Armand Assante

 ŽELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Ratne tragedije

Holivudski glumac Armand Assante stigao je u Hrvatsku, ima zanimljivu ulogu u novom filmu Jakova Sedlara

Film "260 dana" nastao je prema istoimenom romanu Marijana Gubine o stradanju njegove obitelji u Domovinskom ratu, a snima se već tri tjedna u Osječko-baranjskoj županiji.

Film "260 dana" nastao je prema istoimenom romanu Marijana Gubine o stradanju njegove obitelji u Domovinskom ratu, a snima se već tri tjedna u Osječko-baranjskoj županiji.

Poznati redatelj Jakov Sedlar (72) već tri tjedna u Slavoniji snima svoj novi film "260 dana", a glumačkoj ekipi, čiji dio je i legendarna Španjolka Ángela Molina (68) koja je već snimila svoj dio, sada se priključio i poznati holivudski glumac Armand Assante (74). Film je nastao prema istoimenom romanu Osječanina Marijana Gubine o stradanjima njegove obitelji u zatočeništvu u srbijanskim logorima tijekom Domovinskog rata, a na temelju književnog predloška nastala je i istoimena kazališna predstava osječkog HNK-a. Osim spomenutih imena, u Osijek će uskoro stići i poznati holivudski glumac Tim Roth (63). Scenarist filma i njegov supervizor je oskarovac Barry Morrow ("Kišni čovjek", "Cijena slave", "Gospa"). Na konferenciji za novinare Sedlar je rekao kako se završetak snimanja očekuje krajem lipnja, a radi se o kompleksnom filmu jer ima dosta zahtjevnih scena. "Od slavnih glumaca očekuje se i Tim Roth, koji će glumiti Marijana Gubinu. Još imamo oko dva tjedna snimanja, radit ćemo u Gorjanima i Đakovu, ali glavni dio slijedi u Osijeku, u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi", rekao je Sedlar.

image

Armand Assante

COURTESY EVERETT COLLECTION
image

Jakov Sedlar

JOSIP MOLER/CROPIX

Scenarij se temelji na autentičnoj knjizi, koju je napisao Gubina koji je događaje iz nje proživio na svojoj koži, dok je film svojevrsna fikcija temeljena na istinitom događaju. Njegova je obitelj zatočena u Dalju, zlostavljana u srpskom logoru, sestre su silovane, i on u romanu opisuje baš sve, kao i svoju borbu da nakon svih trauma ostane normalan i oprosti. Priča je to koja je zaintrigirala i scenarista Morrowa i brojne holivudske glumce koji su željeli raditi na filmu. Što zbog ograničenog budžeta, što zbog ranije dogovorenih angažmana u filmovima, neka od očekivanih holivudskih imena nisu odabrana za film, ali je zato Armand Assante odlučio staviti na čekanje snimanje drugog filma na kojemu radi kako bi sudjelovao u ovome. "Mislim da Armand Assante glumi vrlo zanimljivog i dijaboličnog lika te da će ljudi biti iznenađeni konceptom lika i načinom na koji je on to odigrao", rekao je Sedlar. Assante je izjavio kako već godinama poznaje Sedlara i njegov rad, zbog čega je odlučio sudjelovati u ovome projektu, ali i zato što je to vrlo relevantna tema za današnji svijet. „Ključni ciljevi filma u holivudskoj produkciji su ispričati autentičnu priču na temelju stradavanja Hrvata u Domovinskom obrambenom ratu. Film bi s osiguranom razinom budžeta za njegovu produkciju od četiri do pet milijuna eura bio kandidat za sve najprestižnije filmske festivale u svijetu, a nakon toga bi se distribuirao u više od 100 zemalja“, navodi producent Dražen Majstrović za Glas Slavonije i dodaje kako zbog tematike filma postoje velike šanse da će on biti vrlo uspješan i gledan u Hrvatskoj.

image

Tim Roth

MARECHAL AURORE/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Španjolska glumica Ángela Molina

COURTESY EVERETT COLLECTION

Assante u filmu glumi oficira JNA, zaduženog za zatvorenike u jednom logoru, a o svom liku kaže kako je preinteligentan za ono što radi, ali zbog hijerarhije mora to raditi, i upravo zbog toga je nepredvidiv. "S tim problemom se nosimo u današnje vrijeme, jer su svi globalni lideri nepredvidivi i ne znamo što će odlučiti. Niti jedan rat nije bio složen kao što je bio rat 90-ih godina na Balkanu, a nakon raspada Jugoslavije došlo je do velike tragedije pa je ovaj film relevantan i danas. Mnogi ne znaju da će posljedice rata na Balkanu, ali i ratova koji se trenutno događaju u Ukrajini i Gazi, ostvariti trajne mentalne posljedice na ljude. To ne shvaćaju neke osobe koje bi to trebale shvatiti", rekao je glumac na konferenciji za medije. "Osim svih glumaca, imamo aktivirano i 50-ak hrvatskih vojnika, veći broj statista, ovisno o scenama koje se snimaju. Svemu ovome suvišno je dodati bilo što osim da radimo na hrvatskom klasiku u području filmske industrije", rekao je Majstrović za Glas Slavonije. Poziv na casting za statiste u Đakovu pobudio je veliki interes, a osim već spomenutih glumačkih imena tu su još i Sam Hazeldine, Joseph Millson, Kruno Bakota, Konstantin Haag, Lujo Kunčević i brojni drugi. Film su podržali i njegovi brojni ambasadori - poznate javne osobe poput Zlatka Dalića, Tome Medveda, Dubravka Šimenca, Ivice Tucka, Hrvoja Hitreca, Dine Jelusića i drugih.

Linker
23. lipanj 2024 19:17