Oni će po svom

Paradžiković o gorućem problemu u Zagrebu koji je doživio i njen sin: ‘Prvi dan srednje škole moj je sin proveo doma‘

Novinarka i voditeljica odgaja sina koji je uspješno završio osnovnu školu, prosjek ocjena od 4,8 za nju (i većinu roditelja) ogroman je uspjeh svakog osnovnoškolca, no to nije bilo dovoljno za upis neke državne gimnazije.

Na dan kada je u Hrvatskoj obilježen prvi dan nastave za novu školsku godinu, donedavna voditeljica Ivana Paradžiković iznenadila je svojom objavom na društvenim mrežama. Ivana je naime, uz fotografiju sebe i svog sina Huga, objasnila zašto dječak ovog ponedjeljka nije krenuo na nastavu.

"Dovoljno dobar za Europsku filmsku akademiju, ali ne i za hrvatski obrazovni sustav!! Prvi dan srednje škole moj je sin proveo doma jer još uvijek nije imao školu! Zašto? jer je prošao s 4,8 i nije upao u niti jednu od šest gimnazija u koje se prijavio! Imao je nesreću da je išao u osnovnu školu gdje se petice nisu dijelile šakom i kapom, već je profesorima bilo važno da djecu nečemu nauče. 4,4 je tamo 4 a ne 5. i meni je to oduvijek bilo normalno i jedino ispravno i prihvatljivo...samo što ja nisam bila svjesna da je svijet odavno postao nenormalan!", započela je Paradžiković vrlo bitnu temu koje su bolno svjesni svi osnovnoškolci u Zagrebu, kao i njihovi roditelji.

Čitajte i: Ivana Paradžiković dirljivim potezom opet pokazala zašto je obožavaju: ‘Ne zaboravi da jedna rečenica može spasiti život‘

U svojoj obitelji, na primjeru svog sina, uvjerila se u nemoguće kriterije koje se nameću malim Zagrepčanima koji školovanje žele nastaviti u gimnaziji (ili nekoj drugoj 'atraktivnoj' srednjoj školi).

"Šest gimnazija u gradu Zagrebu su upisale samo djecu s 5,0. Zamisli čovječe!!! Nekoliko razreda s 30-ak učenika i svi 5,0!!! I nikome to nije čudno ni sporno ni alarmantno. Obrazovni sustav je temelj društva. Jučer sam čitala sjajnu analizu uspjeha učenika po osnovnim školama u gradu Zagrebu. Na vrhu rang liste su škole s najblažim kriterijima, one koje učenicima daju lažnu percepciju da su bolji nego sto jesu... Na dnu liste su škole poput ove u koju je išao moj sin koje djeci čine očito medvjeđu uslugu - jer oni ih uče!! Ironično, suludo, nenormalno kao sto sam rekla", ističe Ivana. No, na kraju njezin sin ipak je pronašao svoj put.

"Upisao je na kraju sjajnu školu. Privatnu jasno..jer u državnoj za mog sina nema mjesta. Nedavno je dobio priznanje od Europske Filmske Akademije kao suosnivač Europskog filmskog kluba. Mjesecima je imao sastanke s ekipom iz cijele Europe, raspravljali su, promišljali, kritički analizirali...time se bavio dok je zapravo trebao samo štrebati, tjerati se da bude 5,0..jer sve ostalo, sve drugo, svi ispod...su,za hrvatski obrazovni sustav, luzeri", napisala je Ivana Paradžiković u objavi. Brojni pratitelji javili su se s odobravajućim komentarima.

Linker
28. rujan 2023 20:32