KAZNA KOJA TO NIJE

Akademijin strašni sud! Will Smith ostaje vlasnik Oscara i svih pripadajućih počasti

Američki glumac čiji je šamar obilježi 94. dodjelu nagrada Američke filmske akademije idućih deset godina neće se smjeti pojavljivati na njezinim svečanostima.

Patetično i jadno, tako je glasio opći komentar ponašanja 53-godišnjeg američkog glumca Willa Smitha na 94. dodjeli Oscara. Ta svečanost trebala je biti najvažniji dan njegove karijere, jer je za ulogu Richarda Williamsa, oca, stratega uspjeha i prvog trenera američkih tenisačica Serene i Venus Williams u filmu 'Kralj Richard' dobio svog prvog Oscara.

No, njegova večer života pamtit će se po šokantnom i skandaloznom šamaru, prijetnjama i dobacivanju iz publike voditelju Chrisu Rocku, nakon čega je u svom pobjedničkom govoru jecao i plakao govoreći o teškim trenucima s kojima se kao slavna osoba mora nositi.

image

Will Smith ostaje vlasnik svog jedinog Oscara

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Jednako patetična i jadna je i kazna kojom je Američka filmska akademija "kaznila" svog prvaka, zabranivši mu da se idućih deset godina pojavljuje na njezinim svečanostima.

Čitajte i: KRIV JE! HOĆE LI TENISKA LEGENDA U ZATVOR SAZNAT ĆEMO NA IZRICANJU PRESUDE 29. TRAVNJA

Na repertoaru je bio niz mnogo strožih kazni od kojih je najgora zamisliva bila oduzimanje zlatnog kipića i brisanje imena Willa Smitha s liste oskarovaca, no to se nije dogodilo. Umjesto gorkog pelina Willu Smithu je tako poslužen čaj od kamilice, pa nije čudo da je slavni glumac i producent istog trenutka kad je saznao za Akademijin strašni sud izjavio kako će "odluku poštovati u cijelosti".

image

Šamar Willa Smitha voditelju Chrisu Rocku obilježio je 94. dodjelu Oscara

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

Glumac je inače već podnio ostavku na svoje članstvo u Akademiji i to mu je, baš kao i javna isprika, bila olakotna okolnosti u odluci o kazni o kojoj se tjednima raspravljalo na svim razinama odlučivanja.

image

Will Smith i Chris Rock upoznali su se devedestih

BEI/SHUTTERSTOCK

„Osobno sam odgovorio i apsolutno prihvatio pokretanje disciplinskog postupka i u potpunosti ću prihvatiti sve posljedice za svoje ponašanje. Moji postupci bili su šokantni, bolni i neoprostivi. Popis onih koje sam povrijedio je dugačak i uključuje Chrisa, njegovu obitelj, mnoge moje drage prijatelje i voljene, sve prisutne i svjetsku publiku kod kuće. Iznevjerio sam povjerenje Akademije. Ostalim nominiranima i pobjednicima uskratio sam priliku da slave i budu slavljeni zbog svog izvanrednog rada. Srce mi je slomljeno”, izjavio je u svom svjedočenju koje je podijelio s javnosti.

image

Njegov pobjednički govor kritičari su ocijenili jadnim i patetičnim

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

„Želim vratiti fokus na one koji zaslužuju pažnju svojim postignućima i omogućiti Akademiji da se vrati nevjerojatnom poslu koji radi na podršci kreativnosti i umjetnosti u filmu. Dakle, dajem ostavku na članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i znanosti i prihvatit ću sve daljnje posljedice koje Odbor smatra prikladnim. Za promjenu je potrebno vrijeme i ja sam predan cilju da više nikad ne dopustim da nasilje nadvlada razum”,tim se riječima tada Will Smith posuo se pepelom.

Linker
24. travanj 2024 09:04