LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
VELIKA OBLJETNICA

40 godina filma koji su kritičari mrzili: Kako su nas očarale kovrče mlade zavarivačice

Jedan od najuspješnijih plesnih filmova svih vremena iz ere disko groznice osvojio je Oscara za najbolji originalni song "Flashdance... What a Feeling".

Jedan od najuspješnijih plesnih filmova svih vremena iz ere disko groznice osvojio je Oscara za najbolji originalni song "Flashdance... What a Feeling".

Prije točno četiri desetljeća započela je kinodistribucija jednog od najvećih filmskih hitova osamdesetih čiji naslovni song "Flashdance... What a Feeling" još uvijek izaziva ludnicu na plesnom podiju. "Flashdance" je snimljen s budžetom od sedam milijuna dolara, a samo u kinima je zaradio trideset puta više. Istoga dana, 15. travnja 1983. u prodaji se pojavio i album sa soundtrackom filma, koji je samo u Sjedinjenim Državama prodan u više od šest milijuna primjeraka, a platinastu nakladu s više od milijun prodanih primjeraka dostigao je i u Japanu, gdje je čak 11 tjedana proveo na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih albuma.

Naslovni song "Flashdance... What a Feeling" otpjevala je američka pjevačica i glumica Irene Cara, koja je zajedno s Keithom Forseyem, napisala stihove za pjesmu, dok je glazbu skladao talijanski synthpop izvođač i producent Giorgio Moroder. Pjesma je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu, Zlatni globus i brojne druge nagrade, a u svibnju 1983. dospjela je na prvo mjesto Billboard Hot 100 ljestvice singlova.

image

Jennifer Beals sama je izrezala okovratnik svoje majice i promovirala je u hit ulične mode

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Kuriozitet je što se riječ "flashdance" uopće ne spominje u stihovima. Pjesma se u filmu pojavljuje u uvodnoj špici te pri kraju filma. Filmska priča temelji se na biografiji kanadske plesačice Maureen Marder iz Toronta, a redatelj Adrian Lyne posao je dobio nakon što su projekt odbili David Cronenberg i Brian De Palma koji je u to vrijeme radio na svom mega hitu "Lice s ožiljkom". Glavnu ulogu Alex Owens dobila je Jennifer Beals nakon što ju je odbila Melanie Griffith, a na audiciji je, uz ostale, pobijedila kasnije mnogo poznatiju Demi Moore.

image

Jennifer Beals i Michael Nouri

SNAP/SHUTTERSTOCK

Flashdance se pamti i po pamučnoj majici sa širokim otvorom za vrat, koju Jennifer Beals nosi na filmskom posteru, kakva je postala ultimativni hit ulične mode sredinom osamdesetih. Beals je otkrila da je za njega sama zaslužna, jer je taj otvor izrezala škarama nakon što joj se majica skupila u pranju. U igri za ulogu Nicka Hurleya spominjali su se Gene Simmons, Pierce Brosnan, Robert De Niro, Richard Gere, Mel Gibson, Tom Hanks, John Travolta i Kevin Costner, a na kraju je ulogu je dobio njihov relativno nepoznati kolega Michael Nouri, koji je većinom nastupao u TV serijama.

image

Glavna junakinja filma ‘Flashdance‘ zaposlena je kao zavarivačica u čeličani

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Usprkos nevjerojatnom komercijalnom uspjehu "Flashdance" je dobio krajnje negativne recenzije. Filmski kritičar Roger Ebert ga je uvrstio na svoju listu najomraženijih filmova i nazvao ga lošim miksom bajke o Pepeljugi i "Groznice subotnje večeri". The Guardian je komercijalni uspjeh filma nazvao "skandaloznim", a The New Yorker ga je nazvao scenaristički lošom kompilacijom video spotova. Nevjerojatnom je ocijenjena činjenica da 18-godišnjakinja radi kao zavarivačica u čeličani, te neuvjerljivost ljubavnog odnosa između Alex i dvostruko starijeg Nicka.

Glumica Jennifer Beals 19. prosinca će proslaviti šezdeset rođendan, a uloga Alex Owens bila joj prva glavna i definitivno najvažnija u karijeri. Danas živi u drugom braku s kanadskim poduzetnikom Kenom Dixonom, s kojim je podigla 18-godišnju kćer i njegovo dvoje djece iz prethodnog braka.

Njezin filmski partner Michael Nori 9. prosinca će proslaviti 78. rođendan, a nakon "Flashdancea" nastavio je glumiti u televizijskim i kazališnim produkcijama, te iz dva braka dobio kćeri Hannah i Jennifer.

image

Jennifer Beals proslavila je uloga Alex Owens

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
Linker
26. travanj 2024 21:54