Glumica već osamnaest godina ne jede meso, završila je školu zdravog kuhanja koje joj je postalo strast, a sada je prvi put svoje maštovite makrobiotičke recepte predstavila u zagrebačkom bistrou Zrno.
U cijelom svijetu 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, ove godine pod geslom Planeta vs Plastika, a jedni od pionira ideje održivosti u našoj zemlji su Jadranka Boban Pejić i njezin suprug Zlatko Pejić. Oni su osnivači bio&bio trgovina kao i makrobiotičkog bistroa Zrno koji isključivo koristi namirnice sa njihove istoimene ekološke farme. Bili su prvi koji su već davne 1991. organizirali obilježavanje dana planeta Zemlje pa je tako bilo i ove godine. A ovaj put meni je osmislila njihova učenica, glumica Anita Matić Delić koja je već nadaleko poznata po svojim slanim i slatkim makrobiotičkim delicijama čije recepte nesebično dijeli na društvenim mrežama.
Nju je kao osobu koja će osmisliti meni pozvala Dina Frleta, glavna šefica bistroa Zrno, a cijeli doživljaj upotpunile su zanimljive grafike mlade umjetnice Lane Živić pod nazivom ‘‘From nature with love‘‘.
Za vjerne goste restorana Anita Delić Matić osmislila je tri slijeda: kanape od batata sa sirovom majonezom od vlasca i luka, azijska salata sa staklenim rezancima i karameliziranim lukom i dimljenim tofuom u tempuri te veganska cheesecake košarica.
‘‘Moram se zahvaliti bistrou Zrno i chefici Dini Frleti na pozivu da osmislim ovaj prigodni meni i moram priznati da sam uzbuđena u vezi svoje restauratorske premijere. Imam tremu, ali kao glumica naučila sam prihvaćati kritike jer one koriste da drugi put napravimo bolje‘‘, rekla je glumica i pojasnila svoje makrobiotičko putovanje koje je počelo prilično davno.
‘‘U potrazi za boljim zdravljem prije osamnaest godina prešla sam na prehranu bez mesa iako sam odrasla na pršutu i janjetini. Počela sam pažljivo s promjenama i nakon nekoliko godina istraživanja uz pomoć raznih kuharica, otišla sam u Makronovu i tamo završila školu zdravog kuhanja kod Jadranke i Zlatka Pejića. I tu sam se zapravo zaljubila i u kuhanje i u biljnu prehranu jer sam shvatila koliko je raznovrsnija od onoga što svaki dan kuhamo, puno zanimljivija i kreativnija. Meni ta vrsta hrane zaista odgovara, izvještila sam se u kuhanju jer prije me kuhanje nije uopće zanimalo, a sada mi je gušt. Počela sam istraživati namirnice, sama smišljati kombinacije i tako je zapravo nastao moj prepoznatljivi hashtag - #glumicapakuha‘‘, poručila je Anita.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....