Christiann Koepke/Unsplash
Kako kupujemo?

'Potrošila sam na zalihe toliko da ne mogu još govoriti o štednji. Stalno punim vitrualne košarice'

Je li pandemija koronavirusa utjecala da u život uvedemo mjere štednje ili nam se pak povećala potrošnja, pet čitateljica Gloria.hr otkrilo nam je na što posljednjih tjedana troše novac, a na što su prestale trošiti.

Životi su nam se iz korijena promijenili, navike, dnevne rutine, a neizvjesnost nam svima titra pred očima, kao što je titralo i zagrebačko tlo prošli tjedan.

Pet čitateljica Gloria.hr otkrilo je što takva svakodnevica znači konkretno za njihove potrošačke navike, pitali smo jesu li uvele neke mjere štednje ili pak počele trošiti više? One su u različitim situacijama, većina od njih još uvijek radi, od kuće doduše, a jedna čitateljica ne može raditi zbog zabrane Stožera civilne zaštite. Sve one ističu kako treba poštovati uvedene mjere, podržavaju akciju #ostajemdoma, a sva trenutna ustezanja za njih su minorna te se nadaju skorom povratku situacije u 'normalu'.


'Sretan si da još imaš posao i kuću, birtije više nema'

Prije krize stručnjakinja za odnose s javnošću Tamara (37) je najviše trošila na druženja s prijateljima, a nije joj bilo teško ni dati posljednju kunu za kozmetičke tretmane i preparate. To se, zbog svima poznatih okolnosti, sada promijenilo.

Photo by Christin Hume on Unsplash
Tamara mašta o putovanju na koje će potrošiti ušteđeni novac.

"Evo, priznajem nisam neki štediša. Mmama mi je bezbroj puta rekla da nikad u životu neću imati novca i mislim da ima pravo. No, u situaciji, da više nema 'pos'o, kuća, birtija' raspodjele života, nego budi sretan da imaš posao, a birtije nema... (šmrc) čini se da ću sad i uštedjeti nešto", kroz šalu je sumirala svoju novu svakodnevicu Tamara. Posao je takav da ga može raditi od kuće, na čemu je zahvalna, a druženja i sitnice koje su joj činile veselje prije pandemije, za sada mogu pričekati.

"Nema više još jedna runda, nema više idem do grada pa ću kupiti neku novu masku za lice, pa daj idem skoknuti na pedikuru, pa idem na farbanje".

"Depilacije nema, nema ni čišćenja lica, tretmana koji mi je uklonio neugodne planine koje su povremeno izbijale na licu. I sad, ako tako bude do lipnja, i ovoj kriznoj situaciji dođe kraj, imat ću oko 3000 kuna za otići negdje, barem. S kakvim ću tenom otići tamo, koga briga... Štediša sam u krizi samo takav", zaključila je Tamara i dodala da se optimizma niti u kakvoj krizi neće odreći.


'Samo nek' je jaja, kave i mlijeka'

Prije sveg ovog ludila, Silvija (40) iz Zadra imala je uvijek isti ritual - preko tjedna je kupovala samo nužno, a subotom je sa suprugom odlazila u veću nabavku. Zbog posla, koji za nju neko vrijeme nije značio da će raditi od kuće, nije imala vremena za odlazak u kupovinu, kako su to činile mase Hrvata. Prvi veći šoping odradila je, kaže nam, prije desetak dana, i za njega je iskeširala oko 800 kuna.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Silvija se u ovim trenucima pobrinula da ima dovoljno omiljenog napitka.

"Kako suprug i ja nemamo djece, a u prvim danima pandemije radili smo i više nego inače nesvjesni svega što se događa, kupili smo većinom što i inače. Izuzetak su jaja, kava i mlijeko. Na to smo potrošili znatno više novca", početak njihove korona-kupovine došao je nešto kasnije nego ostatku sugrađana.

"Kutiju jaja, litru svježeg mlijeka i kockicu kave, sad su zamijenile tri pakiranja jaja, karton trajnog i desetak kockica kave, jer bez toga ne možemo. Pohitali smo, naravno, kupiti i sredstvo za dezinfekciju i ubacili odmah tri komada u kolica, no kod toalet papira smo se zadržali na jednom pakiranju".

"S druge, pak, strane, odustali smo od kupnje nekih stvari koje inače redovito i rado jedemo, vođeni logikom - to nam sad ne treba. Pa tako već tjedan dana nismo jeli ribu, popili kupovni sok ili pojeli čokoladu, ali sam zato iscijedila 5 litara soka agruma i nakon sto godina napravila kolač", otkriva nam duhovita Zadranka, po struci odvjetnica.

Kad je direktno pitamo da li i na čemu sad štedi odgovara: "Nesvjesno, na sebi. Ne pada mi na pamet u ovoj situaciji trošiti na gluposti kad ne znam što će biti sutra". Na spomen odricanja, kaže kako se o tome ne razmišlja, jer se nada da će sve brzo proći i da će ponovno uživati u stvarima koje je vesele, kao što su šetnje, kave s prijateljicama i odlasci na izlete i u vikendicu.


'Nemam prihoda, prilagodila sam se, ali me ljute nedogovorni ljudi'

Zbog ukidanja rada svim uslužnim djelatnostima Petra (35) koja je hair stilistica, trenutno ne radi, a nitko joj ne može reći ni kada će to ponovno moći. Takvo stanje posebno je ozbiljno za nju i sve njezine kolegice, stoga ne čudi da je istog trena promijenila svoje potrošačke navike.

Photo by Andrew Neel on Unsplash
Telefon i internet Petri, koja sad ne radi, su prozor u svijet.

"Proteklih tjedana potpuno sam shvatila i prihvatila koliko je situacija ozbiljna. Stoga sam odlučila štedjeti, posebno sada kada zbog situacije trenutno ne radim i ne zarađujem. Štedim na svemu na čemu je moguće štedjeti", ispričala nam je Petra.

"Određenih troškova nema jer mi se način života puno promijenio. Ne trošim na dnevne kave, gorivo, gablec na poslu. Ne idem u shopping centre i ne trošim novac na 'tek onu jednu sitnicu' koju mi je žao ostaviti u dućanu".

Dane provodi u kući, čuje se s kolegicama i prati sve vijesti. "Zaboravila sam na high street dućane, sve mi je potpuno nevažno. Shopping navike su mi se iz temelja, jako brzo promijenile. U šoku sam da je to toliko brzo uspjelo. Dok ne trošim na odjeću, kave i sitna zadovoljstva, novac odlazi u potpunosti na kućanske potrepštine. Sredstva za čišćenje, dezinfekciju, zdravu hranu...", kazala je.

Iako je bez ikakvih sigurnih prihoda tko zna koliko još dugo, ljuti ju kad pročita da postoje neodgovorni ljudi koji njezine kolegice ili kozmetičarke nagovaraju na tretmane 'na crno'. Zdravlje svih nas trebao bi biti prioritet kao i to da se ova situacija što prije završi i životi nam se vrate u normalu.

"Nekad sam razgledala odjeću, a danas razgledavam prehrambene artikle. Nije ostvarenje snova, no treba se prilagoditi novim životnim uvjetima i situacijama. I ovo će proći, a onda ću se počastiti novim cipelama", zaključila je Petra.


'Ako se ovo odulji, ne odgovaram za svoje postupke'

Marketinška stručnjakinja Vanda (39) jedna je od onih koji i dalje mogu raditi od kuće, kaže, svjesna je sreće koju ima. Njezini kolege i ona posao prilagođavaju trenutnoj situaciji, a ne samo posao, nego i osobnu potrošnju.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Njen društveni život je zamro, pa se Vanda pribojava koliko će ovo trajati.

"Recimo da štedim, ušli smo u treći tjedan izvanrednih mjera, a prvi tjedan sam toliko potrošila na sva moguća sredstva za čišćenje, da još ne mogu govoriti o nekoj štednji. Naime, imala sam kod kuće sve potrebne deterdžente, ali svi nekako na pola boce - i sredstvo za wc, i za podove i prašak za rublje i suđe. Pa sam odlučila sve to podebljati, ali nisam kupovala deset bočica, nego od svake po jednu, možda dvije. Ne toliko zbog straha od nestašice na policama, uvijek će biti neke vrste deterdženta, ako ništa drugo alkoholnog octa, ali zbog toga što ne želim svaka tri dana ići u dućan zato što mi je nečeg ponestalo", pojasnila je kako sad izgleda njezina potrošačka košarica.

Osim kemikalija što za tijelo, što za kućanstvo, odlučila je novac uložiti u određene prehrambene namirnice. One koje mogu dulje stajati u smočnici dobile su prednost pred lako kvarljivim.

"Palenta, integralna tjestenina, umaci od rajčice, grahorice poput leće, slanutka, graha, zamrznuti špinat, mislim da bi naša prva dama, stručnjakinja za zdravu prehranu, bila ponosna da mi uđe u smočnicu".

"Osim toga konačno sam ostvarila svoj plan i napravila sama vlastiti hummus i to od suhog slanutka, sad barem imam vremena čekati sat i pol da se on skuha. Planiram obroke, volim jako svoj zamrzivač, pazim da potrošim i iskoristim sve svježe voće i povrće prije iduće kupnje", opisala je svoje nove rutine.

Ono čega se odrekla je očito - kao i svi drugi - druženja s prijateljima! Nema više sastanaka nakon posla, kina i koncerata koje posebno obožava. Tretmani poput frizera, kozmetičara i slično njoj su ionako na rasporedu svaka tri mjeseca, kaže 'zahvalna je za održavanje', tako da se nada da će kad dođe red za šišanje karantena već biti okončana. "Ako se ovo stanje oduži dulje od tog spominjanog lipnja, ne odgovaram za postupke, vjerojatno ću navaliti na webshopove knjižara i drugih dućana", kazala je Vanda.


'Jedino gelove za tuširanje koristim kao manijak'

Velika akcija čišćenja koju je napravila i prije uvođenja velikih mjera Jelenu (27) koja radi kao službenica u banci natjerala je da dobro promisli na što će trošiti novac.

Photo by Hannah Xu on Unsplash
Jelena se jedino nije odrekla dobrih higijenskih navika.

"Par vikenda prije nego što su se pojavili prvi oboljeli od Covida-19 u Hrvatskoj, obavila sam veliku generalku. Našla sam doma barem šest-sedam neotvorenih losiona za tijelo, lakova za nokte na koje sam zaboravila da sam ih kupila i nekoliko ruževa koje sam koristila svega dva, tri puta. Tad sam napisala popis stvari koje mi je dopušteno kupovati, a to su bili šamponi, regeneratori, gelovi za tuširanje, ali i tekući puder, maskare... ", započela je svoju priču Jelena. Zbog organizacije posla radi od kuće, što je utjecalo i na njezinu rutinu.

"Iskreno, jedino gelove za tuširanje trošim kao manijak. Kosu perem barem jednom tjedno manje. Šminkala se nisam najmanje deset dana, a jučer sam obukla traperice da se sjetim kako je to kad te nešto utegne, kazala je Jelena.

"Neprestano sam na online trgovinama i punim virtualne košarice da dođem do iznosa besplatne dostave. Ali ih onda i ispraznim, što inače ne bih. Nije da si neću kupiti nove tenisice ili suknjicu za ljeto, ali neću sve na istoj plaći."

Dodala je kako se u njezinoj kući zbog karantene mnogo više kuha što je utjecalo i na kupovinu hrane. "Kupujemo namirnice u većim količinama, onako kako je isplativije. Kuhamo jela koja se mogu jesti i dva ili tri dana, a umjesto kupovnih čokoladi (koje, da se razumijemo, držim u ormariću) prvo ću potrošiti one teglice domaćeg pekmeza koji su prezimili u špajzi i napraviti savršen kolač s malo namirnica. Prefin je, a recept tako jednostavan".

Kazala je da će troškove kao i u sve svoje najcrnje dane, početi raspisivati, smanjiti upotrebu kreditne kartice i zanemariti pogodnosti obročne otplate barem na neko vrijeme.

"Ovog ljeta ističe mi ugovor i ne želim se naći u situaciji da pored režija i namirnica moram plaćati rate i rate neodgovornog ponašanja. Kad smo kod režija - hvala bogu, lito ide, pa će se barem grijanje smanjiti na paušal", objasnila je Jelena.

Pročitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
19. travanj 2024 02:59