PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Nije u zatvoru

Još uvijek na slobodi: Jedna od najvećih prevarantica odgodila odlazak u zatvor

Njeni odvjetnici uložili su novi prigovor na presudu kojom je osuđena na 11 godina zatvora zbog prevare teške najmanje 700 milijuna dolara, a dok se to ne riješi, ostat će na slobodi.

Njeni odvjetnici uložili su novi prigovor na presudu kojom je osuđena na 11 godina zatvora zbog prevare teške najmanje 700 milijuna dolara, a dok se to ne riješi, ostat će na slobodi.

Prevarantica Elizabeth Holmes, nekad najbogatija poslovna žena i osnivačica tehnološke kompanije "Theranos", svojedobno najuspješnijeg startupa na svijetu, uspjela je odgoditi odlazak u zatvor. Odlučeno je da se javi na izdržavanje kazne potkraj travnja ove godine, ali njezini odvjetnici uložili su novu žalbu na presudu kojom joj je u studenom prošle godine dosuđeno 11 godina i tri mjeseca zatvora, zbog prevare investitora teške najmanje 700 milijuna dolara. Dok sud ne donese odluku o žalbi, 39-godišnjakinja koju je magazin Forbes 2016. postavio na čelo liste najbogatijih self-made poduzetnica, čije se bogatstvo tada procjenjivalo na 4,5 milijardi dolara, ostat će na slobodi.

image
JUSTIN SULLIVAN/AFP/PROFIMEDIA JUSTIN SULLIVAN/AFP/PROFIMEDIA

Osramoćena Elizabeth Holmes nedavno je zatražila od suda da bez obzira na sve izdržava kaznu u kućnom pritvoru, uz jamčevinu koju god odrede. Glatko je odbijena jer je u siječnju 2022., kad je na suđenju proglašena krivom po četiri točke optužnice, pokušala zbrisati iz zemlje. Privatni zrakoplov kojim se htjela domoći Meksika bio je spreman, no spriječena je i od tada je vlasti pozorno motre, izvijestio je CNN.

Sudac je vjerojatno i to ima u vidu kad joj je izrekao 11-godišnju kaznu, no to je ipak manje od onoga što su htjeli tužitelji. Zatražili su da se prevarantica osudi na 15 godina zatvora jer je "izabrala laži i lažna obećanja investitorima kako bi zgrnula bogatstvo".

Trebala se 27. travnja predati saveznom šerifu, čiji je ured bio zadužen za njeno prebacivanje u zatvor minimalne sigurnosti u Houstonu, Teksas, međutim, očekivanim pravnim manevrom iskamčila je još malo vremena na slobodi dok žalbeni sud ne donese odluku, piše The Guardian.

image

Elizabeth s dečkom Billyjem Evansom

PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Osramoćena poduzetnica proslavila se lažnim patentom za novo, jeftinije i brže testiranja krvi. Na vješto skrojenoj priči uspjela je, navodno, prikupiti oko 9 milijardi dolara investicija upumpanih u tvrtku "Theranos", a među prevarenim ulagačima našli su se i bivši državni tajnik Henry Kissinger te medijski mogul, Rupert Murdoch. Nevjerojatno spretno kreirala je spin o sebi: jedanaest godina nakon odlaska s fakulteta, našla na vrhu svijeta. Magazin Time uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, a američki mediji proglasili su se novim Steveom Jobsom.

Međutim, nevjerojatan uspjeh "iz ničega" izazvao je sumnje dijela medija: nije bilo potvrde priče iz barem tri, stručna, neovisna izvora. među onima koji joj nisu povjerovali našao se i John Carreyrou, novinar Wall Street Journala i dvostruki osvajač Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo. Počeo je "kopati", došao je do bivših djelatnika Theranosa koji su mu dali dokaze da su rezultati krvnih pretraga u laboratorijima tvrtke neprecizni i da se radi o velikoj prevari. Objavio je 2015. eksplozivnu priču u Wall Street Journalu. Elizabeth Holmes ga je žestoko demantirala, njezini odvjetnici čak su prijetili uglednom novinaru, ali bez uspjeha. Lukavo osmišljena prevara urušila se i prije 2018. kada je poduzetničkoj zvijezdi počelo suđenje. Elizabeth Holmes tada je živjela na 135 milijuna dolara vrijednom posjedu u Silicijskoj dolini svojim partnerom i ocem svoje dvoje djece, hotelskim nasljednikom Billyjem Evansom. Tajno su se vjenčali 2019. i koliko je poznato, drži joj stranu. Tužitelji nisu uspjeli dokazati da je bio umiješan u prijevaru.

image

Elizabeth Holmes s ocem Christianom Holmesom, majkom Noel Holmes i dečkom Billyjem Evansom

PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA PHILIP PACHECO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Nevjerojatna priča nadahnula je više dokumentaraca i serija o prevarantici pokraj koje se Anna Delvey ili Anna Sorokin doima kao "mala beba". Među projektima nadahnutim likom i djelom Elizabeth Holmes, ističe se mini serija "The Dropout" koja se, pak, temelji na istoimenoj sjajnoj ABC-jevoj podcast seriji. O prevari svih prevara snimljen je i detaljan dokumentarac "The Inventor" a objavljen je na HBO-u. Među sugovornicima je i novinar John Carreyrou koji je sve otkrio i o Elizabeth Holmes napisao napetu knjigu "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup".

Linker
07. svibanj 2024 05:30