BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Zastor se diže

Zvijezde stižu u Cannes, ova fotografija Jane Fonde je prava inspiracija za vikend

Ove godine najveću pozornost privlači premijera spektakla "Furiosa" kojom se formalno otvara najpoznatiji filmski festival, a prikazat će se i tajno snimljeno djelo "Sjeme svete smokve" Iranca Mohammada Rasoulofa.

Ove godine najveću pozornost privlači premijera spektakla "Furiosa" kojom se formalno otvara najpoznatiji filmski festival, a prikazat će se i tajno snimljeno djelo "Sjeme svete smokve" Iranca Mohammada Rasoulofa.

Jedan od najutjecajnijih filmskih festivala kojim već sedamdesetak godina defiliraju najveće zvijezde sedme umjetnosti, otvoren je danas, 14. svibnja i već se može pohvaliti značajnim okupljanjem glumaca, redatelja i filmskih kreativaca. Tako je u Cannes, na ovogodišnju 77. filmsku smotru, među prvima stigla Greta Gerwig, predsjednica ovogodišnjeg žirija koji će najboljem od 22 filma u službenoj konkurenciji, dodijeliti Zlatnu palmu. Dodajmo i to da je redateljica čiji je film "Barbie" prošle godine premašio zaradu od milijardu dolara i ušao u povijest (prva je žena kojoj je to uspjelo) ujedno druga redateljica koja je preuzela dužnost predsjedateljice tog žirija, nakon Jane Campion 2014., piše Variety. Uz to, Gerwig je druga Amerikanka na mjestu predsjednice žirija u Cannesu: prva je 1965. godine bila Olivia de Havilland, poznata po filmu "Zameo ih vjetar".

image

Glumica Lily Gladstone s predsjednicom žirija Gretom Gerwig

LOIC VENANCE AFP

Među pristiglim uzvanicima zamijećena je i Jane Fonda u neobičnom izdanju: pojavila se na balkonu svog hotela u frotir-ogrtaču, lica skrivenog sunčanima naočalama kao da time želi poručiti da ne može i neće uvijek biti dostupna i dotjerana za fotografiranje.

image

Jane Fonda opušteno upija atmosferu u hotelskom frotir ogrtaču

PEOPLE PICTURE/RAYMOND/SHUTTERSTOCK

Na festival su već stigli i francuska glumica Eva Green i njen kolega Omar Sy, oboje u casual izdanju. Zvijezda filma "Tri mušketira: D‘Artagnan" u kojem igra Milady i glumac poznat po dojmljivoj ulozi u filmu "Nedodirljivi" ove godine su članovi žirija uz Lily Gladstone, zvijezdu filma "Ubojice cvjetnog mjeseca", tursku scenaristicu Ebru Ceylan, libanonsku redateljicu i glumicu Nadine Labaki, španjolskog redatelja Juana Antonija Bayona, talijanskog glumca Pierfrancesca Favinoa te japanskog redatelja Kore-eda Hirokazua, dobitnika Zlatne palme 2018.

image

Britansko-američka glumica Anya Taylor-Joy u modnom izdanju koje podsjeća na zlatno doba Cannesa

PEOPLE PICTURE/RAYMOND/SHUTTERSTOCK

Na sreću, najnestrpljivije iščekivana zvijezda ovogodišnjeg Cannesa, holivudska glumica Anya Taylor-Joy, razgalila je fotografe pridržavajući se nepisanog dress codea da treba izgledati glamurozno i u dnevnom modnom izdanju. Pozirala je na šetalištu La Croisette - koje se tijekom trajanja festivala, od 14. do 25. svibnja pretvara u filmsku pozornicu s mnogo slavnih lica - u dojmljivom stylingu. Njen šešir naglašeno širokog oboda, efektna dnevna haljina bez naramenica i vintage sunčane naočale, nostalgično su podsjetili na Cannes iz sredine prošlog stoljeća, kada su na istom mjestu pozirale europske zvijezde Danielle Darrieux, Brigitte Bardot, Sofia Loren, Catherine Deneuve, Jean Paul Belmondo, Alain Delon...

image

Greta Gerwig odaje počast domaćinima Chanelovom torbicom i pripadajućim salonkama po posljednjoj modi

PEOPLE PICTURE/RAYMOND/SHUTTERSTOCK

Dakako, najbolje modno izdanje Anya Taylor-Joy čuva za sutrašnju svjetsku premijeru spektakla "Furiosa: Pobješnjeli Max Saga" kojom će 15. svibnja, u dvorani Grand Théâtre Lumière at the Palais des Festivals, formalno započeti Filmski festival u Cannesu, a ona tumači naslovnu ulogu. Dodajmo i to da se novi nastavak sage australskog redatelja Georgea Millera vraća na francusku smotru poslije devet godina i najavljuje se kao jedan od najvećih događaja. Osim toga, na otvaranju Cannesa s podjednakim se nestrpljenjem očekuje dodjela Zlatne palme za životno djelo Meryl Streep - koja će iduće godine proslaviti 50. obljetnicu glumačke karijere.

image

Francuska glumica i članica žirija Eva Green stigla je u Cannes

LOIC VENANCE AFP

Među događajima koji će obilježiti ovogodišnji Cannes bit će i premijera "Megalopolisa", epskog znanstveno-fantastičnog spektakla koji je napisao, režirao i producirao Francis Ford Coppola. Da sedma umjetnost ima i tamnu stranu, a kreativnost i talent mogu skupo stajati autore, dokazuje slučaj velikog iranskog redatelja Mohammada Rasoulofa. Samo nekoliko dana prije nego što će njegov najnoviji film "Sjeme svete smokve" debitirati u službenoj konkurenciji u Cannesu, Islamski revolucionarni sud osudio ga je na osam godina zatvora – jer je tajno snimao posljednji film, piše BBC. Srećom, redatelj je u posljednji tren uspio pobjeći iz domovine.

"Zahvalan sam svojim prijateljima, poznanicima i ljudima koji su mi ljubazno, nesebično, a ponekad i riskirajući svoje živote, pomogli da nakon teškog i dugog putovanja izađem izvan granice i stignem na sigurno", oglasio se potreseni redatelj na društvenim mrežama.

image

Iranski redatelj Mohammad Rasoulof osuđen je na zatvor

ALBERTO PIZZOLI AFP

Posebna pozornost prati i najavu premijere novog kratkog filma francuske glumice, redateljice, scenaristice i producentice Judith Godrèche u kojem iznosi potresna svjedočanstva žrtvi seksualnog nasilja, snimljena tijekom njihovog prosvjeda u Francuskoj. Traumatičnim iskustvima dodala je vlastito: francusku kinematografiju potresla je njena tvrdnja da su je ugledni redatelji Benoît Jacquot i Jacques Doillon seksualno zlostavljali dok je bila tinejdžerica. Filmaši su optužbe odbacili, no slučaj je zakotrljao francuski #MeToo pokret i izazvao buran odaziv na francuskoj kulturnoj sceni, piše Variety.

image

Omar Sy član je žirija, a proslavio se filmom ‘ ‘Nedodirljivi ‘

LOIC VENANCE AFP

Među posebno iščekivanim premijerama naći će se i film "The Apprentice" Alija Abbasija - u kojem Sebastian Stan tumači ulogu mladog Donalda Trumpa. Prikazat će se i novi filmovi Kevina Costnera, Paola Sorrentina, Seana Bakera, Yorgosa Lanthimosa i Andree Arnolda...

image

Greta Gerwig, redateljica koja se upisala u povijest s prvom ženom Cannesa, Iris Knobloch i Thierryjem Frémauxom, direktorom Institut Lumière

LOIC VENANCE AFP

Dodajmo i to da će otvaranje filmske smotre te njeno zatvaranje 25. svibnja, voditi francuska glumica Camille Cottin, dok su mu domaćini i ove godine Iris Knobloch, prva dama Filmskog festivala u Cannesu - prije nje na toj poziciji nije bilo žena - te Thierry Fremaux, ravnatelj francuskog filmskog instituta Lumière. Uigran tim pobrinut će se za besprijekorno održavanje festivala svih festivala, od podizanja zastora do njegova završetka.

Linker
07. lipanj 2024 15:05