Getty Images/iStockphoto
Razmišljajmo zeleno

Njihovu vege salatu obožavaju i surferi: Novi val zdrave hrane kušajte u Bolu na Braču

Zahvaljujući Zagrepčaninu Dariju Kožulu i ponudi njegova bistroa u Bolu na Braču o jelu se promišlja na ‘zeleni’ način - donosimo recept za njihovu hit vege salatu!

Bol na Braču među najpoznatijim je surferskim odredištima na Jadranu, a uskoro bi mogao postati i epicentar zdrave hrane. Nakon što je 2018. na plaži Zlatni rat osvanula street food kućica BioMania, koja je na Tripadvisoru dobila najvišu ocjenu za gastro ponudu na otoku, nedavno je i u mjestu otvoren istoimeni bistro. Njihov je vlasnik Zagrepčanin Dario Kožul (54), a projekt je, kaže, ostvario uz pomoć dviju žena. Najprije je to bila Madhavi Cvitković, a sada je chefica Višnja Lažeta.

Na meniju su im organska, bezglutenska te veganska i vegetarijanska jela s domaćim sezonskim namirnicama.

dražen pajtlar
Idealna lokacija

- Vodimo se idejom održivosti pa su nam, primjerice, i pakiranja i pribor za jelo od biorazgradivog materijala, namirnice nabavljamo od lokalnih ekocertificiranih proizvođača, a imamo i vlastiti vrt. Hrana je energija i stoga nam je važan cijeli ciklus, od branja do posluživanja - govori Dario Kožul, sretan što osim turista njihov koncept sve više privlači i mještane.

Press
Dario Kožul

Oni su ga i potaknuli da obogati standardnu “pizza i gril” ponudu u mjestu. Dariju Kožulu, koji se nekad bavio marketingom, prodajom i nekretninama, “zeleni” se zaokret desio dok je od 2012. do 2016. boravio na Baliju. Ondje je, naime, sudjelovao u izgradnji luksuznog eko resorta, koji je u potpunosti bio socijalno i ekonomski održiv. Kao i njegov gastronomski projekt na dalmatinskom otoku.

Samo za čitatelje Glorije otkrio je omiljeni ljetni recept.

promo
Jelo je kao stvoreno za vruće ljetne dane

DRESSING OD JOGURTA I MENTE

Sastojci:

  • grčki jogurt
  • svježa menta
  • limunov sok
  • himalajska sol
  • bijeli papar
  • češnjak
  • sirup od agave
  • maslinovo ulje

Priprava:

Oprane i ocijeđene listiće mente staviti u blender, dodati sve ostale sastojke te miksati dok smjesa ne postane glatka.


FALAFEL

Sastojci:

  • 450 g suhog slanutka
  • 1 manji luk
  • 50 g nasjeckanog svježeg peršina
  • 3 - 5 režnjeva češnjaka
  • prstohvat soli
  • 2 žličice kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • prstohvat crnog papra
  • biljno ulje

Priprava:

Slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i izblendati s nasjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, kuminom, mljevenim korijandrom i crnim paprom. Smjesu staviti u posudu, prekriti plastičnom folijom i ostaviti u hladnjaku 1 - 2 sata. Dodati žlicu vode s prstohvatom sode bikarbone, oblikovati kuglice i pržiti ih u biljnom ulju na 180 stupnjeva. Poslužiti s tahinijem.

Redoslijed slaganja: zelena salata i rikula, kvinoja, ribana mrkva, ribana kuhana cikla, drobljeni orasi, sjemenke nara, falafel

Čitajte i:

Toplo-hladne igre na tanjuru

Mali kućni vrt na balkonu

Ova 3 umaka s različitih krajeva svijeta pristajati će uz sve proljetne salate

Linker
14. travanj 2024 02:45