SHUTTERSTOCK
Neumoljiva (prva) dama

Melania Trump mogla bi ispisati povijest: Umjesto u Bijeloj kući želja joj je živjeti u New Yorku

Supruga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa osmislila je rješenje kojim bi ispunjavala svoju dužnost iako bi stanovala odvojeno od supruga, što bi moglo postati presedan u američkoj tradiciji kada je riječ o suprugama predsjednika.

Supruga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa osmislila je rješenje kojim bi ispunjavala svoju dužnost iako bi stanovala odvojeno od supruga, što bi moglo postati presedan u američkoj tradiciji kada je riječ o suprugama predsjednika.

Ako njezin suprug, Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom, Melania bi se mogla odlučiti na presedan u povijesti Bijele kuće. Pokušat će izbjeći ponovno useljenje u Istočno krilo, namijenjeno prvim damama. Radije će živjeti u New Yorku gdje će studirati njihov sin Barron, te u obiteljskoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu. Dolazila bi u Washington po potrebi, zbog protokolarnih dužnosti i situacija koje zahtijevaju nazočnost prve dame, dojavio je izvor blizak bivšoj prvoj dami washingtonskom portalu Axios.

Dosad su samo tri prve supruge živjele izvan Bijele kuće tijekom predsjedničkog mandata svojih muževa, zbog više sile. Kada je 1814. u ratu s Britancima Bijela kuća spaljena, prva dama Dolley Payne i njen suprug, četvrti američki predsjednik James Madison, morali su se snaći dok se zdanje ne obnovi. Sljedeća neočekivana situacija zadesila je Anne Symmes Harrison. Naime, njezin suprug William Henry Harrison preminuo je u travnju 1841., samo mjesec dana nakon izbora za predsjednika, stoga nije imalo smisla da se sama useli u Bijelu kuću. Treća iznimka bila je supruga Harryja S. Trumana, Elizabeth "Bess" Truman: stanovala je preko puta Bijele kuće, u rezidenciji Blair, dok se zdanje obnavljalo.

image

Melania Trump sa suprugom Donaldom Trumpom dok je bio američki predsjednik

SHUTTERSTOCK

Stoga bi Melania Trump mogla bi postati prva predsjednikova supruga koja bi živjela na drugoj adresi i zanemarila dugu tradiciju jer tako želi. Njezin prioritet je 18-godišnji sin Barron, brucoš Sveučilišta New York. Kad god uzmogne, odlazit će u Mar-a-Lago gdje uživa u apsolutnoj privatnosti. Dok je njezin suprug bio predsjednik, provodila je puno vremena u kući svojih roditelja Amalije i Viktora Knavsa na periferiji Washingtona, a poznato je i to da joj Bijela kuća nije ostalo u lijepom sjećanju jer je rijetko mogla biti sama. "Ako do toga dođe Melania će se još više distancirati od svog supruga i od društvene političke scene Washingtona", rekla je Kate Andersen Brower, autorica nekoliko knjiga o prvim damama za Axios. Dodajmo i to da se Melaniju rijetko viđalo otkako je 2021. godine sa suprugom napustila Bijelu kuću. Klonila se javnosti i dok se Trumpu sudilo na Manhattanu zbog potplaćivanja Stormy Daniels, američke porno glumice da njihovu aferu zadrži u tajnosti. Melania se, suprotno običaju, nije pojavila na sudu i pružila suprugu podršku na čitanju presude. Povukla se iz javnosti što je opravdala tugovanjem zbog smrti 78-godišnje majke Amalije u siječnju ove godine.

image

Sa sinom Barronom i suprugom na posljednjem ispraćaju Ivane Trump

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK

"Melania radi ono što Melania želi, po tome se razlikuje od ostalih prvih dama", rekla je Mary Jordan, dobitnica Pulitzerove nagrade i novinarka Washington Posta koja je 2020. napisala knjigu "The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump".

Budući da sada zna što ju čeka pobijedi li njen suprug na izborima, mogla bi se pobrinuti da ovaj put ima više kvalificiranijih pomoćnika koji će joj pomoći obnašati ulogu kako je zamislila. "Kada je vidjela kako to funkcionira, bit će mudrija, glasnija i zahtjevnija oko toga što bi ured prve dame trebao dobiti", zaključila je novinarka Mary Jordan.

Linker
26. lipanj 2024 11:03