istock
Nabavite i ovo

Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa

Farmakologinja i nutricionistica Mimi Vurdelja otkriva za Gloria magazin da su nam najveći saveznici u borbi protiv zastrašujućeg virusa krepke juhe, povrtne mišancije, ljuta variva, puno voća i sve što jača imunitet.

Kako se hraniti u ovo vrijeme kad nas polako postaje strah svega? Je li sigurno u supermarketu kupiti svježe šparoge iz Italije ili jagode iz Španjolske? Je li mudro otići na tržnicu ili radije na brzinu skoknuti do kvartovskog dućana, po mogućnosti ujutro kad ljudi uglavnom rade? Sve su to pitanja koja nas muče posljednjih dana.

Ne treba paničariti i natrpati u kolica gomilu stvari, ali ne treba ni one koji su nabavili koju kilu brašna, ulja, malo soli i tjestenine nazivati paničarima. Sve je to potpuno shvatljivo u situaciji kad je cijela Italija velika karantena te kad Angela Merkel javno izjavi da će od koronavirusa u Njemačkoj oboljeti 70 posto Nijemaca, a Boris Johnson doda da će mnogi u Velikoj Britaniji izgubiti svoje najmilije.

- Što se prehrane tiče, trebamo jesti ili piti sve što jača imunitet, a najbitnije je da je sva hrana termički dobro obrađena, dakle potpuno kuhana ili pečena. To se posebno odnosi na meso i ribu - kaže za magazin Gloria Mimi Vurdelja, farmakologinja i voditeljica prehrane za vrhunske sportaše Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ivan Posavec
Mimi Vurdelja

- Pažljivo pratim sve što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, čitam i što kaže profesor Igor Rudan, kojeg iznimno cijenim, i dosad nema nikakvih saznanja da bi se virus mogao prenijeti namirnicama niti da je koronavirus otkriven u hrani. Međutim, uobičajenim higijenskim navikama u kuhinji u ovoj situaciji treba se još više posvetiti pažnja. Daske za rezanje i posuđe u kojem pripremamo hranu moraju biti besprijekorno čiste, a ide li se u restorane, preporučljivi su oni koji imaju ovješen HACCP certifikat, koji jamči zdravstvenu ispravnost hrane i poštivanje svih mjera zaštite.

Poželjni su kurkuma, majčina dušica, čili te feferoni, jer otvaraju dišne puteve, kaže Mimi Vurdelja.

- Poželjno je u jela stavljati kurkumu, đumbir, čili. Odlični su luk i češnjak. Luk sadrži dosta kvercetina pa ima antibakterijski i antihistaminski učinak. Sugeriram, primjerice, konzumaciju avokada s čvarcima, što je zbilja fantastična kombinacija. Bobičasto voće je prirodni antioksidans - otkriva Mimi Vurdelja.

- Mogu preporučiti potpuno prirodne sokove Rabenhorst, koji se mogu nabaviti u ljekarnama i Müllerovim prodavaonicama, baš kao i Solgarove vitamine i preparate za jačanje imuniteta. Svakako su dobrodošli voće i povrće, posebno dalmatinske “mišancije”, te svježi začini poput mente, bosiljka, koromača i kadulje, a juhe spadaju u comfort food. Riblja juha s malo čilija, bosiljka i majčine dušice, krepka goveđa juha, gusta juha od buče i cvjetače s kurkumom, juha od škarpine ili grdobine s malo koromača s cijelim grincajgom i malo bosiljka odlične su za podizanje imuniteta. Odlična su i ljuta variva s čilijem i feferonima jer feferoni otvaraju dišne puteve. Treba piti mnogo čaja i općenito tekućine - broj kilograma podijelite s osam, taj broj pomnožite s dva dl i dobit ćete količinu tekućine koju biste u danu trebali popiti.


Čitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
20. travanj 2024 08:24