kraju su se pomirili s činjenicom o njegovom fakultetskom obrazovanju, no danas vide koliko uživa u svemu tome što radi i velika su mu podrška. Brat Emil zaposlen je kao programer u kompaniji, paralelno je upisao FER. Među bliskim osobama posebno mu znači podrška djevojke Tene. Zajedno su tri godine, a u svoje i njegovo slobodno vrijeme osim putovanja smišljaju što bi sve mogli napraviti za CircuitMess.

image
CircuitMess veliku većinu svojih proizvoda izrađuje sam.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Podrška navažnije osobe

"Djevojka Tena mi je jako velika podrška, treba ti netko da stvarno vjeruje u tu viziju kao i ti. Ona radi u Degordianu, ali u slobodno vrijeme pomaže mi s jako puno stvari, svakim Kickstarterom, uključujući i ovaj. Pomaže mi i u pronalasku novih ljudi i u kreativnim idejama koje daje. To joj nije full time posao, ali mi jako puno pomaže i podrška je...", nahvalio je svoju djevojku Albert.

A takva podrška mu je kaže neophodna, jer on ne odvaja strogo radno i slobodno vrijeme, jer stalno razmišlja o novim idejama i proizvodima te sanjari što bi se još moglo napraviti. Na pitanje što privatno voli, ističe da mu je vježbanje i kretanje jako važno, jer većinu dana sjedi. "Volim igrati video igre, ali ih ne stignem igrati. Volim se družiti sa svojom djevojkom, volim putovati, ići negdje. Svaku priliku iskoristim da otputujem negdje", otkriva nam.

image
Albert i kolege veliki su obožavaelji Batmana.
PROMO

"U slobodno vrijeme gledam jako puno podcasta, čitam članke, slušam predavanja, općenito sam jako strastven prema tome što radim", kazao je ovaj 23-godišnjak no dodaje da se također voli i opustiti. Kada ne radi najčešće je na putovanju.

Prije godinu dana posao je preselio u Lučko u Zagrebu, bitna mu je bila industrijska zona, jer gotovo svaki dio od 51.000 proizvoda koje su prodali do sada - njegova ekipa proizvodi u Hrvatskoj. "Ne proizvodimo samo mikročipove, njih ne možemo, to se proizvodi u Kini", objasnio je. Nakon igraće konzole, mobilnog telefona i stem box pretplate na red je došao i najveći zalogaj - Batmobile. Tog su superjunaka odabrali jer je blizak i starijim generacijama, a i mlađima. Na pitanje koji mu je film o Batmanu najdraži, Albert također iznenađuje dogovorom - "Batman i Robin", film iz franšize koji su gotovo svi kritičari proglasili najgorim ikad.

image
CircuitMess je dobio ekskluzivna pava od Warner Bros.-a
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Najdraži film o Batmanu

"Arnold Schwarzenegger glumi mister Freeza. George Clooney glumi Betmena. To je tako dobar film s kojim sam se tako zabavljao, iako slovi kao smeće. Dakle predobar film. Dođe Mr. Freeze i ima neke izraze: ‘Everybody Freeze!‘ George Clooney ima neko smiješno odijelo s vidljivim bradavicama. Taj film je jako smiješan, kao dijete sam umirao na to. To je takav family fun", s osmjehom na licu govori Albert.

On uopće ne sumnja da će njihov CircuitMess Batmobile biti uspješan u svijetu, jer su već premašili potreban iznos na kampanji. Nakon isteka kampanje, proizvod će se moći naručiti i na njihovoj stranici, a svi oni koji su pametnu igračku naručili tim kanalima dobit će je u srpnju 2022. Nakon toga slijedi redovna prodaja.

image
Tvrtka CircuitMess već godinu dana ima sjedište u Zagrebu.
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Iako je većina kupaca njihovih proizvoda u zapadnom svijetu - Sjevernoj Americi, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu... - Albert ističe da je i interes roditelja iz Hrvatske ogroman. "U Hrvatskoj ima jako puno interesa, iako se u medijima često ističe da je Hrvatska po nečemu na zadnjem mjestu, mislim da je po pitanju te neke pameti, orijentiranja i guranja djece u STEM - ako ne na 1. mjestu, onda pri vrhu. Mislim da to stvarno dobro funkcionira", objasnio je Albert i dodao kako u našoj zemlji vidi dobru budućnost. No, budući da smo mala zemlja, od početka je znao da neće moći stvoriti veliki biznis ako radi samo u Hrvatskoj, zbog čega su od početka išli na globalnu priču.

Krenuo je s idejom da želi djeci pokazati kako STEM može biti zabavan, no putem je izgradio samopouzdanje i uvjerio se kako za njegovim idejama ima izuzetno mnogo interesa, pa su mu zato vizije budućnosti ipak nešto grandioznije. "Sad sam uvjeren da to stvarno može biti velika priča, za nekoliko godina možda novi hrvatski unicorn (privatna startup tvrtka vrijedna više od milijardu dolara). Imamo dobre rezultate, imamo prvi put preko milijun eura prihoda, imamo 51 tisuću prodanih uređaja, jako dobre recenzije, jako sretne kupce i tržište koje je zapravo raste iz godine u godinu. Što bih htio? Da naš CircuitMess postane kao Lego za STEM. Kao tvrtka koja će biti jako velika, da ćemo promijeniti način na koji funkcioniraju ti dućani, staviti naše proizvode u svaku sekciju s igračkama u svaki dućan", zaključio je Albert Gajšak.

image
CircuitMess Batmobile dolazi u dijelovima.
PROMO
Linker
18. travanj 2024 19:41